Kako se kovalo srebro: Put kadetske reprezentacije od 2007. do 2017. godine

Napisao:  Pročitano 2731 puta sreda, 23 avgust 2017 12:40

Kadetska reprezentacija Crne Gore osvojila je proteklog 19. avgusta 2017. godine na Evropskom prvenstvu u Podgorici istorijsku medalju u A diviziji, prvu u bilo kojoj reprezentativnoj selekciji.

Srebro koje sija zlatnim sjajem momci Mladena Ostojića zaslužili su timskom igrom, zajedničkim naporom, potpomognuti frenetičnom podrškom sa tribina ''Morače'', koja je u polufinalu i finalu dostigla nezapamćen nivo.

Mediji u Crnoj Gori se ovih dana utrkuju ko će napraviti opširniji sportski dodatak, kako bi, potpuno zasluženo, dali prostor ovim fantastičnim klincima, koji su mnogima objasnili šta predstavlja dres nacionalnog tima i kako se za njega sa ponosom bori.

Međutim, malo ko zna odakle je krenulo ''kovanje srebra'' i koji su put prešle crnogorske kadetske reprezentacije tokom desetogodišnjeg postojanja. Zato je ovaj članak posvećen svim momcima koji su od prvog zvaničnog takmičenja 2007. godine u Skoplju, pa sve do fenomenalnog uspjeha prošle sedmice, nosili košarkaški komplet sa crnogorskim grbom u konkurenciji U16.

Posljednji zajednički nastup na Evropskom prvenstvu Srbija i Crna Gora imali su u 2006. godine u španskom Linaresu. Jedini crnogorski predstavnik u timu koji je tom prilikom osvojila bronzu (zlatna bila Španija koju je predvodio Riki Rubio) bio je doskorašnji krilni centar Budućnosti, Tivćanin Bojan Subotić. Te godine Crna Gora je postala nezavisna država, pa je iduće prvi put samostalno nastupila na EP-u, ali je morala da krene od B divizije.

Naši kadeti na svom prvom zvaničnom takmičenju nisu uspjeli da se domognu elite. Selektor je bio Đoko Pavićević, a reprezentacija u sastavu Rade Ivanović, Nikola Marić, Stevan Lazović, Marko Loncović, Nikola Ljujić, Miloš Kuveljić, Jovan Teodorović, Marko Dugošija, današnji član prve petorke seniorske selekcije - Nemanja Đurišić, Aleksandar Dobrović (naš najbolji strijelac na turniru sa 13,7 poena), Mihailo Sekulović i još jedan reprezentativac, koji nažalost zbog povrede neće nastupiti na predstojećem Eurobasketu - Nemanja Radović. 

Ovaj tim je Evropsko prvenstvo u Skoplju 2007. godine završio na 5. mjestu, sa skorom od 6 pobjeda i 3 poraza.

Prva velika satisfakcija za ljubitelje mlađih kategorija crnogorske reprezentacije stigla je godinu dana kasnije u Sarajevu. Kadeti u sastavu: Bojan Ratković, Jakša Vulević, Andrej Pajović, Stefan Đordan, Armin Kalić, Slobodan Stojanović, Mladen Novaković, Bogdan Cebalović, Andrija Mijanović, Luka Radović, te aktuelni A reprezentativci Nemanja Đurišić (najbolji strijelac sa 16,3 poena) i Marko Todorović, pod dirigentskom palicom selektora Đorđija Pavićevića, osvojili su prvu medalju, doduše u B diviziji i plasirali se među najbolje selekcije vršnjaka na Starom kontinentu. Ipak, medalja nije bila najsjajnija, jer je u finalu bolja od našim momaka bila Njemačka, rezultatom 76:69.

Nemanja Đurišić na Evropskom prvenstvu B divizije 2008. godine (photo: FIBA)

Prvo nadmetanje u A diviziji Evropskog prvenstva Crna Gora je imala u litvanskom Kaunasu 2009. godine. Tada je selekcija koju su sačinjavali: Ivan Fatić, Vukan Kusovac, Vojin Papović, Marko Pejatović, Mihailo Kasalica, Marko Mugoša, Nemanja Gavranić, Miloš Pajović, Filip Knežević, Mirko Pejatović, Vlado Koprivica i stub sadašnjeg seniorskog nacionalnog tima i najbolji strijelac tadašnjeg (16 poena) - Nikola Ivanović, turnir završila na 10. mjestu, koje je značilo opstanak u eliti.

Godinu dana kasnije, očekivanja od kadeta bila su ogromna, jer je domaćin EP-a bio Bar, a predvodnik generacije jedan od najperspektivnijih igrača ''Starog kontinenta'' - Nikola Ivanović. Međutim - evo pouke dežurnim dušebrižnicima, koji uspjeh Ostojićeve čete umanjuju činjenicom da je stigao na domaćem parketu - ova selekcija u 1/4 finalu u dramatičnom meču nije uspjela da preskoči Litvaniju, koja je slavila 56:55, nakon čega je turnir završila na 8. mjestu. 

Najbolji stijelac Eurobasketa u Baru sa 205 poena (iako je bolji prosjek od njega, 24,3 naspram 22,8, ali utakmicu manje i ukupno 194 poena, imao član tada šampionske Hrvatske i danas NBA igrač Dario Šarić) bio je Nikola Ivanović, pored kojeg su boje državne ekipe branili još: Armin Nišić, Nenad Vuković, Vaso Popović, Nikola Žižić, Vasilije Vušović, Veselin Kovačević, Miloš Pajović, Dušan Perović, Luka Dobrović, Vladimir Mrdak i Milija Miković. 

Iduća generacija crnogorskih kadeta napravila je rezultat za zaborav. U češkim Pardubicama 2011. godine Crna Gora je završila EP na posljednjem 16. mjestu, vrativši se nakon 4 godine u B diviziju. U tom timu, koji je ostvario učinak od samo pobjede i 8 poraza, igrali su: Nikola Agramović, Stanko Latković, Lazar Pavićević, Luka Savić (sa 15,7 poena najbolji strijelac), Nemanja Šekularac, Luka Đurović, Petar Dubljević, Lazar Vukčević, Predrag Mijatović, Milovan Drašković, Petar Šarić i Aleksandar Dožić.

Kadetska reprezentacija koja je 2012. godine izborila povratak u A diviziju (photo: FIBA)

Ipak, elita nas nije dugo čekala: samo godinu dana kasnije, 2012., vratili smo se nazad među najbolje, ponovo sa srebrom oko vrata. U finalu u Bukureštu bolja od CG kadeta bila je Belgija, rezultatom 56:46. Taj tim je sa 17,4 poena predvodio sadašnji bek Budućnosti i seniorski reprezentativac Petar Popović, a uz njega su u uspjehu učestvovali: Miloš Anđelić, Aleksandar Novosel, Feđa Đurišić, Lazar Pavićević, Nemanja Vuksanović, Petar Ivanović, Nikola Markuš, Vasilije Knežević, Mihailo Radunović, Aleksandar Dožić i Zoran Nikolić (danas takođe u orbiti A tima). Trener - Đorđije Pavićević.

2013. nastavljena je klackalica A divizija - B divizija. Kijev nije bio srećan za ekipu u sastavu: Ognjen Čarapić, Nikola Vukčević, Miloš Jelovac, Nikola Cupara, Aleksa Dubak, Filip Bakić, Nikola Lučić, Daniel Kalezić, Todor Radonjić, Miloš Divac, Marko Grković i Miloš Popović (najbolji strijelac sa 12,8 koševa), koja je turnir završila na 15. mjestu u vratila se korak nazad.

Generacija koja je u Podgorici osvojila srebrnu medalju za taj fenomenalan uspjeh dio zasluga treba da prepiše ekipi koja je 2014. godine ponovo katapultirala naš tim u A diviziju, prvi put sa prvog mjesta. Predvođena ofanzivnim liderima Milošem Popovićem (22,3 poena) i Ognjenom Čarapićem (16,1), uz podršku Milića Starovlaha, Alekse Dubaka, Ivana Rauta, Nikole Vujovića, Gavrila Vujačića, Nikole Vukovića, Filipa Nikčevića, Vladana Kaluđerovića, Miloša Divca i Stefana Kljajića ova ekipa je u finalu porazila Izrael 76:73 u finalu turnira u makedonskoj Strumici, vrativši se, ovog puta do daljnjeg, u elitu. Trener - Dušan Dubljević.

Konačan povratak u A diviziju; kadetska reprezentacija iz 2014.  godine (photo: FIBA)

Dogodine je u Kaunasu čudo nad čudima napravila kadetska reprezentacija BiH, predvođena Džananom Musom, koja se okitila zlatom. Interesantno je da su naši momci u grupnoj fazi porazili buduće šampione 77:73, ali je krajnji domet te generacije bio samo 12. mjesto. Najbolji strijelac Andrija Slavković (17,9 poena) i drugovi: Igor Drobnjak, Pavle Titić, Ilija Goranović, Vuk Popović, Radule Raspopović, Nikola Vujović, Marko Simonović, Jakov Milošević, Danilo Brnović, Petar Raičković i Janko Čepić su zato barem obezbijedili opstanak i tako prokrčili put za buduće generacije.

2016. godine kadetsku selekciju je od Dušana Dubljevića preuzeo Mladen Ostojić, koji je u poljskom Radomu odmah izjednačio najbolji rezultat u A diviziji - 8. mjesto. Igor Drobnjak (17,7 poena) bio je tada udarna igla u napadu našeg državnog tima, a veliki potencijal najavio je godinu dana mlađi Jovan Kljajić, danas evropski vicešampion, koji talentovanog pleja Mege pratio sa 12,9 koševa. U rosteru te ekipe bili su još: Božidar Labović, Andrej Vulović, Novak Obradović, Nikola Pešić, Pavle Đurišić, Danilo Brnović, Vladimir Marljukić, Nikola Žižić i još dva lidera istorijske generacije kadeta, članovi idealne petorke turnira u Podgorici: Bojan Tomašević i Stefan Vlahović.

A onda generacija za nezaborav. Prva medalja u A diviziji, srebro koje se kuje od 2007. godine u režiji ovih momaka koji su svoja imena urezali ne samo u istoriju, već i u naša srca: Danijel Marsenić, Marko Kljajević, Feđa Pajović, Luka Živanović, Bojan Tomašević, Stefan Vlahović, Jovan Kljajić, Viktor Vujisić, Haris Karamanaga, Đorđije Marinović, Nikola Bojičić i Mileta Bošković!