Trening sa Nebojšom: Timski šuterski trening (400 šuteva)

Napisao:  Pročitano 4923 puta utorak, 23 decembar 2014 11:54

U želji da procijenite šuterski kvalitet igrača u timu, postoje razne timske vježbe čiji se rezultat bilježi, a zatim upoređuje i koristi kao naznaka koliko je igrač napredovao ili nazadovao.

U ovom predavanju pogledajte program koji smo koristili u ranoj predsezoni, a kasnije i pred početak sezone, i tako imali uvid u eventualni napredak što je od koristi pri strateškoj implementaciji u napadačkim situacijama. 

Za kompletan program koristićete najvjerovatnije čitav trening (90-ak minuta za 12+ igrača), maksimum na 4 koša (ako ih toliko imate u sali), po dvije lopte za svakog igrača, pomoćni treneri za kontrolu i zapis, i po dva pomoćna igrača za dodavanje lopte kod većine vježbi.

Ne odstupajte od konstantne i ujednačene rotacije igrača i dozvolite kratku pauzu između vježbi da bi se tačno upisao broj pogođenih šuteva i pripremio novi igrač. U Excel formatu, naći ćete sekvencu vježbi za 15 igrača, tab-ove za svakog igrača ponaosob (sa formulama za računicu), i prostor za više pokušaja ovih vježbi.

Timski šuterski trening (Nebojša Niković, Excel, 138K)

Evo vježbi po redu (pogledaj Excel file)

Šut iz driblinga

Šut iz utrčavanja

Kretnja je kao kod prethodne vježbe, samo sto umjesto driblinga očekujemo dodavanje pred naskok za šut.

Slobodna bacanja

Slobodna se sutiraju nakon svake vježbe (tri puta po deset, t.j. nakon šuta iz driblinga, nakon šuta iz utrčavanja i nakon vježbe od 70 šuteva).

70 šuteva

 

Trojke

Po 5 šuteva sa svake pozicije, odnosno ukupno 25 (LK-lijevi korner, L45-lijeva dijagonala, S-sredina, D45-desna dijagonala, DK-desni korner).

Unakrsna “X” polaganja (sa slobodnih)

Mikan vježba

Hvala svima koji su ispratili ovo predavanje kao i prethodne, i koji su se uspjeli snaći. Ako ko želi više informacija i obrazloženja navedenih vježbi, možete se javiti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem kosarka.me/kontakt sekcije.

Pozdrav do sljedećeg čitanja!
-Nebojsa Nele Nikovic