Trenening sa Nebojšom: Odbrana od napadačkih setova - Scouting Mundobasket 2014

Napisao:  Pročitano 3425 puta četvrtak, 04 septembar 2014 10:10

Ono što je bitno većini trenera pred utakmicu je poznavanje protivnika ili tkz. scouting. Poznato je da je čuveni trener John Wooden mnogo više računao na izvršavanje napadačkih i odbrambenih zadataka tima koji je trenirao (UCLA) nego na odmjeravanja protivnika.

Teško se suprostaviti takvom filozofskom pristupu pripreme pred utakmicu ali moram istaći da je uspješnost ove legende na visokih 80% dobijenih utakmica u svojoj trenerskoj karijeri. I pored toga, siguran sam da svi treneri na prvenstvu u Španiji odrađuju scouting svakog igrača pojedinačno, timske odbrane i napadačkog seta. Ja ću pokušati da vam približim nekoliko načina odbrane od napadačkog seta kojim se danas dosta trenera služi. Nadam se da će vam to pomoći u vašem trenerskom radu, kao i eventualnom poboljšanju razumijevanja pojedinih poteza koje gledamo na ekranu ovog septembra.

U scouting-u, situacije se preciziraju i inkrementalno sprovode kroz igru 1-1, 2-2, 3-3 i 5-5. Pred sam proces scouting-a, najčešće postavljena pitanja su “Kojim se napadom protivnik služi?” i “Koliko taj tim u zadnjih 3 do 5 utakmica postiže poena iz tog pozicionog napada?”. Ako idemo izrekom da je odbrana želja a napad talenat, važno je hraniti odbranu dobro odradjenim scouting-om uz nadu da spoznajom protivnikove slabosti ili snage, jača se samopouzdanje i želja za kolektivnim izvršenjem zadatka.

Jedna od početnih vježbi je zatvaranje napadača sa strane pomoći ili kod rotacije. Čak i da radite ove vježbe često na treninzima, nije suvišno ih preći ponovo kao uvod u dalji scouting. Počnite sa bekovskom linijom napada i odbrane, npr. 3-3, sa pozicijama napadača na kapici i krilima (produžena dijagonala ugla od 45 stepeni), a odbrane u suženom stavu i u posjedu lopte svakog igrača ponaosob. Vježba počinje sa dodavanjem lopte od strane odbrane ka protivniku (Slika 1).

Slika 1

Odma nakon dodavanja, odbrana izlazi na napadača, sa rukama na lopti (preko lopte) dok napadač odrađuje fintu šuta, zatim odbrana zatvara sredinu protivnika sa povijenom rukom, t.j. laktom na kuk protivnika i vrši usmjeravanje dužinom ruke ka aut liniji, kod driblinga. Najmanje što je poželjno raditi je zaustaviti direktan prodor ka košu i usmjeravati ka čeonoj liniji (u slučaju da odbrana nije dovoljno ili na vrijeme zatvorila kretnju protivnika). Nakon dva driblinga, napadač kupi loptu i kreće u fintu šuta dok odbrana prigušuje protivnika smanjujući rastojanje, ostaje na zemlji i nastoji da, sa rukama visoko podignutim, otežava šut (Slika 2).

Slika 2

Kretnja se radi sa svim napadačima ka desnoj strani, zatim ka lijevoj (ovdje može doći do zabune jer odbrana suprotne strane ne zatvara pravu sredinu poluterena ali bitno da je koncept izlaska i usmjeravanja pravilno odrađen).
Kasnije, kao progresiva, dodaje se šut dok odbrana radi na zagrađivanju nakon šuta. Ovo je osnovna vježba u vezi principa koji su potrebni za 5-5, i možete je raditi 1-1, 2-2, na poluterenu ili preko čitavog.

Nastavićemo sa primjerom 3-3 i mini-setom Stack ili Dijamant napada (Slika 3).

Slika 3

Obično se ovakvi pozicioni napadi lako prepoznaju a mogu se razbiti odmah pri početku. Jedan od najbržih načina je usmjeriti napadača sa loptom (#1) ka jednoj strani a igrača bez lopte usmjeriti na suprotnu stranu (Slika 4). Igrač odbrane (X2) se postavlja u “Ice” postavu odbrane od bloka (alternativni nazivi: “Blue”, “Fan”, “Čeona igra”), odnosno u “shirt tail” poziciju gdje vrši pratnju napadača #2 i time anulira blok napadača #4. Istovremeno, bitno je biti uz napadača #2 tokom čitave kretnje pokušavajuci izguravanjem da ne dozvoli korišćenje bloka. Odbrana X4 je u visokom položaju, sa rukom u blagoj postavi iskakanja da ne dozvoli tkz. “curl cut” (uvijeni prodor) ka košu.

Slika 4

Ovakvom postavom ne dozvoljavamo dodavanje napadaču #2. Rizik je prodor napadača #1 ka košu ali je ova putanja obično blokirana od dodatnog para igrača izviše linije slobodnog bacanja (oblika dijamanta ili romba). U slučaju da napadač #2 dobro navodi odbranu na blok, odbrana igrača u bloku (X4) se povlači u „Open“, „Slide“, „Through“, „Drop“, „Sag“ ili „Prolaz“ stav (pogledaj jedan od prethodnih članaka gdje je ovaj način odbrane od bloka detaljnije objašnjen – Slika 5).

Slika 5

Možemo nastaviti sa uspješnim dodavanjem napadaču #2, koji obično, kao prvu opciju, traži High-Low ka visokom igraču na post-u. U tom slučaju, ide se na zatvaranje sredine od strane post igrača (X4) i usmjeravanje ka čeonoj liniji (Slika 6).

Slika 6

Igrač sa visine reketa se spušta na stranu pomoći i udvajanjem vrši pritisak na kretnju post napadača #4 ka čeonoj liniji. Istovremeno, odbrana (X2) se spušta sto niže da bi došao u priliku da “pokupi” prvo dodavanje (Slika 7).

Slika 7

Ovakva postava 3-3 je otežavajuca i zahtjevna za odbranu jer isključuje pomoć dodatna dva igrača u odbrani ali je jako korisna u donošenju brze i ispravne odluke. Način kako da dobijete u kontinuitetu je da podijelite ekipu na timove od po tri igraa i nakon svakog datog koša ili uhvaćenog odbrambenog koša, ekipa dobija poen i nastavlja napadački mini-set ka drugom košu, gdje ih čeka nova odbrana.

Sljedeća minijatura je odbrana kod UCLA kretnje. Postava je takođe 3-3, sa centrom na liniji penala, na jednoj strani, pleja u visini pozicije centra, i beka na liniji 45 (Slika 8).

Slika 8

Kreće se sa demarkiranjem napadača #2 (ulazak u kontakt sa X2 i izlaskom na liniju za tri poena). Napadač #1 dodaje loptu #2 i odmah zatim, visoki igrač #5 pravi blok u leđa svom suigraču (#1). Korišćenje bloka se radi na strani lopte (školski rečeno “give-n-go”), i nakon spusta ka košu i traženja lopte (u slučaju da se #1 demarkirao, tada i prima loptu za lako poentiranje), nastavlja ka suprotnoj strani (krilnoj poziciji na 45 stepeni) ako dodavanje ka niskom postu nije bilo moguće (Slika 9).

Slika 9

Napadač #5 se otvara i prima loptu i pokušava da prenese loptu preko tkz. split linije ka pleju (#1). Nakon iskorišćenog bloka i nedostatka pritiska na visokog igrača, ovaj prenos je većinom uspješan. Odmah zatim, visoki igrač kreće u blok svom saigraču sa loptom (#1), gdje se obično ide na igru 2-2 (Slika 10).

Slika 10


Način odbrane od ovoga seta ili ove minijature u setu je takođe rani pritisak na loptu i gušenje igraca #2 tako da je prvo dodavanje izvršeno visoko iznad linije za tri poena jer se time ograničava lak prodor ka košu. Nakon ovog dodavanja, visoki odbrambeni igrač (X5) se postavlja u liniju prodora pleja (#1) odrađujući tkz. “bump” (budite oprezni jer se svako jače izguravanje svira kao faul tako da je sam pristup na liniju prodora dovoljan), jer ovim omogućavate vašem odbrambenom igraču da se priključi gonjenju svog protivnika i ujedno onemogućujete dodavanje u reket napadaču #1. Takođe, prenos lopte tada postaje sporiji, što je svakako dobit u vremenu napada i miskoncepciji automatske kretnje u napadu. Kod izvršenja prenosa, u jakom brzom zatvaranju, igrač X1 nastoji da odradi “Ice” ili “Čeonu” kretnju (objašnjenu u jednom od prethodnih članaka), zatvarajući kompletan prodor ka sredini, sa centrom u liniji prodora i igračem X2 na strani pomoći (Slika 11).

Slika 11

Jako je bitno istaći da pri anuliranju bloka, u ovom se slučaju X1 ne odvaja od svog igrača već naprotiv, pribija uz bok napadača #1. Ovim se ne daje mogućnost prolaska ka sredini i umanjuje probijanje odbrane kroz dvojicu (tkz. “Split the defenders”). U slučaju da napadač #1 pokušava da probije sredinu, odbrana #1 mora nastojati da iskorakom to onemogući.

Ako malo dublje zagledate kretnje u napadu na Mundobasket-u, vjerovatno ćete uočiti slične minijature. Nadam se da će vam ovaj članak pobuditi interesovanje. U svakom slučaju, način odbrane od bloka igrača bez lopte, prenosa iste, zatvaranje, zagrađivanje, devijacija prodora, itd., vam svakako može biti od koristi nezavisno od scouting-a koji imate pred sobom.

Ako ko želi više informacija i obrazloženja navedenih vježbi, možete se javiti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem kosarka.me/kontakt sekcije.
Pozdrav do sljedećeg čitanja!