Trening sa Nebojšom: Napad na različite odbrane pick and roll-a (drugi dio)

Napisao:  Pročitano 3514 puta sreda, 02 jul 2014 11:43

Mladi crnogorski stručnjak Nebojša Niković koji godinama uspješno radi na ''kraju svijeta'' - Novom Zelandu, danas vam donosi drugi dio svog predavanja - ''Napadi na različite odbrane pick and roll-a''.

U ovom nastavku ćemo opisati još par opcija napada P’n’R odbrane, a to su solucije kod udvajanja ili visokog iskakanja (“Trap” ili “Hedge”), i kod kretnje pleja (odbrambenog igrača na lopti) ispod bloka (“Under” the pick).

Prisjetimo se 9 pozicija poluterena gdje se postavlja blok (Slika 1). Najmanje koristi imamo na korneru kod linije za tri poena, a najviše na liniji produžene dijagonale (45 stepeni). Partnerstvo pri pick’n’roll-u je od krucijalne važnosti bez obzira na mjesto gdje se on postavlja. U kombinaciji sa dobrom tehnikom oba napadača, šansa za visokoprocentnim šutem se drastično povećava. Primjeri navedeni u ovim predavanjima će vam pomoći i olakšati probijanje dobre odbrane.

Slika 1

U dva gorepomenuta primjera govorićemo o napadu sa pozicije 7, 3 ili 4, t.j. produžene dijagonale (45 stepeni) ka sredini.

Takodje, bitno je razumjeti prednosti bloka. Kao i u prošlom predavanju, evo glavnih razloga:

- U cilju da dobijete na prostoru, u većini slučaja otvara se prostor za prodor ka košu;
- Stvara se neodlučnost u odbrani, prevashodno kod dva igrača koja napadate;
- Dovodite odbranu u tešku poziciju za tkz. close-out (pokrivenost igrača sa loptom), kod pomoći i pri odbrambenoj rotaciji;
- Dovodite napad u poziciju za dobar šut (šut visokog procenta) u što manjem broju dodavanja (dobra pik igra vam omogućuje da, umjesto 5+ dodavanja, uspijete šutnuti nakon, recimo, 2 dodavanja, što je naročito korisno kad vam je potreban rani napad, odnosno kad štedite na vremenu);
- Omogućavate igračima da iskoriste onu vještinu koja ih krasi (pleju se otvara prostor za prodor, šuteru za šut, itd.);
- Stvara se mismatch situacija (npr. plej na centra ili obrnuto);
- Ako ste dobri u pik igri, dosta rano ćete dobiti dijagnozu odbrambene strategije vašeg protivnika;
- Po mom mišljenju, to je najbolja solucija kad se napad privodi kraju (24 sekunde).

Napad kod udvajanja (“Trap”) ili visokog iskakanja (“Hedge”, “High Hedge”, ili “Hard / Aggressive Show”)

Kad odbrana udvaja ili iskače na igrača sa loptom (agresivni napad po vertikali sa preventivom prodora ka sredini), obično se pokušava eliminacija opcija pleja za cross-court dodavanjem (sa istočne strane poluterena ka zapadnoj, i obratno, tkz. split court) ili spuštanje lopte u reket visokom igraču. U tom slučaju se odbrana izvlači sa jednim ili više koraka, u zavisnosti od agresivnosti taktike (Slika 2).

Slika 2

Ovom odbranom, korišćenje bloka nije moguće, što dovodi igrača koji ga postavlja (#5) u položaj prednosti jer njegov odbrameni igrač (x5) prividno preuzima igrača sa loptom (#1). Solucija probijanja odbrane, odnosno brže realizacije napada dolazi onda kada se napadač #5 momentalno spušta ka košu, odvajajući se od odbrane (Slika 3). Da bi dodavanje bilo što efektivnije, radi se tkz. “overhead push pass”, odnosno dodavanje preko glave u skok stilu.

Slika 3


Visoki igrač (#5) ima odgovornost da pri spustu kontroliše kretnju da ne bi došao u situaciju da pravi faul u napadu. Pri hvatanju lopte od strane napadača u reketu, odbrana se u većini slucajeva skuplja ili rotira, što otvara prostor za šut sa distance (Slika 4).

Slika 4

Napad kod kretnje ispod bloka (“Under” ili “Squeeze”)

Kad napadač s loptom nije dobar šuter, odbrana obično koristi “under” ili tkz. kretnju ispod bloka (Slika 5). Najčešće, ova taktika se upotrebljava u mlađim kategorijama jer ako na profesionalnom nivou ne iskoristite šut dok ste slobodni, onda ste u velikom problemu. Naravno, postoje igrači, cak i na visokom nivou, koji nijesu dobri šuteri a većinom imaju posjed lopte u napadu, kao npr. Rajon Rondo iz Boston Celtics-a. Ovo su većinom izuzeci jer Rondo posjeduje druge dimenzije koje su u granicama superstara, kao što su perfektna dodavanja, što i te kako služi u razigravanju tima. Takođe se koristi u slučaju kad odbrambeni igrač (x1) nije dovoljno brz, snažan ili borben da se probije preko bloka. Ovo je već rijetkost jer je kretnja ili bolje rečeno pratnja napadača osnova odbrane na treninzima.

Slika 5

Najadekvatnija solucija da se oslobodimo igrača a ujedno i približimo košu je ponovi blok ali ovog puta na kontra strani odbrane, pivotirajući unaprijed za 180 stepeni. Da bi ovo uspjeli, igrač koji pravi blok ne pravi spust ka košu vec ostaje u mjestu, prepoznaje situaciju i radi tkz. “re-screen” ili “re-pick” (Slika 6). Ovim pokretom, dovodite napadača u bolju poziciju za šut ili eventualnom prodoru ka košu. Napadač #5, u slučaju prepoznavanja novonastale situacije, kreće ka košu oslobađajući svog suigrača od striktno solo završnice.

Slika 6

“Squeeze” je preventiva spusta visokog igrača (#5) ka košu tako što se odbrana (x5) pribija uz napadača koji postavlja blok, braneći time njegovu kretnju ka košu. Ponavljanje bloka se i dalje može izvršiti ali s obzirom da spust nije moguć, visoki igrač tada radi “pop”, odnosno pick’n’pop, i otvara se za potencijalni šut negdje u blizini granice reketa (Slika 7).

Slika 7

Ovim završavamo drugu seriju alternativih opcija u napadu protiv odbrane pick’n’roll-a. Prisjetite se načina eliminisanja bloka iz prošlog predavanja - ''Odbrana od pick and roll-a'' zbog lakše orijentacije kod segmenata pick’n’roll odbrane.

Hvala svima koji su ispratili predavanje i koji su se uspjeli snaći. Ako ko želi više informacija i obrazloženja navedenih principa, možete se javiti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem kosarka.me/kontakt sekcije.

Pozdrav do sljedećeg čitanja!