U želji da procijenite šuterski kvalitet igrača u timu, postoje razne timske vježbe čiji se rezultat bilježi, a zatim upoređuje i koristi kao naznaka koliko je igrač napredovao ili nazadovao.
Ono što je bitno većini trenera pred utakmicu je poznavanje protivnika ili tkz. scouting. Poznato je da je čuveni trener John Wooden mnogo više računao na izvršavanje napadačkih i odbrambenih zadataka tima koji je trenirao (UCLA) nego na odmjeravanja protivnika.
Ako postoji važnije doba u godini kad je najpoželjnije trenirati, to je vrijeme van sezone. Obično je to ljeti, po završetku lige, nakon takmičenja. Dosta igrača ne može iščekati kraj sezone da bi otišli na zasluženi odmor. Ne treba ih kriviti jer sebe treba nagrađivati što je psihička hrana koja je bitna za razvoj, ali to je jedino doba kad su sale puste a vi sa vremenom na pretek.
Mladi crnogorski stručnjak Nebojša Niković koji godinama uspješno radi na ''kraju svijeta'' - Novom Zelandu, danas vam donosi drugi dio svog predavanja - ''Napadi na različite odbrane pick and roll-a''. U ovom nastavku ćemo opisati još par opcija napada P’n’R odbrane, a to su solucije kod udvajanja ili visokog iskakanja (“Trap” ili “Hedge”), i kod kretnje pleja (odbrambenog igrača na lopti) ispod bloka (“Under” the pick). Prisjetimo se 9 pozicija poluterena gdje se postavlja blok (Slika 1). Najmanje koristi imamo na korneru kod linije za tri poena, a najviše na liniji produžene dijagonale (45 stepeni). Partnerstvo pri pick’n’roll-u je od krucijalne…
U Podgorici je u petak, subotu i nedjelju održan ''Basketball clinic 2014'' na kojem su predavale neka od velikih košarkaških imena bivše Jugoslavije. Božidar Maljković, Slavko Trninić, Draško Prodanović, Vladislav Lučić, Bogdan Tanjević i, živa trenerska legenda, Ranko Žeravica, podijelili su sa crnogorskim trenerima dio svog velikog iskustva, kao i savjete za unaprijeđenje njihove karijere.
Strana 1 od 4