Marija Leković: Crnogorsko čudo od djeteta

Napisao:  Pročitano 3663 puta ponedeljak, 20 januar 2014 17:21

Novinarka Dnevnih novina i Montene, Alma Ljuca, autorka je teksta o Mariji Leković, nevjerovatnoj djevojčici iz Bara. Tekst prenosimo u cjelosti:

Da li biste povjerovali kada bi vam neko ispričao da je sa četiri godine sjela u karting ,stajala na skijama i držala veliku košarkašku loptu... Da je odmah potom u njenim ručicama držala pehar kojeg je dobila kao najbolja u trci. I od tada, to malo čudo od djeteta penje se ka tronu. Za nju kažu da je buduća nada ženske košarke. Već igra za reprezentaciju mlađih pionira. Ona, i ako na prvi pogled izgleda sićušna i nježna, veoma spretno i jednako dobro kontroliše loptu i lijevom i desnom rukom, s lakoćom je probacuje kroz noge, i povrh svega pogađa koš tako da igra i za kadetkinje sa generacijom 1998. godište. Postala je i prvotimac. Desetogodišnja Marija Leković je ukratko - čudo od djeteta. Svestrana sportistkinja, pored kartinga i košarke, ona igra tenis, odlična je skijašica, vozi skuter na vodi, gliser četvorotočkaš i motorne sanke. Učenica je petog razreda OŠ „Blažo Jokov Orlandić''.

Mlada Baranka je uspjela da stigne i do trona. Naime, ona je u karting trkama, i u Crnoj Gori i u Srbiji, bila nekoliko godina šampionka u ''baby'' i prvoj klasi. Za nju se zanimala i italijanska karting scena. Pozivali su je i na šampionat Italije. Međutim Marija je, na isistiranje svoje majke, ipak odlučila da svoju karijeru gradi u drugoj jednakoj ljubavi, košarci.

U tako nešto je teško povjerovati sve dok je ne vidite na terenu. Marija već posjeduje takvu koordinaciju pokreta da je naprosto nevjerovatno gledati sa kakvom lakoćom ‘barata’ loptom, prima, vodi, dodaje, šutira ka košu. Pod budnim oko trenera Nikole Ćosovića punih sat vremena s velikim žarom ona se predaje igri. Ćosović kaže da nikada do sada nije imao mlađe dijete koje posjeduje više talenta i pri tome da pokazuje veliku, ogromnu želju za treningom.

- Nevjerovatno je da dijete sa ovoliko godina svaki put želi da trening traje što duže. Obzirom da ima samo deset godina, već se primjećuje da je pravi mali “virtouz” sa košarkaškom loptom. Pošto se ove godine takmiči i sa mlađim pionirima, pionirkama i kadetkinjama, ona košarkaško znanje i iskustvo postiže u više selekcija. Uz to je i učesnica je i prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg ALL STAR-a koji se organizuje pod pokroviteljstvom Košarkaškog saveza CG. Ona je hiper-aktivno dijete koje sve to uspijeva. – sa izrazom zadovoljstva priča trener Ćosović o Mariji za koju kaže da nema zadatka kojeg trener traži od nje a da ga ona ne može ispuniti.

- Ona izgleda sićušna i nježna i svi se prevare kada je vide. Bilo gdje da se pojavimo, da li se radi o Crnoj Gori ili Srbiji ona izaziva pažnju svojim stilom i virtuoznošću koju pokaže sa loptom, tako da treneri prosto ostanu zatečeni time koliku zrelost u igri pokazuje djevojčica od 10 godina - kaže Ćosović i dodaje da se za nju već zanimaju klubovi .

- Do sada je tražilo nekoliko klubova među kojima i Lovćen sa Cetinja i Primorje iz Tivta, ali njeni roditelji još nijesu spremni na takav korak, što ja smatram donekle i ispravnim, jer sudeći po ovome što sada pokazuje, nju čeka svijetla budućnost, tako da neće zakasniti i za takve odluke. - podvlači svoju priču trener Ćosović zbog kojeg je Marija, kako sama kaže, i zavoljela košarku.

- Odlazeći iz znatiželje na treninge sa mojim starijim bratom Đorđem, kada sam imala samo četiri godine, trener mi je dobacivao košarkašku loptu koja je za mene tada bila preteška, ali sam je uprkos tome voljela. Borila sam se da je savladam i tako se uporedo stvorila ta moja ljubav prema toj naranđžastoj, teškoj lopti koju mi je prvi dobacio tada Đorđev trener, a sada i moj, Nikola Ćosović zbog kojeg komotno mogu reći da sam i zavoljela košarku. - priča Marija koja u svom klubu igra na poziciji plejmejkera, čija je dužnost brzo reagovanje i donošenja odluka u čemu joj je dobrim dijelom pomoglo iskustvo vožnje kartinga:

- Dosta mi je pomoglo to što sam vozila karting, jer sam morala da donosim brzo odluke u toku vožnje. Sada samo to iskustvo primijenjujem igrajući plejmejkera za svoju ekipu. - kaže malena djevojčica za koju roditelji pričaju da je od samog rođenja bila hiperaktivno dijete i da je pokazivala ljubav prem velikom broju sportova, pa i onih ekstremnih:

- Od rođenja je takva, nikada je nisu interesovale lutke. Vozi karting, jednako dobro skija i na snijegu i na vodi, igra košarku dok vozi skejbord, a što ekstremnije, ona je srećnija. Ne možemo reći da smo srećni zbog toga, ali joj moramo pružati punu podršku - pričaju njeni roditelji, otac Goran i majka Ratka.

Nesumnjivo da će ovo biti jedan od prvih tekstova o ovoj talentovanoj djevojčici, pred kojom je svijetla budućnost!