Đino Auriema: Ako je ''govor tijela'' igrača loš, on neće kročiti na parket, ma o kome se radilo!

Napisao:  Pročitano 3300 puta utorak, 21 mart 2017 17:09

Prilikom prošlogodišnjeg Fajnal fora ženske NCAA lige, trener Univerziteta Konektikat, Đino Auriema, održao je konferenciju za medije, na kojoj je poslao poruku mladim igračima, i indirektno njihovim roditeljima i trenerima, koje i dan danas odzvanjaju na društvenim mrežama.

Trofejni stručnjak, trostruki osvajač olimpijskog zlata sa američkim ženskim nacionalnim timom, tom prilikom je kazao da je u savremenom društvu veoma teško ''praviti igrače'' kojima je timski uspjeh prioritet.

''Danas je teže nego ikada odgajati djecu sa entuzijazmom, zato što svako dijete na TV-u gleda NBA, ''Major League'' u bejzbolu, NFL, WNBA ili bilo koji sport, i ono što vide su veoma ''kul'' sportisti, koje žele da oponašaju'' - rekao je američki trener italijanskog porijekla i nastavio: ''Međutim, ta djeca još uvijek ne znaju koju nogu da koriste kao stajnu, a žele da imitiraju vrhunske igrače. Tome svjedočimo svakodnevno na raznim turnirima i srednjoškolskim utakmicama. Zato je regrutovanje djece koja istinski vole ovu igru i koja cijene kada saigrač napravi nešto korisno za tim, postalo veoma, veoma teško''.

Čovjek čija ekipa drži otvoreni rekord od 109 uzastopnih pobjeda tvrdi da kod njega takvo ponašanje ne može da prođe:

''U našem timu moji saradnici i ja stavljamo ogroman akcenat na ''govor tijela'' igrača. Ako vam je govor tijela loš, nikada nećete ući u igru. NIKADA! Nebitno je koliko dobar igrač je u pitanju. Meni su najbolji igrači sjedjeli 35 minuta na klupi kada su se ponašali kao 12-godišnjaci. Radije bih izgubio nego dopustio igračima da igraju na način na koji neki to rade. Njima sve prolazi, oni samo misle na sebe. Ja, ja, ja i opet ja. Ja nisam dao koš, zašto bi trebalo da sam srećan? Ne igram koliko smatram da treba, zašto bih bio zadovoljan? Nažalost u takvom svijetu danas živimo. Da li ste svjesni da igrači provjeravaju semafor, jer će im roditelji galamiti ako ne postignu dovoljno poena? Bolje da ne otvaram tu temu... Zato moji igrači znaju da ja vodim računa o svemu. Kada pregledam odigrane utakmice posmatram kako su se ponašali igrači na klupi. Ako primijetim da je neko uspavan, da ga nije briga za dešavanja na terenu, taj nikada neće kročiti na parket. Moji igrači to znaju, znaju da se ne šalim'' - kazao je Auriema.

Koliko je filozofija ovog stručnjaka ispravna, pokazuju i njegovi rezultati - 11 puta je osvajao NCAA ligu i 8 buta bio biran za najboljeg trenera tog takmičenja! Zato, treneri, roditelji, mladi igrači, poslušajte njegove poruke!

photo: ncaa.com

Video