Kretnje bez lopte u košarci

Napisao:  Pročitano 3196 puta ponedeljak, 31 oktobar 2016 14:34

Košarkaš može imati dobru kontrolu lopte i precizan šut, ali nikada neće biti kompletan napadač ukoliko ne usavrši svoje kretnje kada lopta nije u njegovom posjedu.

Odličan primjer igrača koji sjajno koristi opuštanje i dekoncentraciju direktnog rivala, ili pak činjenicu da je pritekao u pomoć svom saigraču koji je ''izbačen'' u igri 1 na 1, da pravovremeno utrči u prazan prostor i postigne lake poene, je kapiten Budućnosti Suad Šehović. Suad pored odličnog šuta iza linije 6,75m ima kvalitet da procjeni kada treba izvršiti takozvani ''cut'' prema košu , što njegovoj igri u ofanzivi daje novu dimenziju i čini ga veoma opasnim po protivničke mrežice.

Koliko je važno razviti ovaj segment igre dovoljno govore sljedeći statistički podaci: tokom jedne utakmice koja traje 40 minuta, ekipa otprilike pola te cifre, dakle 20 minuta, provede u defanzivi. Preostalo vrijeme za fazu napada, svaki od igrača u petorci loptu može imati u svom posjedu oko 20% tog vremena, dakle maksimalno 4 minuta u toku jedne utakmice (sa izuzetkom plejmejkera, koji mogu i duže da kontrolišu loptu). Svo ostalo vrijeme protekne u igri bez lopte!

U ovom članku daću vam nekoliko savjeta kako da poboljšate svoju igru bez lopte i tako postanete noćna mora za vaše protivnike!

1. Budi stalno ''budan'' i koncentrisan na kretnju odbrambenih igrača, ali i tvojih saigrača. Prati poziciju lopte i kreći se strpljivo i sa ciljem. Prepoznaj i utrči u nebranjen prostor na igralištu, posebno kada igraš protiv zonske odbrane. 

2. Kada tvoj saigrač postavi blok, fintiraj kretnju ka suprotnom smjeru od mjesta gdje je blok postavljen, a potom brzo promijeni pravac i iskoristi postavljeni blok. Ukoliko to odradiš kako treba, izbacićeš čuvara iz ravnoteže i zaraditi dodatni prostor i vrijeme.

3. Ne ostavljaj prostor odbrambenom igraču da prođe između tebe i tvog saigrača koji ti postavlja blok, već ga navedi direktno na njega, dakle prođi rame uz rame sa tvojim saigračem koji blokira. Za to je potrebno održavati kontakt sa protivnikom, mijenjati brzinu i pravac kretanja, ne žuriti i strpljivo čekati da saigrač zauzme poziciju za blok.

4. ''Čitaj'' odbranu! Najbolji igrači ovog sporta su oni koji su naučili da u svakom trenutku ''pročitaju'' namjeru svog čuvara i osujete njegovu namjeru. Npr. ukoliko odbrambeni igrač prođe iznad bloka, promijenite pravac, na način da se ''zaglavi'' sa druge strane. Ili ako vaš protivnik igra agresivnu odbranu sa ispruženom rukom na liniji dodavanja u ''deny'' stavu, napravite ''backdoor'' kretnju, tj. utrčite ka košu iza njegovih leđa.

5. Već je pomenuto, ali nije zgoreg ponoviti: mijenjaj brzinu kretanja! Npr. umjerenom brzinom napravi par koraka u suprotnom smjeru od bloka, a potom promijeni pravac i u punom sprintu iskoristi postavljenji blok. 

6. Upoznaj karakteristike i tipične kretnje svojih saigrača. Za ovo je potrebno više vremena, ali kada se dobro upoznate uvijek ćeš imati osjećaj na kojem su dijelu terena, što će i tebi dati jasniju percepciju o prostoru koji imaš na raspolaganju za kretnje sa i bez lopte.

7. Nikada ne stoj na istom mjestu preko dvije sekunde! Kreći se!

8. "Zaposli" svog odbrambenog igrača na slaboj strani napada tako da ga odvratiš od pomaganja na strani lopte u trenutku realizacije.

9. Uspostavi i održavaj rastojanje od 5 do 6 koraka u odnosu na svoje saigrače. Manje rastojanje će omogućiti odbrani da lagano pomaže, veća rastojanja usporavaju dodavanje tj. protok lopte; 

10. Nikada ne gubi loptu iz vidnog polja. Budi spreman na utrčavanje kada te tvoj odbrambeni igrač izgubi iz vidnog polja i budi spreman da pomogneš saigraču koji je udvojen ili je prekinuo dribling, a nema rješenje.
Otvori prostor saigraču koji prodire prema košu i istovremeno pokušaj sebi otvoriti liniju dodavanja;

11. U trenutku upućivanja šuta svaki napadač mora znati ko treba ići na napadački skok a ko treba pokriti protivnički kontra napad. Ukoliko svi krenu na ofanzivni skok, ostavlja se velika rupa u defanzivi, a ukoliko na skok ne krene niko, lopta je lak plijen za protivnika.

12. Konstantno razmišljaj i posmatraj! Tvoje kretnje će najčešće biti predodređene kretnjama saigrača sa loptom ili saigrača koji je upravo dodao loptu.

Ukoliko kroz primjer želite da još bolje shvatite današnju lekciju, preporučujemo vam klip u prilogu, u kojem bivši NBA šampion Rip Hamilton demonstrira neke od stavki iz teksta!

autor MK

Video