Vježbe za rad na osnovnim košarkaškim vještinama - III dio: dodavanje

Napisao:  Pročitano 1631 puta nedelja, 25 septembar 2016 15:09

Dribling, pa šut - međutim, ako je put ka obruču dobra odbrana pravovremeno zatvorila, ili je saigrač u povoljnijoj poziciji, mora uslijediti - dodavanje!

Zato je ovaj segment jedna od osnovnih košarkaških vještina, na čijem usavršavanju treba raditi sa klincima još od najranijeg uzrasta.

U ovoj lekciji, u sklopu naše rubrike ''Online škola košarke'', preporučujemo set zanimljivih vježbica za dodavanje, koje treneri polaznika šola košarke mogu uključiti u svoje trenažne programe:

1. U parovima, svako dijete ima loptu; djeca razmjenjuju lopte na razne načine: stojeći, klečeći, sjedeći, ležeći na leđima...

2. U parovima, djeca prave osmicu oko nogu, a zatim razmjenjuju lopte.

3. Ekipe od po troje - četvoro djece se poređaju u krug na par metara distance jedno od drugog. Potom se odredi vremenski period (recimo minut) u kojem djeca treba da jedno drugom dodaju loptu što više puta. Pobjednik je ekipa koja izvrši što više dodavanja u određenom periodu.

4. U parovima, djeca su licem okrenuta jedno prema drugom: fintiraju šut, a zatim jedno drugom dodaju loptu.

5. U parovima, oba djeteta imaju loptu. Dodaju je jedno drugom istovremeno, jedno sa dvije ruke direktno u visinu grudi drugog djeteta, drugo, takođe sa dvije ruke, odbijaćući loptu o pod. Nakon nekoliko dodavanja, djeca zamijene uloge. Ista vježba se može izvoditi na različite načine: dodajući loptu iza leđa, iznad glave, jednom rukom...

6. Djeca su podijeljena u dva tima (svaki tim ima po loptu) i poređana u liniju. Na signal, prvi u redu kotrlja loptu između nogu članova tima; posljednje dijete hvata loptu i dribla prema čelu. Pobjeđuje tim čiji se igrač koji je započeo igru prvi vrati na čelo.

7. ''Dodavanje u cik-cak'': djeca su podijeljena u dva tima, kao što je prikazano na dijagramu. Na signal, djeca počinju da dodaju loptu i broje koliko dodavanja mogu da izvedu za redom u određenom vremenskom periodu.

8. Dodavanje i kretanje: 

- djeca su raspoređena u dva reda i licem okrenuta jedno prema drugom, dodaju loptu i idu na kraj drugog reda;

- djeca su raspoređena u dva reda i licem okrenuta jedno prema drugom, dodaju loptu i idu na kraj svog reda;

9. Dodavanje i trčanja:

- djeca se poređaju u red, a potom jedno dijete doda loptu prvom iz reda i trčeći primi povratni pas. Potom, takođe u trku, doda loptu drugom, koji mu je vrati, pa trećem itd. (dijagram).

- djeca su u krugu, a dodavač u sredini. Lopta se dodaje od spolja, prema centru (pozicija se mijenja nakon dodavanja).

10. Progresivna vježba za učenje dodavanja u pokretu (tik-tak u dvoje, troje, četvoro, petoro):

- u parovima (svaki par ima loptu), djeca hodajuna jednoj strani terena i dodaju loptu jedno drugom

- u parovima, ista vježba, djeca trče sa strane i dodaju se

- u parovima, djeca dodaju loptu i trče naprijed (sa stopalima okrenutim naprijed). Vaćno je da dijete ne doda loptu unazad, ili suviše visoko, nisko ili brzo (djeci skrenuti pažnju da dodaju loptu čim je uhvate).

11. Tik-tak sa dvoje djece: trener broji koliko puta par igrača moćže da izvede dodavanje prije nego što stigne do osnovne linije. Ovakve vježbe je korisno završiti šutiranjem ili polaganjem.

12. Tik-tak u parovima, sa predmetima koji su postavljeni po terenu i koje djeca treba da izbjegnu (vježba za periferno vidno polje).

13. Tik-tak u troje, sa dvije lopte.

14. Tik-tak sa dva igrača, koji idu prema lijevo, prema desno, prema sredini terena (sa promjenom pravca na trenerov signal).

15. Osmice (dijagram) sa troje, četvoro, petoro djece (široke, uske, uz driblanje)

Naredna lekcija: Rad na osnovnim košarkaškim vještinama: kombinacija vježbi za dribling, dodavanje i šutiranje