Nebojša Niković: Pravilan šut (I dio)

Napisao:  Pročitano 3180 puta ponedeljak, 23 februar 2015 15:21

Da li imate visinu za krilo ili centra? Da li ste odlični u driblingu i pregledu terena pa igrate pleja? Da li ste atleta ukombinovani sa velikim odrazom, superiornom brzinom i agilnošću?

Ako ste odgovorili NE na svako pitanje, onda nemate drugog izbora sem da postanete dobar šuter. Ako hoćete konstante klupske šanse koje bi vam održavale profesionalnu karijeru, znajte da su šuteri uvijek u deficitu tako da će za šuter igrača uvijek biti mjesta u timu. Zvuči surovo, a na žalost je realnost. Postoje fizički segmenti, t.j. ograničenja kojih igrač mora, u svom ranom razvoju, biti svjestan. Prvenstveno radi korišćenja pravih poteza pri vježbanju, a kasnije zbog razočarenja koja mogu da slijede.

U ovom dijelu, bavićemo se sa nekoliko komponenti, sve u cilju što bržeg izbačaja, ravnoteže, preciznosti i, najbitnije, što manjeg vremenskog perioda provedenog u usavršavanju samog šuta:

DOMINANTNO OKO

Jeste li se ikad zapitali zašto Kevin Martin ima čudnu formu kad šutira (sadašnji igrač Minnesota Timberwolves'a)?

Postoji test kroz koji šuteri prodju da dovedu preciznost do optimuma. Tu se ubrajaju svi u streljaštvu, od onih sa pištoljem do discipline luk i strijela. Test, koji preporučujem da uradite, je test dominantnog oka. Bez obzira da li ste dešnjak ili ljevak, ovaj test će vam pomoći da znate nešto više o svojoj percepciji vida. Kada utvrdite koje oko vam je dominantno tada ćete znati kojim pravcem slati loptu ka košu, npr., ako ste dešnjak a dominatno oko vam je lijevo, tada (u malom broju slučaja) ćete ciljati lijevim okom, što znači da vam se desna ruka povlači nekih 8-10 centimetara ulijevo pri izbačaju. Pogledajte Kevin Martin-ov video jos jednom.

Ako ste, ipak, dešnjak sa desnim dominantim okom (kao i većina, Dijagram 1), tada sa loptom, odnosno kažiprstom, odstupate od sredine tijela (linija nosa) ka desno onoliko koliko je i oko udaljeno od nosa, a to je nekih 3-5 centimetara. To je najprirodnija linija vašeg šuta.

Dijagram 1

KAŽIPRST

Nastavljamo segmentom koji je takodje bitan za preciznost. Ako ispružite ruku 90° u odnosu na tijelo, koji prst je jedini koji ide u ravni sa rukom? To će biti kažiprst (Slika 1). Uostalom, zato se se tako i zove. Njime pokazujete pravac jer kad bi koristili bilo koji drugi prst kao putokaz, morali bi nakriviti ruku, odnosno šaku. Znači, najprirodnije je koristiti kažiprst. To isto važi za šut.

 

Slika 1

Vjerovatno ste bili učeni da je prst koji je u posljednjem dodiru sa loptom - srednji prst. Ja sam mišljenja da je to ipak kažiprst. Njime dobijate na preciznosti dok ostali prsti služe za kontrolu lopte.

Postoji izraz “one down, three up”, u prevodu: “jedan dolje, tri gore” (Slika 2). To je pozicija šake koju preporučujem da koristite kada vježbate šut. Znači, kod izbačaja lopte, kažiprst se spaja sa palcem a ostali prsti ostaju podignuti. Taj stav forsirajte pri svakoj šuterskoj vježbi, ne dozvoljavajući srednjem prstu da ima kontrolu nad šutem (Slika 3).

         

 Slika 2                                                           Slika 3

Ovo ne znači da ćete u utakmici i pod pritiskom uspjeti da nadjete vremena za ovakav šut. Cilj je da mozak uspostavi automatsko otklanjanje završnog prsta (srednjeg, do malog, i malog), i izgradi naviku za kažiprst, iako ćete ponekad, u trenucima pritiska, spušiti neke od prstiju (Slika 4i Slika 5).

Znam da ovo odudara od vašeg učenja i da vjerovatno skeptično pristupate ovom savjetu. Predlažem Vam da probate par treninga i vidite sami koliko je od pomoći.

 

 Slika 4                                                                                Slika5

Posljednja stvar o kojoj ćemo ovog puta razgovarati je takozvani “follow-through” (Slika4 Slika 5). Praktikujte da ruka bude totalno ispružena nakon izbačaja i da je držite tako dok lopta ne dotakne obruč (ili uđe u koš). Ovu tehniku koristite na udaljenosti od 2+ metra od koša. Ukombinovan sa ostalim komponentama o kojim ćemo pričati u sljedećim predavanjima, “follow-through” je izuzetno koristan sa distance (3 poena). Zapamtite svoju liniju dominantnog oka. Sad spojite sve gore navedeno i okušajte to isto na terenu.

Moram pomenuti da sve što čitate u mojim predavanjima uzmite kao sugestije koje bih, naravno, želio da primijenite u svojim treninzima, bilo da ste trener ili igrač. Nastojaću da ih obrazložim validnim premisama u nadi da će zaključak sa vaše strane biti kao i moj što je. S obzirom da postoje dva puta do cilja kako postati dobar šuter, ja sam mišljenja da je ovaj put kraći.

“Postoje dva načina da postanete dobar šuter. Prvi je da naučite pravilan oblik šuta i šutirate na koš 250-300 puta dnevno. Ali ukoliko NE naučite pravilan oblik, prema košu morate šutirati 2500-3000 puta” – Chris Mullin (Hall of Famer)

Hvala svima koji su ispratili predavanje i koji su se uspjeli snaci. Ako ko zeli vise informacija i obrazlozenja navedenih principa, mozete se javiti na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili putem kosarka.me/kontakt sekcije.

Pozdrav do sljedeceg čitanja!

P.S. U nastavku: Stav nogu i ramena, uloga koljena i vježbe za jačanje ruku.