Trener Frenk Martin: Roditelji, odakle vam pravo da vrijeđate sudije i kritikujete trenere?

Napisao:  Pročitano 8984 puta sreda, 21 mart 2018 13:49

Frank Martin, trener košarkaške ekipe američkog Univerziteta ''South Carolina'' održao je prije dva dana na konferenciji za medije pravu životnu lekciju roditeljima djece koja se bave košarkom, a koji se miješaju u posao trenera, neprimjereno i agresivno kritikuju sudije na mečevima mlađih kategorija i time, nesvjesno, prave ''medveđu uslugu'' i vrše ogroman pritisak sopstvenoj djeci.

Govor 51-godišnjeg stručnjaka o sportskoj kulturi i poštovanju uloga, prenosimo vam tekstualno, a video na engleskom jeziku možete pogledati u prilogu.

''Jedno znam: ja sam, kada moj tim igra, vjerovatno najvatreniji trener pored aut linije kojeg ste ikada imali priliku da vidite. Međutim, kada igraju moja djeca, ja ne govorim ''Ua'', ne mlataram rukama, ne djielim im košarkaške savjete sa tribina. Uz dužno poštovanje prema ostalim roditeljima, poznajem košarku malo bolje od većine njih, pa sebi ne dajem za pravo da dobacujem. Samo sjednem na tribine i ne progovorim ni riječ'' - počeo je Martin svoje izlaganje usmjereno ka roditeljima koji se miješaju u posao trenera, a potom se okrenuo ka njihovom odnosu prema sudijama:

''Dvoje sudija dođu u nedjelju ujutru da sude utakmicu djeci iz osnovnih škola. Koliko mogu da zarade na toj utakmici? 20 dolara? Ja sam bio sudija. Zarađivao sam 12 dolara po utakmici mini-basketa, 15 po kadetskoj i 17-18 dolara po juniorskoj utakmici. Znači te sudije nedjeljom ujutru, umjesto da idu u crkvu ili da odmaraju u slobodnom danu, pokušavaju da zarade koji dinar, možda u želji da pomognu porodici da plati neki račun. DA LI VI ZAISTA MISLITE DA NJIH ''BOLI BRIGA'' KOJA EKIPA TIH KLINACA ĆE POBIJEDITI UTAKMICU??? Da li vi stvarno vjerujete da oni u subotu veče sjede kući i razmišljaju: Jedva čekam da počne sjutrašnja utakmica, jer mi je namjera da ono jedno dijete iz one jedne ekipe osramotim pred publikom i njegovim roditeljima. Da li zaista mislite da je to ono o čemu oni razmišljaju i da je to njihov cilj???'' - kazao je Martin, a potom poentirao:

''Ni ne pokušavam da govorim svojoj djeci kako treba da igraju. Znate šta im kažem kad dođu da mi se žale? Ne vodim ja vaše treninge, razgovarajte sa svojim trenerom. Oni kažu: ''Ali, tata...'', a ja ih prekinem: Nema ali, ne pričaj meni o tvom treneru, jer ako to radiš, sigurno ne igraš košarku. Ne znaš zašto si igrao malo ili zašto nisi igrao bolje? Pričaj sa svojim trenerom! Ja ti nisam trener, ja sam ti otac! Ako vas neko ponižava ili ne poštuje, tu sam za vas. Ako ne uspijete, tu sam da vam pomognem da se uzdignete. Ali ne pričajte mi o treniranju. Ja ovim poslom zarađujem za život, ali mi ne pada na pamet da kritikujem nekog momka koji želi da ti pomogne. Za njih važi isto što sam rekao za sudije: Koliko vi mislite da ti treneri koji rade sa djecom zarađuju? Znači nekom, ko vašoj djeci nedjeljom ujutru posvećuje svoje slobodno vrijeme, a zauzvrat dobija neku skromnu naknadu ili to čak radi volonterski, sa željom da pomogne tuđoj djeci, vi, odrasle osobe, dobacujete sa tribina uvrede i pogrdne nazive, kritikujete svaku odluku trenera, galamite klincima, ljudi KLINCIMA, kao da su Džejms ili Vejd u finalu NBA lige. Da li mislite da su oni u stanju da izdrže situaciju u kojoj im trener govori šta da rade sa jedne strane, dok im vi urlate sa druge? To nikako ne može biti u redu! Ako ste toliko strastveni u toku jedne košarkaške utakmice, onda idite i trenirajte neki tim. Pojavite se svaki dan u 6 popodne i odradite jedan ili više treninga. Budite glavni trener ili pomoćni trener, tu možete da vičete koliko god hoćete. Meni ne smeta kada treneri sa klupe galame mojoj djeci. Imam dva sina i ako se oni nedolično ponašaju na terenu ili ne rade stvari koje se od njih očekuju, a trener im to dozvoli, ja ću ih povući iz ekipe. Želim da se moja djeca suočavaju sa izazovima, da nauče da ispunjavaju svoje obaveze, da razumiju kako funkcioniše život. Ali je zaista tužno šta se sve dešava na košarkaškim terenima'' - zaključio je svoje izlaganje poznati trener.

Video