Frank Martin, trener košarkaške ekipe američkog Univerziteta ''South Carolina'' održao je prije dva dana na konferenciji za medije pravu životnu lekciju roditeljima djece koja se bave košarkom, a koji se miješaju u posao trenera, neprimjereno i agresivno kritikuju sudije na mečevima mlađih kategorija i time, nesvjesno, prave ''medveđu uslugu'' i vrše ogroman pritisak sopstvenoj djeci.
Kako vrijeme prolazi i sportski duh biva sve više pogođen epidemijom novca, dolazimo u poziciju da se košarka kao igra, pretvara u industriju i šou biznis. Postaje upitno koji su prioriteti njenog postojanja, za koga i zašto se igra. Riječ je o previše snažnom talasu promjena, da bi i pokušali da ga zaustavljamo. Ono što zasigurno možemo, jeste naučiti kako bolje plivati u tom talasu, ili još bolje rečeno, kako se u njemu ne udaviti.
Prilikom prošlogodišnjeg Fajnal fora ženske NCAA lige, trener Univerziteta Konektikat, Đino Auriema, održao je konferenciju za medije, na kojoj je poslao poruku mladim igračima, i indirektno njihovim roditeljima i trenerima, koje i dan danas odzvanjaju na društvenim mrežama.
Da li postoji iko kompetentniji i kvalifikovaniji da govori o liderstvu u sportu od čuvenog američkog košarkaškog trenera Fila Džeksona?
Još u ranom djetinjstvu kod djece se javlja zanimanje za sport i sportske igre. Učitelji, svjesni tog interesa, sportske igre treba da iskoriste kao važan faktor u razvoju djece. Vrijednost sportskih igara je prvenstveno u tome što nisu satkane od stereotipnih i cikličnih pokreta, već u njima dominiraju dinamični, raznovrsni i slobodni pokreti.
Strana 1 od 5

ERSTE liga

 

Tabela nakon 18. kola:

1. Lovćen 16 14 2 30
2. Ulcinj 16 14 2 30
3. Sutjeska 16 12 4 28
4. Teodo 16 11 5 27
5. Ibar 16 7 9 23
6. Danilovgrad 16 5 11 21
7. Jedinstvo 16 5 11 21
8. Primorje 16 3 13 19
9. Studentski centar 16 1 15 17

Četiri prvoplasirane ekipe igraće u Superligi, dok će se preostalih 5 nadmetati u Ligi za opstanak