Prilikom prošlogodišnjeg Fajnal fora ženske NCAA lige, trener Univerziteta Konektikat, Đino Auriema, održao je konferenciju za medije, na kojoj je poslao poruku mladim igračima, i indirektno njihovim roditeljima i trenerima, koje i dan danas odzvanjaju na društvenim mrežama.
Da li postoji iko kompetentniji i kvalifikovaniji da govori o liderstvu u sportu od čuvenog američkog košarkaškog trenera Fila Džeksona?
Još u ranom djetinjstvu kod djece se javlja zanimanje za sport i sportske igre. Učitelji, svjesni tog interesa, sportske igre treba da iskoriste kao važan faktor u razvoju djece. Vrijednost sportskih igara je prvenstveno u tome što nisu satkane od stereotipnih i cikličnih pokreta, već u njima dominiraju dinamični, raznovrsni i slobodni pokreti.
Iz ličnog iskustva kao igrač, i kasnije trenerskog, a trenutno putem FIBA škole koju pohađam, mislim da je na pitanje povreda i njihove preventive poželjno odgovoriti i sugestijama pomoći nasem košarkaskom kolektivu, aludirajući na jedinu stvar, povredu, koja sprječava igrača da postane ono što jeste.
Košarkaš može imati dobru kontrolu lopte i precizan šut, ali nikada neće biti kompletan napadač ukoliko ne usavrši svoje kretnje kada lopta nije u njegovom posjedu.
Strana 1 od 5