Mamba out – Lejkersi penzionisali Kobijeve brojeve

Napisao:  Pročitano 331 puta utorak, 19 decembar 2017 17:16

Los Anđeles Lejkersi povukli su iz upotrebe brojeve Kobija Brajanta 8 i 24, koje je "Crna mamba" nosila tokom 20 godina u Stejpls centru.

"Volim vas", rekao je Brajant, a onda kao posle finala u kojem je ubacio 60 poena dodao "Mamba out" i odložio mikrofon.

U društvu Medžika Džonsona i Dženi Bas, koji su mu pročitali ljubavna pisma u ime kluba čiji je bio zaštitni znak dvije decenije, Šekila O'Nila sa kojim je osvojio tri od svojih pet titula, jednog od najvećih rivala Alena Ajversona, Kobi je istakao prethodno povučene dresove kao sopstvenu inspiraciju tokom karijere, te izazvao trenutni tim Lejkersa da nastave tradiciju kluba.

"Ako radite dovoljno naporno, snovi će se ostvariti", poručio je Kobi mladim kolegama u purpurno-zlatnom, "Teško je izabrati broj. Osmica ima nešto što 24 neće nikad – moć rasta kose! Broj 24 je mnogo više vezan za izazove. U tom periodu sam se suočio sa velikim naporima. Bilo je teško igrati dan za danom. Povrede, slomljena kost, prst, serija sa Seltiksima. Ako već moram, izabrao bih 24". 

Tokom karijere je osvojio pet NBA titula, dva puta je bio MVP finala, jednom MVP sezone. Bio je 17 puta učesnik Ol-star vikenda, četiri puta MVP na Ol-staru, 11 puta je biran u najbolju petorku lige, devet puta u najbolju defanzivnu petorku.

Bio je dva puta pobednik u takmičenju u zakucavanju, a i najbolji je strelac u istoriji Lejkersa u kojima je i proveo čitavu karijeru.

Trenutno je treći strelac u istoriji NBA sa 33.643 poena, iza Karla Melouna (36.928) i Karima Abdul-Džabara (38.387), a samo je Vilt Čembrlen (100) ubacio više poena od njega na jednoj NBA utakmici (81).

Karijeru je završio sa prosekom od 25 poena, 5,2 skokova i 4,7 asistencija po utakmici, na 1.346 utakmica.

Ceremoniji u čast Brajanta prisustvovali su i Bil Rasel, Rik Foks, Derek FIšer, Lamar Odom, ali nije bilo Fila Džeksona, s kojim je Kobi osvojio svih pet titula, zbog privatnih obaveza u Monatni gde provodi penziju.

Izvor: B92 sport

Photo by:  Tanjug/AP Photo/Chris Carlson