Ivanović: Jedno su dobri igrači, drugo je dobar tim, ABA liga mora biti prioritet Budućnosti

Napisao:  Pročitano 847 puta petak, 12 oktobar 2018 11:19

Proslavljeni crnogorski košarkaš, sada trener turskog Bešiktaša, u intervjuu za ''Vijesti'' kazao je da je veoma srećan što je njegov bivši klub Budućnost ponovo dio košarkaške elite.

"Bilo mi je veoma drago i mislim da je Budućnost zasluženo osvojila ABA ligu. Odlično je igrala i napravila veliki rezultat za klub i crnogorsku košarku, a Evroliga će biti veliki izazov. Čekaju je izuzetno jake ekipe, teška putovanja, pritisak ostvarivanja rezultata... Biće teško ostati u dobrom ritmu u oba takmičenja", upozorava Ivanović i dodaje: "Neiskustvo će sigurno biti problem, jer Budućnost nikada nije igrala na ovom nivou, koji je znatno veći nego u Evrokupu i Fibinim takmičenjima. Sam stil igre i suđenje su drugačiji i biće joj potrebno vrijeme da se navikne. Ali, lako se navići na ono što je kvalitetno.''

Na pitanje koliko poznaje ekipu Aleksandra Džikića, te da li će činjenica da je pet novih igrača predstavljati problem, bivši trener Limoža, Baskonije, Barselone, Panatinaikosa i Himkija daje odgovor u svom stilu.

"Niko je ne poznaje. Znam igrače koji su nastupali u Evropi - oba Klarka, Džeksona, Krafta, Omića... Imaju iskustvo i kvalitet, ali je jedna stvar da imate dobre košarkaše, a druga da imate dobar tim".

Problem je uklopiti toliko novajlija, koji su došli da preuzmu vodeće uloge u ekipi.

"Četiri lidera ne mogu da postoje, već samo jedan. Potrebno je vremena, treninga i utakmica da se neko, ako je pravi lider, nametne ostatku ekipe.''

Iskusni stručnjak smatra da Budućnosti prioritet treba da bude ABA liga, te da ne treba da se po svaku cijenu juri dobar rezultat u Evroligi:

"Ovaj uspjeh je šansa za Budućnost da napravi velike stvari, da stalno bude prva ili druga u ABA ligi, čime bi se obezbijedila budućnost kluba. Ako je prvenstveni cilj da se u Evroligi napravi rezultat ove sezone, to nije dobro. Na Evroligu bi trebalo gledati kao na poklon i posvetiti se ABA ligi, kako bi se dobio još neki poklon u sezonama koje dolaze", zaključio je čovjek koji je kao igrač bio dvostruki prvak Evrope, a kao trener dva puta šampion Španije i jednom Francuske, u dva navrata finalista Evrolige sa Baskonijom (tadašnjom Tau keramikom) i osvajač Kupa Radivoja Koraća sa Limožom.