Todorović: Sastav Sutjeske je apsolutno konkurentan za ABA 2 ligu

Napisao:  Pročitano 1418 puta ponedeljak, 25 septembar 2017 09:50

Prije dvije godine Sutjeska je na bolan način, u samom finišu meča posljednjeg kola u Zadru, izgubila status ABA ligaša. Uslijedila je teška tranziciona sezona za Nikšićane, koji su sada osnivanjem drugog ranga regionalnog takmičenja dobili šansu da se vrate tamo gdje njihov košarkaški grad zaslužuje da bude, pa makar i na ''mala vrata''. I namjerili su da tu šansu iskoriste.

Sutjeska je u prelaznom roku za novu sezonu koja počinje sa tri sudbonosna meča, na kvalifikacionom turniru za plasman u ABA2 ligu u Laktašima, odradila odličan posao. U svoje redove je dovela iskusnog centra Lalovića, rehabilitovala Bijelića, potpisala kvalitetne Amerikance Habsa i Džonsona, unijela ''svježu krv'' sa Tejićem, Krivokapićem, Vukovićem i Vučinovićem. 

''Prelaznim rokom sam zadovoljan. Tu su igrači kojima u potpunosti vjerujem, igrači koji vjeruju u ovaj projekat. To kažem, jer veliki broj igrača nije bio spreman da preuzme sportski rizik i dođe u naše redove zbog igranja turnira, već su birali klubove koji su već učesnici ABA1 i ABA2, i to razumijem. Na kraju, kao što sam već rekao, tu su oni kojima apsolutno vjerujem i oni koji vjeruju u uspjeh ove ekipe. Što se tiče dovođenja još pojačanja, za sada ne razmišljam o tome, ovaj sastav je apsolutno konkurentan za takmičenje u Aba 2'' - kazao je na početku razgovora sa nama trener Sutjeske Vlado Todorović.

Ekipa iz grada pod Trebjesom prikazala je odlične partije u pripremnom periodu. Izabranici mladog stručnjaka tri puta su savladali Lovćen, porazili Baškimi i osvojili Memorijal ''Ljubo Jovanović'', a jedini poraz pretrpjeli su od ABA ligaša Mornara.

''Forma ekipe je zadovoljavajuća, ali još uvijek nije na željenom nivou, iz prostog razloga što je ovaj tim na okupu samo 20 dana. Međutim, rad i posvećenost na terenu tih momaka čine da sve ide uzlaznom linijom'' - kaže Todorović.

Protivnici Sutjeske na turniru koji počinje preksjutra, 27. septembra u Laktašima, biće srpski Vršac, slovenačka Primorska i predstavnik BIH, Široki. Tokom tri dana takmičenje klubovi će igrati po sistemu ''svako sa svakim'', a dvije najboljeplasirane ekipe izboriće učešće u novoformiranu ligu.

''Mislim da sve ekipe kreću sa podjednakim šansama, jer sam format turnira to diktira'', rekao je Todorović, a zatim pojedinačno analizirao protivnike: ''Ekipa Širokog je mlada, supertalentovana ekipa, isto možemo reći za Vršac, dok je ekipa Primorske napravila sastav koji će kroz Aba 2 ili nacionalno prvenstvo tražiti put do ABA 1.''

Kormilara Sutjeske smo zamolili i da nam da svoje mišljenje o ABA 2 ligi i njene važnosti za razvoj košarke u regionu, pa samim tim i u našoj zemlji.

''Potreba za takvom vrstom takmičenja pojavila se još prije par sezona. Mislim da je to dobar poligon za klubove da predstave svoje projekte, da se vrate košarkaški centri širom regiona. Naravno, najveću dobit bi trebalo da imaju mladi igrači, kojima će igranje u ovoj Ligi puno značiti na njihovom košarkaškom putu. Isto tako, smatram da će pojava ove lige zaustaviti rani odlazak mladih igrača u inostranstvo, u čemu je Crna Gora posebno pogođena, prije svega onih koji u datom trenutku ne mogu da odgovore zahtjevima ABA 1 lige. Naravno, i klubovi učesnici ove lige moraju da imaju sluha i dati šansu domaćim talentovanim košarkašima, a čini mi se da to već jeste slučaj, makar kada su crnogorske ekipe u pitanju'' - smatra Todorović.

Nikšićki navijači su prije dvije sezone dokazali da su među najboljima u regionu i da njihov grad definitivno zaslužuje povratak na bitnu košarkašku mapu.

''Eventualni uspjeh na turniru bi sigurno puno donio i gradu i Sutjesci. Nikšić je prepoznat kao podneblje koje daje veliki broj igrača, a igranje Sutjeske u regionalnom takmičenju bi još više doprinijelo njihovom stvaranju i popularizaciji košarke u gradu generalno. A kada govorimo o gradu, sigurno da je nikšićka publika spremna za ovo takmičenje, što je pokazala prije dvije sezone kada smo igrali ABA ligu. To bi bilo značajno i za grad, koji u posljednje vrijeme ponovo pokazuje svoje privredne, kulturne i sportske potencijale, i naš plasman u regionalno takmičenje bi sigurno upotpunio tu lijepu sliku'' - zaključuje Todorović.

Sutjeska prvi meč na kvalifikacionom turniru u Laktašima igra u srijedu, u 19:30 časova protiv Širokog. Dan kasnije, u isto vrijeme, Nikšićani će odmjeriti snage sa Vršcem, dok će u petak izaći na crtu Primorskoj, ovog puta u 17 sati.

SREĆNO!