Šta je Bokan obećao kada je preuzimao Budućnost, a šta ispunio za 7 godina

Napisao:  Pročitano 1709 puta četvrtak, 09 avgust 2018 13:40

„Možda i najbolja stvar u posljednjih deset godina kada je KK Budućnost u pitanju juče je i zvanično potvrđena. Vlasnik kompanije 'Voli' Dragan Bokan novi je predsjednik“ – pisala je Pobjeda 30. jula 2011. Dan ranije, skupština kluba iz Njegoševog parka jednoglasno je izglasala promjenu na vrhu.

Bokan je naslijedio Miroslava Ivaniševića koji je tri godine bio prvi čovjek „plavih“.

Situacija u kojoj je zatekao dežurnog crnogorskog šampiona nije bila ružičasta.

Nakon sezone u kojoj su se Podgoričani prvi put domogli završnog turnira ABA lige, na kome su zauzeli posljednje mjesto, došlo je do rasipanja tima: otišli su Vladimir Dragičević, Marko Simonović, Nikola Otašević, Marko Šćekić...


Pod ugovorom su bili trener Dejan Radonjić i samo šestorica igrača.

Veći problem su bila dugovanja.

„Ovu funkciju ću gledati kao poslovan čovjek svjestan svih izazova“ – najavio je Bokan na predstavljanju, ne obećavajući kule i gradove.

„Ne može se zanemariti činjenica da je ekonomska kriza naša realnost te da su sve firme koje su se razvijale u prethodnom periodu opterećene kreditnim zaduženjima, tako da je malo onih koje mogu pomoći i podržati klub.“

Rezultatski cilj je bio jasan.

„Naš klub treba da bude ozbiljan igrač, ne samo na domaćoj sceni, nego i u regionu, ali i u Evropi... Svi smo mi dio Budućnosti, odgovornost je zajednička, a naš zajednički napor mora rezultirati organizovanom i jakom košarkaškom pričom koja ima svoju ekonomski opravdanost.“

Jedan od postavljenih prioriteta je bio rad na promociji kluba.

„Poštujući sve što predstavlja brend Budućnosti planiramo ostvarenje sasvim novog pristupa imidžu koji će privući sponzore i biti interesantan za ulaganje.“

Rad sa mlađim kategorijama je stavljen pod lupu.

„KK Budućnost je institucija, a naša zemlja podneblje talenata. Naša društvena obaveza je da što više djece budu pod okriljem Budućnosti i namjeravam da u tom segmentu napravimo zaokret.“

Poluprazne tribine podgoričke dvorane su tih sezona bile uobičajena slika na mečevima „plavih“.

„Zadatak novog menadžmenta će biti da vrati publiku u SC Morača.“

Udarci

U međuvremenu, bilo je i povremenih strateških lutanja, grešaka u koracima, uzaludno potrošenog novca... I udaraca.

Jedan od najžešćih je bio incident u Morači na meču sa Banvitom u Evrokupu, 7. januara 2015, kada je jedan „navijač“ Budućnosti utrčao na parket i nasrnuo na dvojicu igrača gostiju.

„Ovo je veliko razočaranje. Teško je kad na sav trud i ulaganja dobijete ovakav odgovor. Razočaran sam. Naravno da pomišljam da odustanem“ – izjavio je tada Bokan.

Vjerovatno je bio bliži povlačenju iz fotelje tri mjeseca kasnije, u aprilu 2015, kada se njegov tim okliznuo bukvalno na posljednjem koraku do Evrolige. U majstorici polufinala ABA lige sastav Igora Jovovića je izgubio od Cedevite, i to na svom parketu, poslije vođstva u seriji 2:0.

Bolan šamar primljen je i u martu 2016 – poslije osvajanja prvog mjesta u regularnom dijelu sezone, sastav Luke Pavićevića je u u dva meča polufinala regionalnog takmičenja glatko poražen od Mega Leksa.

„Ovo je neuspjeh cijelog kluba – uprave, igrača, stručnog štaba – i nismo ga očekivali. Svi smo odgovorni“ – rekao je tada Bokan, ponudivši vođenje kluba „svakome ko je bolji od nas, ko može da napravi nešto više i da obezbijedi veća sredstva“.

Takvih, očigledno, nije bilo, pa je 22. juna 2016. uprava dobila novi mandat na pet godina.

Na vrhu

Uslijedila je još jedna sezona u kojoj su „plavi“ zaustavljeni u polufinalu ABA lige, ovog puta od Crvene zvezde, ali i infrastrukturno jačanje kluba.

Kompanija Voli je kupila dvoranu u Kokotima, čime su „obezbijeđene prostorne mogućnosti za potpuno normalno odvijanje rada sa mlađim kategorijama“.

U junu 2017, na predstavljanju Aleksandra Džikića – ispostaviće se, spiritus movensa nove Budućnost – poučen ranijim iskustvima, Dragan Bokan je uzeo riječ i najavio da će u sezoni 2017/2018. cilj tima biti – opstanak u ligi.

Skromno i nenametljivo, za razliku od nekih ranijih sezona, građen je tim čiju okosnicu su činili igrači košarkaški prohodali u Njegoševom parku: Nemanja Gordić, Nikola Ivanović, Danilo Nikolić, Filip Barović...

Sredinom aprila 2018, pobjedom nad Crvenom zvezdom u krcatoj Morači, u četvrtom meču finala, Budućnost je prvi put u klupskoj istoriji osvojila ABA ligu i zaslužila kartu za Evroligu, u koju se vraća poslije deceniju i po.

Sedam godina nakon što je Bokan preuzeo klub iz Njegoševog parka, podgorička dvorana se renovira i umiva za potrebe učešća u elitnom takmičenju, „plavi“ su se progurali u državne sportske prioritete, Vlada Republike Crne Gore je izdvojila 600 hiljada eura za troškove u narednoj sezoni, stvorene su konture znatno pojačanog sastava...

Koji će 11. oktobra utakmicom sa Armanijem u Podgorici vratiti Budućnost elitnoj evropskoj košarci.

Djeluje da su stavke iz nekadašnje agende ispunjenje.

Vrhovi koji su nekada sanjani su dosegnuti, ali je poznato gdje duvaju najjači vjetrovi...

tekst preuzet sa FOS Media

photo: Savo Prelević