Andrija Jašović: Dobro se nosim sa pritiskom i nemam strah od poraza

Napisao:  Pročitano 3424 puta petak, 24 februar 2017 12:55

Biohemičar Beri Sirs zagovara konzumiranje masti, ugljenih hidrata i proteina u tačno određenom odnosu - 30:40:30. Ovaj način prehrane može da bude koristan ukoliko vaš organizam želite da uvedetu u "zonu", odnosno povoljnu hormonsku ravnotežu. Međutim, to nije tema naše priče.

U našoj priči 30:40:30 predstavlja broj poena koje je Andrija Jašović postigao u prva tri kola juniorske Superlige! Da budemo sasvim precizni: bek Lima je u prvom kolu protiv MNE Team-a ubacio 28 pogodaka, u drugom 41 protiv Sutjeske, dok ih je u trećem protiv Primorja zabilježio 30!

Na impresivan učinak u Ligi mladih ovog momka koji za 10-ak dana postaje punoljetan, treba nadovezati da je Andrija važan šraf u seniorskom pogonu Berane Bobketsa, drugoligaša koji je na pragu ulaska u elitu. Ovi podaci privukli su našu pažnju, pa smo odlučili da vam ovog talentovanog košarkaša predstavimo kroz razgovor na našem portalu.

Lična karta:

Ime i prezime: Andrija Jašović
Datum rođenja: 06.03.1999.
Visina i pozicija: 194cm/bek
Klub: Lim/Berane Bobcats

Na početku intervjua mladi Beranac nam je kazao nešto više o svojim košarkaškim počecima i trenerima sa kojima je do sada radio:

''Košarku sam počeo da treniram sa 12 godina. Jednostavno, išla mi je bolje od drugih sportova i moja porodica i drugovi su me podsticali da počnem sa treninzima, pa sam odlučio da ih poslušam. Najveće zasluge za moj napredak ima trener Predrag Beli Popović, sa kojim radim već 5 godina, a uz njega me je trenirao i Blažo Ivanović.''

Ovaj 17-godišnjak svakodnevno vrijedno i naporno radi, u ne baš idealnim uslovima:

''Treniram dva puta dnevno, teretana i sa loptom. Nažalost, zimi je teško raditi u veoma hladnoj sali, a imam i vrlo malo vremena za odmor, jer mi često čitav dan prođe u školskim obavezama i na treninzima, a uz to svake nedjelje igram po 2 utakmice. Međutim, moja ljubav prema košarci je mnogo veća od trenutnih prepreka!''

Andrija je u crnogorskoj Ligi mladih pokazao zavidne ofanzivne sposobnosti, ali priznaje da u odbrani može i mora bolje. Iako ne voli da govori o svojim kvalitetima, ovog puta smo uspjeli da iz njega ''iščupamo'' odgovor:

''Smatram da je moja najveća prednost na parketu u odnosu na ostale igrače to što se dobro nosim sa pritiskom i nemam strah od poraza. U košarci igrači uče nove stvari tokom cijele karijere, a moja tek počinje, pa je logično da treba još mnogo da radim na sebi u svim segmentima igre, najviše na tjelesnoj masi i igri u odbrani.''

Juniori Lima nakon tri odigrane runde u Superligi imaju učinak od dvije pobjede i jednog poraza, čime je 194cm visoki Andrija prilično zadovoljan:

''Dosta dobro smo počeli. Znali smo da su sve ekipe veoma jake i da za svaku pobjedu moramo dati svoj maksimum. Što se ličnih izdanja tice mogu reći da sam zadovoljan i potrudiću se da nastavim ovako. Fajnal-for nam je bio cilj prije početka sezone i borićemo se da ga dostignemo, ali znamo da neće biti lako.''

Jašović u seniorskoj konkurenciji brani boje drugoligaša Berane Bobketsa, koji su prošlonedjeljnom pobjedom protiv najljućeg rivala, ekipe Zete, praktično ovjerili vizu za elitu naredne sezone. Međutim, glavni akter naše priče poziva na oprez:

''Dosta smo blizu ulaska u A ligu, ali još ništa nije gotovo, treba nam još nekoliko pobjeda. Zadovoljan sam svojom ulogom u timu, imam veliku minutažu, što je od velikog značaja za mlade igrače. Trudim se da iskoristim svaku šansu i pomognem timu da dodje do trijumfa u svakom meču.''

Andrija se nada da će njegove dobre partije privući pažnju juniorskog selektora Crne Gore, Nebojše Bogavca, te da će dobiti šansu da mu se nametne za naredne reprezentativne akcije:

''Svakom igraču je san da igra za reprezentaciju, a tu ni ja nisam izuzetak. Međutim, selektor ima glavnu riječ i na njemu je da izabere igrače za koje smatra da su mu potrebni, a na meni je da se nadam da ću biti na njegovom spisku.''

Za kraj intervjua pitali smo našeg sagovornika koji je njegov ''košarkaški san'' i na koje igrače se ugleda:

''Nema dileme, moj idol je  je Bogdan Bogdanović, a veoma poštujem Rasela Vestbruka. Vrlo često maštam kako igram u nekom velikom klubu i odmjeravam se sa najjačim igračima. Imam više "košarkaških snova'', a jedan od najvećih je da jednog dana zaigram u Evroligi, to bi bilo nevjerovatno'', zaključio je Andrija razgovor sa nama.