Bogdan Stanković: Treniram i po pet sati dnevno kako bih uspio u košarci!

Napisao:  Pročitano 3532 puta subota, 28 januar 2017 10:53

Rad, red i disciplina: tri su riječi koje na najbolji način sažimaju karakterne osobine i posvećenost košarci našeg današnjeg sagovornika, 17-godišnjeg Bogdana Stankovića.

Bogdan je momčina, narodski rečeno, ''k'o od stijene odvaljena'', dobroćudnog, ali odlučnog pogleda, koja svakodnevno donira litre znoja i sate svog vremena višem cilju: postati profesionalni košarkaš!

''Igra pod obručima'' je u porodici ovog tinejdžera, koji sigurno grabi ka cifri od 2 metra visine, glavna tema. Razlog tome je Bogdanova strast prema '''kraljici igara'', ali i ulazak u uski porodični krug zeta Slavka Vraneša, bivšeg crnogorskog reprezentativca, NBA igrača i trostrukog osvajača ABA lige.

''Slavko je imao veoma uspješnu karijeru, ima ogromno iskustvo i uvijek je spreman da mi udijeli koristan savjet'', kaže akter našeg intervjua za 230cm visokog gorostasa.

Lična karta:

Ime i prezime: Bogdan Stanković
Datum rođenja: 4.6.1999.
Pozicija: Krilni centar
Klub: KK Zeta

Interesantno je da je Bogdanov ''prvi pik'' bio tenis, ali je košarka veoma brzo zauzela njegovo mjesto i osvojila mu srce:

''Kao dijete sam počeo da treniram tenis, ali sam veoma brzo izrastao i postao izrazito krupan za svoj uzrast, pa je košarka postala logičan izbor i odmah sam je zavolio.''

Momak koji u aprilu postaje punoljetan, do sada je trenirao u tri podgoričke ekipe: Podgorica, Joker i Studentski centar, i radio, u klubovima i individualno, sa velikim brojem trenera, među kojima posebno izdvaja trojicu:

''Najduže sam trenirao kod Jadrana Vujačića, koji je najzaslužniji za moj napredak, a posebno sam uživao radeći sa Ćomom Perovićem i Belim Popovićem.''

Čestog učesnika prestižnih košarkaških kampova, poput kampa ''Joker'' u Baru, ''Basketball camp Kolašin'', ''Aleksandar Nikolić'' na Zlatiboru i UBA international u Turskoj, zamolili smo da nas upozna sa svojim glavnim odlikama na terenu.

 ''Za poziciju krilnog centra, koju najčešće pokrivam, smatram da imam veoma dobar šut spolja i sa linije slobodnih bacanja. Veliku pažnju posvećujem igri u defanzivi, a svakodnevno treniram od 3 do 5 sati na svim segmentima košarkaške igre, posebno na probijanju i igri pod košem, gdje najviše moram da napredujem''.

Bogdan je danas član KK Zeta, koja je, slučajnost ili ne, od njegovog dolaska u klub naredala pet pobjeda i preuzela prvo mjesto na tabeli crnogorske B lige:

''Naša snaga je timska igra i težnja svih pojedinaca da vrijeme koje dobiju od trenera maksimalno iskoriste da daju svoj doprinos. Zadovoljni smo kako teče sezona, posebno u uslovima u kojima klub trenutno funcioniše, ali uvijek može bolje.''

Stanković sanja da jednog dana zaigra sa svojim idolima, NBA igračima, Džejmsom, Gejom i Leonardom, ali je fokusiran na realnost i sadašnjost:

''Poput svih svojih vršnjaka maštam da jednog dana zaigram na najvećoj svjetskoj košarkaškoj sceni, u NBA ligi, ali mi je trenutna ambicija da pomognem Zeti da ostvari cilj i domogne se Prve lige, a da naredne godine dobijem priliku da u njoj debitujem'', zaključuje ovaj skromni i vrijedni košarkaš.

photo 1: DR Photography