Nemanja Grabovica: ''Inficirao'' sam se kada sam sa 7 godina pošao na prvi trening

Napisao:  Pročitano 2187 puta četvrtak, 24 maj 2018 11:11

Trenerski posao u Crnoj Gori, posebno u mlađim kategorijama, nije laka rabota. Svakodnevni treninzi u neuslovnim dvoranama, nerijetko 'vođenje bitaka' sa razmaženom djecom, trpljenje nekompetentnih, a preambicioznih roditelja, skromne mogućnosti za napredak u karijeri i rad u seniorskoj košarci, male zarade...

Međutim, i dalje postoje fanatici koji u svojoj ljubavi prema ovom sportu pronalaze motivaciju da se izbore sa svim problemima, konstantno usavršavaju i šire svoj znanja, koja potom pažljivo i dozirano prenose djeci. Ne uče ih samo košarci, već i pravilima ponašanja, poštovanju, timskom radu - riječju: životu. 

A kada djeca prihvate njihovu filozofiju, stižu i satisfakcije. Naravno u vidu pehara i medalja, ali i rezultata koji nisu vidljivi široj javnosti, a to su fizički, psihološki i tehničko-taktički koraci naprijed u razvoju polaznika.

Nemanja Grabovica jedan je od fanatika iz uvodnog dijela. Nakon turbulentne igračke karijere i brojnih, teških povreda koje su limitirale njegov uspon, zaplivao je u trenerskim vodama, u KK Anagastum na poziv dugogodišnjeg sportskog radnika iz Nikšića, Peka Višnjića.

''Kada sam okačio 'patike o klin', želio sam ostati u košarci iz samo jednog razloga, a to je ljubav kojom sam “inficiran“ od svoje 7. godine kada sam prvi put otišao na trening. U razgovoru sa mojim bivšim trenerom Pekom Višnjićem odmah smo zaključili da je najbolje da počnem da pratim njegov sistem rada koji vec 23 godine funkcioniše na najbolji mogući način i iz kojeg je izašao veliki broj igrača koji sada sa uspjehom nastupaju, kako u najboljim klubovima u Crnoj Gori tako i u inostranstvu'' - kazao nam je ovaj 26-godišnjak na početku razgovora.

Upitan o uslovima u kojim vrši svoj posao trenera, Nemanja ističe one pozitivne aspekte:

''Nikšić je poznat kao grad koji je imao, ima i imaće veliki broj djece koja posjeduju sve preduslove da se jednog dana ozbiljno bave sportom koji izaberu, tako da je to odmah u startu prednost i olakšavajuća okolnost. Što se tiče uslova za rad u klubu moram se zahvaliti rukovodstvu OŠ „Luka Simonović“ jer imamo dosta termina prije svega za treninge, a onda i za utakmice. Najvažnije da uslove za rad imamo, volja i želja je prisutna kako kod nas tako i kod same djece i njihovih roditelja tako da je nam ostaje samo da se posvetimo i trudimo da radimo najbolje sto možemo.''

Grabovica je ove sezone radio u NBA ritmu. Tri selekcije, ogroman broj treninga i utakmica i na kraju kruna za uloženi trud: titula prvaka države u konkurenciji mlađih pionira.

''Pa sigurno da jeste naporno ali je i ogroman motiv, obaveza a i satisfakcija voditi tri selekcije kroz ukupno 77 zvaničnih utakmica koje smo imali ove sezone i gledati ih kako napreduju, a posebno zadovoljstvo je bilo gledati ih kako se raduju nakon sto smo postali šampioni države. Za treninge smo zaduženi Peko i ja i mnogo nam znači što imamo salu i dosta vremena na raspolaganju, što nam omogućava da sve treninge organizujemo i odradimo na najbolji mogući način. Velika je čast što smo uspjeli da postanemo šampioni države, ali i obaveza da nastavimo istim putem. Takođe velika je satisfakcija kada vidimo da imamo dječake koji će nadam se jednog dana nastupati za sve reprezentativne selekcije i postati dobri igrači što je ujedno i cilj našeg kluba'' - ponosno izjavljuje nekadašnji plejmejker.

Nemanja sa juniorskim timom Anagastuma nije uspio da izbori Fajnal 8. Bio je prvi ispod crte - deveti. Međutim, i to je odličan rezultat, posebno ako u vidu imamo činjenicu da se nadmetanja u Prvoj juniorskoj ligi domogao kroz baraž, savladavši sugrađane iz MNE Team-a. Pitali smo ga šta misli o novom formatu ovog takmičenja, sa velikim brojem timova (15) i utakmica na nivou cijele Crne Gore.

''Nažalost ostali smo na tom 9. mjestu koje je samo po sebi veliki uspjeh imajući u vidu da smo bili najmlađa ekipa. Mislim da smo u skladu sa našim mogućnostima igrali jednu atraktivnu i zanimljivu košarku, sa ciljem da promovišemo igrače. Liga se pokazala kao izuzetno kvalitetna, dosta momaka je pokazalo zavidan potencijal i nadam se da će u narednim godinama zaživjeti u ovom ili nekom sličnom obliku'' - kazao nam je trener Anagastuma.

Mladi trener kaže da u klubu ima dosta djece koja pokazuju zavidan nivo potencijala i posvećenosti, ali ne želi da ikog posebno izdvaja:

''U klubu trenutno trenira preko 100 dječaka u svim uzrastnim kategorijama, od najmladjih koji imaju 6 godina, pa do juniora koji imaju 18-19 godina i mislim da bi bilo nezahvalno nekog isticati jer stvarno ima mnogo talentovane djece sa kojima je košarkaška javnost upoznata, a uskoro nadam se da će se upoznati i šira javnost'' - tvrdi Grabovica.

Za kraj, standardno pitanje. Ciljevi, ambicije, snovi...

''Moja želja je da se nastavim edukovati po svim pitanjima vezanim za mlađe selekcije, a nadam se da ću se jednog dana uključiti u rad sa seniorskim ekipama u kojima postoji ozbiljan sistem'' - poentira momak pred kojim je velika trenerska budućnost.