Alen Hadžibegović: Danas Katar, sjutra crnogorska reprezentacija

Napisao:  Pročitano 2261 puta utorak, 17 oktobar 2017 10:33

''Momci, za 34-godine trenerskog posla radio sam sa ogromnim brojem košarkaša i umijem da prepoznam potencijal, ovaj dečko o kojem vam govorim zaslužuje medijski prostor'' - kazao je u skorašnjem razgovoru sa nama Mladen Ostojić.

A ko smi mi da ne povjerujemo na riječ starom liscu koji je u svojoj karijeri trenirao legende poput Saše Danilovića i Crnoj Gori donio istorijsku medalju na nedavnom Evropskom prvenstvu za kadete?

Odmah smo kontaktirali mladića kojeg nam je Ostojić preporučio i saznali njegovu interesantnu životnu i košarkašku priču, koju ovom prilikom želimo da podijelimo sa vama.

Lična karta:

Ime i prezime: Alen Hadžibegović
Datum rođenja: 19.03.1999.
Visina: 206cm
Pozicija: ''3'' i ''4''

Alen Hadžibegović je 18-godišnji Rožajac koji je prve korake u ''igri pod obručima'' napravio u svom rodnom gradu.

''Košarkom sam se počeo baviti sa svojih 7 godina u KK Ibar prateći starijeg brata koji me je i podstakao da krenem tim putem. Prvi treneri bili su Amko Cikotić i Demir Kalić kojima se ovom prilikom zahvaljujem'' - debitovao je Alen za naš portal.

Prije 4 godine, sa tek navršenih 14 ljeta, mladi Rožajac je donio nesvakidašnju i hrabru odluku: ''Selim se u Katar!''

''Poslije uspiješno organizovanog svjetskog prvenstva u rukometu, Katar dobija organizaciju Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine. Želeći da bude domaćin i svjetskog prvenstva u košarci katarski olimpijski komitet organizuje 2013. godine košarkašku Akademiju, u koju su počeli da dovode talentovane košarkaše iz naše regije, kopirajući rukometni model koji je dao odlične rezultate. Među njima sam se našao i ja'' - objasnio nam je 206cm visoki košarkaš.

Alen, koji igra krilo i krilnog centra, pozicije na kojima u našoj zemlji, uz onu na ''kecu'', vlada velika ''suša'', kazao nam je da su uslovi za bavljenje košarkom u ovoj azijskoj zemlji na visokom nivou:

''Uslovi za rad su izuzetno dobri, kao i stručnost trenera iz koji dolaze iz Amerike, Srbije, Grčke itd, među kojima bih posebno istakao američkog trenera Feesa Irvinga sa kojim sam individualno trenirao, a koji je trenutno je angažovan kao trener NBA tima Denver Nuggetsa. Katarska liga je osrednjeg kvaliteta i u svakoj ekipi imaju pravo igranja 3 stranca, uglavnom Amerikanaca.''

Momak koji je 2015. boravio u Las Vegasu, na kampu ''Impact'', jednom od kvalitetnijih na američkom kontinentu, veoma mlad je dobio pravu šansu u katarskom šampionatu:

''Sa 16 godina sam počeo da igram za Al Khor, gdje sam dobijao dobru minutažu, a na kraju sezone sam proglašen najboljim blokerom lige. Nažalost početkom decembra 2016. godine imao sam povredu koljena, pa sam bio prinuđen na takmičarsku pauzu.''

Hadžibegović je dobio privremeni katarski pasoš i nastupio je za njihovu juniorsku reprezentaciju u basketu 3na3, sa kojom je osvojio brojna priznanja:

''Igrajući za katarsku U18 reprezentaciju u basketu 3na3 osvojili smo svjetsko i azijsko prvenstvo, na kojem sam se našao u idealnom timu. Kao što je poznato basket 3na3 je postao i olimpijski sport i drago mi je što je sve više popularan u našoj Crnoj Gori. Basket 3na3 posjeduje neke svoje specifičnosti i traži drugi pristup igre kao i taktiku u odnosu na košarku 5na5.''

Alen je svoj odmor u Crnoj Gori proveo radno, trenirajući mjesec dana sa ekipom Ibra, koja se pripremala za istorijski nastup u nekom evropskom takmičenju, pod dirigentskom palicom čovjeka sa početka našeg članka.

''Veoma je važno da ekipa Ibra pored domaćeg tamičenja ima i što više internacionalnih utakmica. Ne sumnjam da će afirmisani trener Ostojić izvući maksimum iz sastava koji prvi put igra Balkansku ligu'' - ubijeđen je mladi košarkaš u dobar rezultat svog matičnog kluba.

Hadžibegovićev ugovor sa katarskog federacijom ističe za godinu dana, nakon čega je moguć njegov debi u crvenom dresu crnogorske reprezentacije:

''San svakog mladog igrača je igranje za nacionalni tim, a moj potencijalni nastup za Crnu Goru definisaću po isteku ugovora sa Katarom. Moje ambicije su da krenem na dalje košarkaško usavršavanje put Evrope ili Amerike'' - zaključio je ovaj perspektivni košarkaš i, ko zna, možda budući as našeg seniorskog državnog tima.

ERSTE liga

9. kolo:

Lovćen - Ulcinj 76:69
Jedinstvo - Danilovgrad 100:97
Teodo - Primorje 120:70
Ibar - S.centar 79:64

slobodna: Sutjeska


Tabela:

1. Sutjeska 8 7 1 15
2. Lovćen 8 7 1 15

3. Ulcinj 7 6 1 13

4. Teodo 8 5 3 13

5. Ibar 7 4 4 12

6.
 Danilovgrad 7 3 5 11
7. Jedinstvo 8 2 6 10

8. S. centar 8 1 7 9

9. Primorje 8 1
 7 9