Gačević: Zvezda se sistemu Evrolige prilagodila bolje od većine ekipa, Vučevića ću pratiti i u NBA

Napisao:  Pročitano 2877 puta utorak, 26 septembar 2017 10:26

Iza košarkaškog kluba Crvena zvezda iz Beograda je sezona sa ''nenormalnim'' brojem utakmica, praktično u NBA ritmu. Novi format Evrolige, po kojem se igraju i dva meča nedjeljno u elitnom evropskom takmičenju, uz napore u ABA ligi, Kupu ''Radivoja Koraća'' i, kasnije, finišu srpske lige, iziskivali su izuzetnu fizičku spremu igrača, članova kluba od kojeg javnost uvijek očekuje mnogo.

''Crveno-bijeli'' su izazovima odgovorili na najbolji mogući način, o čemu govore ostvareni rezultati: šampioni ABA lige, srpskog prvenstva i osvajači ''Žućkove ljevice''. Omiljeni alibi klubova na ovim prostorima, nizak budžet, nije bio ni u mislima Zvezde, koja je i u Evropi redom rušila najjače rivale, poput CSKA, Reala, Fenerbahčea, timova koji par igrača plaćaju kao Beograđani čitav roster! Samo su detalji odlučili da Zvezda ne kompletira čudo i plasira se u plej-of Evrolige!

''Tripla-kruna'' i sjajan utisak ostavljen u Evropi, u takvom ritmu ne bi bili dostižni ciljevi bez liderstva i stručnosti Dejana Radonjića i njegovih pomoćnika, ali i napornog rada Dejovog zemljaka i dugogodišnjeg saradnika, Dragana Gačevića, kondicionog trenera koji je Crvenu zvezdu doveo u optimalno fizičko stanje za iskušenja na svim frontovima.

''Prosla sezona je bila moja četvrta u Crvenoj Zvezdi, ukupno deveta od kad se profesionalno bavim poslom kondicionog trenera u košarci. Svih tih godina sam skupljao znanje, što naravno i danas radim, i ono što iz iskustva mogu reći je da ne postoji šablon koji treba slijediti i koji će vam garantovati da ćete pripremiti ekipu dobro. Naravno, imam neke svoje principe rada, koje se trudim da ispoštujem, ali i oni su prilagodljivi datoj situaciji. Sve četiri godine u Zvezdi smo igrali Evroligu, Aba ligu i srpsku ligu, ali svaka godina je imala svoje specifičnosti koje su je činile drugačijom od prethodnih. Kada je riječ o posljednjoj sezoni, njena najveća specifičnost je bila u novom formatu Evrolige, koji je bio novina za sve učesnike i koji je bez dileme najteže i najzahtjevnije evropsko klupsko takmičenje koje se ikada igralo. Jako zgusnut raspored, i igranje sa svim najboljim ekipama u Evropi, gdje nema lake utakmice, već samo manje ili više teške. Uz to, možda i najveća otežavajuća okolnost su putovanja. Mi smo isključivo išli redovnim linijama, vrlo često mijenjali po nekoliko letova da bi došli na odredjenu destinaciju, a često nakon utakmice kretali na aerodrom u 3-4 ujutro, jer smo imali rane letove, tako da su to bile noći bez spavanja, ili spavanja po autobusima i aerodromima...'' - pojasnio nam je 35-godišnji stručnjak za fizičku spremu poteškoće sa kojima su se Beograđani suočavali tokom protekle godine, i nastavio:

''Sve to iziskuje planiranje daleko unaprijed, analizu predstojećih perioda uzimajući u obzir sve te oklonosti, težinu protivnika sa kojim igramo, raspored utakmica i putovanja, kako bi znali šta da očekujete u određenom periodu. Ja sam već početkom septembra napravio plan svih putovanja, utakmica i treninga do kraja sezone. Naravno, postojala su istupanja od plana u odnosu na neke nepredvidjene okolnosti, tako da pored planiranja i sposobnost improvizacije je jako bitna u takvim situacijama.''

DIF-ovac i bivši član stručnog štaba Budućnosti i mlađih reprezentativnih selekcija Crne Gore veoma je zadovoljan načinom na koji je pripremljen temelj za izgradnju uspješne sezone Zvezde:

''Odradili smo jako dobar pripremni period. Neke bitne odredbe tog perioda je da smo kompletne pripreme do odlaska na Krit odradili u Beogradu, i sve vezano za kondiciju, odradili smo u sali. Nismo trčali napolju i odmah smo, naravno postepeno, uključili i rad sa loptom. Jako veliku pažnju sam posvetio prevenciji odnosno redukciji broja povreda. Kada je sezona krenula, u tako jakom ritmu najvažnije je oporaviti ekipu i tako je pripremiti za sljedeću utakmicu, koja je nekad bila i manje od 48h nakon prethodne, a često i nakon povratka sa gostovanja, pa smo nekad dolazili u Beograd isto kad i ekipa protiv koje sjutradan igramo. Jako je teško bilo izdržati sve te napore, i nama trenerima, a kamoli igračima. Kad se podvuče crta, mislim da smo odradili jako dobar posao, i da smo se prilagodili sistemu Evrolige prilično dobro, da ne kažem bolje od većine ekipa u tom takmičenju. A što i da ne kažem, kad smo pobjedjivali u nizu sve bivše i u tom trenutku budućeg prvaka Evrope, a u „duplim“ utakmicama pobijedili 3 od 5 puta, izmedju ostalih npr. Real Madrid koji je čarterom došao u Beograd u vrijeme kad smo se mi vraćali sa gostovanja Olimpijakosu. Najveća satisfakcija na kraju su osvojeni trofeji, bez poraza u finalnim serijama.''

Po zavšetku sezone došlo je vrijeme da se Gačević oprosti od beogradskog kluba, onako kako je i došao, u paketu sa Radonjićem. Dejo je odlučio da pauzira i uzme vremena za vaganje ponuda za nastavak karijere, dok odmora za Dragana nije bilo. Nekadašnji karatista ''bacio se'' tokom ljeta na individualni rad sa crnogorskom NBA zvijezdom Nikolom Vučevićem, a za naš portal kazao je kako je došlo do te saradnje:

''Još tokom sezone, dobio sam ponudu od Nikole Vučevića da radim individualno sa njim, međutim u tom periodu je sve bilo na nivou razgovora, jer sam još ugovorom bio vezan za Zvezdu, ali i moralno za Dejana Radonjića, sa kojim sam sarađivao svih ovih 9 godina. Međutim kako su se stvari odvijale nakon sezone i Dejan je odlučio da pauzira do daljnjeg, ja sam u dogovoru sa obojicom počeo da radim sa Nikolom. I ranije sam pratio Nikolu kroz program koji je dobio od svog kluba, a od 1. jula smo počeli da radimo po mom programu. Nikolu znam 9 godina, radio sam sa njim još 2009. u mladoj reprezentaciji, kada je na prvenstvu Evrope U20 na Rodosu bio izabran u idealnu petorku prvenstva. Nedugo nakon toga smo saradjivali i u Budućnosti nekoliko mjeseci, dok nije otišao u NBA. Sve vrijeme njegovog boravka u USA smo u kontaktu i mogu reći i da smo jako dobri prijatelji, što je vjerovatno i bitan aspekt povjerenja u međusobnu saradnju. Nikola je prije svega dobar čovjek, pametan i pravi profesionalac. Radili smo prilično dobro čitavog ljeta, obzirom na okolnosti.''

Saradnja dva Crnogorca neće biti ograničena na proteklo ljeto, već će Dragan i u Americi pratiti centra Orlanda:

''U toku NBA sezone neće biti mnogo prostora za rad, jer će on raditi sa svojim timom. Ja ću ići nekoliko puta tokom sezone kod njega u USA da ga pratim, a biću u mogućnosti da prisustvujem i treninzima Orlanda, što je svakako velika stvar za mene. Najveći posao me očekuje na kraju predstojeće sezone, kada ćemo imati duži period za rad, od neka 4 mjeseca, kada ćemo pokušati da njegove fizičke sposobnosti podignemo na veći nivo.''

Radno ljeto Dragan Gačevića uključilo je i pomoć novom ABA 2 ligašu Lovćenu, gdje je na poziv trenera Cetinjana Dragan Radovića nadgledao rad svog mlađeg kolege Dušana Gojnića:

''Mislim da je formiranje ABA 2 lige dobra stvar za razvoj košarke na ovim prostorima. Uz dobar rad, trening i sve ostalo što jedan klub treba da pruži mladom igraču, jača konkurencija je neophodna za njihov razvoj. Na molbu mog prijatelja Dragana Radovica prihvatio sam da povremeno, u skladu sa obavezama, pomognem u radu KK Lovćen. Sa Prletom se znam jako dugo, sarađivali smo uspješno u mladoj i seniorskoj reprezentaciji Crne Gore, imam visoko mišljenje o njemu kao treneru, tako da smo kroz razgovor došli do modela kako bih ja mogao da pomognem. Povremeno odem na Cetinje i uključim se u rad, a u stalnom sam kontaktu sa njima, pa u svojstvu mentora pomažem njihovom novom kondicionom treneru Dušanu Gojniću, koji je vrijedan momak i iz svijeta košarke, tako da tu neće biti problema. Koji su dometi Lovćena zavisiće umnogome i od ostalih ekipa u ligi, znam da će neke ekipe uložiti dosta novca, tako da im sigurno neće biti lako.''

Novi klupski angažman nije u Draganovom planu, makar ne u bliskoj budućnosti:

''Za sada sam okrenut individualnom radu. Moj prioritet je Nikola Vučević, a ukoliko budem mogao da uklopim radiću i sa drugim sportistima dok sam u Podgorici. Što se tiče klupskog angažmana, za sada se neću ponovo upuštati u to, jer onda ne bih mogao uvjek biti na raspolaganju Nikoli. Tako sam odlučio u dogovoru sa Dejanom Radonjićem, sa kojim sam stalno u kontaktu, da bih mogao više vremena da provodim sa svojom porodicom'' - zaključuje momak koji previše ne voli medijske reflektore, ali čiji rezultati svjedoče da su djela mnogo važnija od riječi.