Riječ proslavljenog asa: Feđa će krenuti tatinim stopama

Napisao:  Pročitano 2665 puta subota, 26 avgust 2017 13:17

Interesantan smo odgovor dobili nakon finala Evropskog prvenstva za kadete od proslavljenog asa jugoslovenske i srpske košarke i legende najslavnije generacije Budućnosti - Igora Rakočevića.

Rakočević je govorio o generaciji crnogorskih kadeta kao budućnosti naše košarke i izdvojio nekoliko imena.

“Vlahović i Kljajić su zaslužili stečenu reputaciju, bek Živanović je izuzetno interesantan… A ne sumnjam da će Feđa Pajović krenuti stopama i dostići karijeru slavnog oca Gavrila, mog bivšeg saigrača”, rekao je tada Rakočević.

Takve riječi bile bi veliko breme i odgovornost i za ramena snažnija od onih dječaka od 16 godna, visokog 185 centimetara. Feđa je ipak bio ponos škole Budućnost Volija na šampionatu Evrope.

“Nijesu te riječi za mene pritisak, nego nešto što mi prija i svakako me motiviše. Još kad čujete takvo nešto od takvog igrača, kakav je bio Rakočević”, kazao je Feđa za „Arenu”.

U selekciji Mladena Ostojića imao je važnu ulogu, pouzdanog čuvara protivničkih organizatora igre. Prepoznaje se i klasa u napadu, specijalista je za ,,floter“, šut sa poludistance… Ipak, Feđa želi da govori o timu.

“Od 3. jula kada smo počeli pripreme za prvenstvo vidjelo se odmah zajedništvo u timu. Kako je vrijeme prolazilo, hemija i atmosfera u timu bili su sve bolji i bolji. Uz zajedništvo, dobru atmosferu, mislim da su naši najveći kvaliteti bili želja i borbenost. Za naš grb koji nosimo na dresu. To se vidjelo da je publika prepoznala u ,,Morači“”, kazao je Pajović.

Dobro pamti svoje košarkaške početke. Cijeli košarkaški razvoj do sada je vezan za Podgoricu. O njemu su od starta brinula sada dobro poznata trenerska imena.

“Kao većina djece, krenuo sam sa fudbalom, kasnije sam prešao na tenis, da bi poslije kraćeg vremena prešao na košarku. Prvi trening sam odradio kod trenera Boška Radovića u školi ,,Maksim Gorki“. Moj prvi klub je bio KK Podgorica, a trener je bio Igor Đaletić, koji me je mnogo toga naučio i pomogao da steknem prvo košarkaško znanje”, rekao je Feđa.

Ne čudi to da svoj dalji košarkaški razvoj i afirmaciju vidi upravo u Budućnost Voliju.

“Imam 16 godina, rano je da razmišljam o nekim daljim ciljevima. Moj san je da zaigram pred podgoričkom publikom i ,,varvarima“ za klub za koji navijam od rođenja”, kazao je Feđa.

Racionalno govori o tome šta može popraviti u igri.

“Kroz svaki trening, utakmicu ,razgovor sa trenerima mislim da napredujem. Kao plejmejker, volio bih i težiću ka tome, da popravim kontrolu lopte, brzinu i snagu”, objasnio je Feđa.

Konačno, uspjeh sa kadetskom selekcijom Crne Gore vidi tek kao početak.

“Ova medalja samo treba da nam bude podstrek za još veći rad i trud. Zbog toga je posebno vrijedna”.

Kadete Crne Gore naredne godine čeka Svjetsko prvenstvo u Argentini, Feđa mu se već raduje kao velikoj prilici.

“Još se nijesu slegli utisci, jer mislim da dugo nećemo biti svjesni koliki smo uspjeh napravili. Ova ekipa može mnogo, to smo i dokazali. Imaćemo tokom čitave sezone više kratkih priprema i okupljanja, da bi se što bolje pripremili za Svjetsko prvenstvo u Argentini. Nadam se, mislim i vjerujem da možemo ostvariti dobar rezultat” rekao je Feđa Pajović.

tekst: ARENA/ Pobjeda, preuzeto sa: reprezentacija.me

photo: fiba.basketball

ERSTE liga

 12. kolo:

Primorje - Sutjeska 46:96
Jedinstvo - Ulcinj 75:88
Danilovgrad - S.centar 78:58
Ibar - Lovćen 66:70

Tabela nakon 12. kola:

1. Sutjeska 11 9 2 20
2. Ulcinj 11 9 2 20
3. Lovćen 10 9 1 19
4. Teodo 10 7 3 17
5. Ibar 11 4 7 15
6. Jedinstvo 11 3 8 14
7. Danilovgrad 10 4 6 14
8. Primorje 11 2 9 13
9. Studentski centar 11 1 10 12