Đurišić: Možemo da pariramo svakoj ekipi

Napisao:  Pročitano 991 puta četvrtak, 03 avgust 2017 16:22

Crna Gora je zemlja koja je svijetu „dala“ mnogo košarkaških imena za čije se uspjehe čulo širom svijeta, a tako je i danas, zahvaljujući novim generacijama koje dolaze.

Prava košarkaška poslastica nas očekuje krajem avgusta mjeseca, kada će zvanično početi Evropsko prvenstvo za košarkaše (koje će se održati u Finskoj, Izraelu, Rumuniji i Turskoj), a gdje će snage odmjeriti i crnogorska reprezentacija.

Vučević, Dubljević, Ivanović, Radončić, Rajs,...igrači su koji će voditi reprezentaciju Crne Gore ka što boljem plasmanu, rame uz rame sa najboljim evropskim ekipama.

Jedan od onih od kojeg se mnogo očekuje, svakako je i Nemanja Đurišić, krilni centar naše reprezentacije, koji je u kvalifikacionim utakmicama svojim igrama pokazao koliko mu znači nastup u državnom dresu.

Iako ima samo 25 godina, Nemanja iza sebe ima konstantan i predan rad na usavršavanju košarke. U Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije Džordžiji, proveo je šest godina, gdje je u međuvremenu uspio i da diplomira na tamošnjem koledžu.

Ovaj 203 centimetra visok momak iz Podgorice, pružao je sjajne partije iz sezone u sezonu tokom boravka na koledžu. Kako ističe za naš portal, sve mu je to pomoglo kako u ličnom, tako i u profesionalnom smislu.

"Boravak u Americi je definitivno period u kojem sam mnogo sazreo, i gdje sam proveo najljepše godine. Svih šest godina su posebni jer sam se suočavao sa raznim preprekama i izazovima, i uvijek ih rješavao. Pomoglo mi je što sam se osamostalio, i opet privikao na stil života i rada u veoma organizovanom ambijentu kakav je bio u srednjoj školi i na koledžu. Imao sam sjajne ljude oko sebe koji su zahtijevali od mene puno, i na taj način mi pomogli da se usavršim kao osoba i uvijek težim ka boljem" - kaže Nemanja na početku razgovora za Kolektiv.me.

Foto: dawnofthedawg.com

Za momka koji je željan košarke i boravka na terenu, veliki izazov predstavlja uskladiti obrazovanje sa sportskim obavezama – kada je riječ o našoj zemlji, jedna od te dvije stvari mora da trpi.

Ipak, u SAD-u se tome poklanja posebna pažnja. Košarka ne isključuje obrazovanje i obratno, pa su koledži organizovani baš po tom kriterijumu – učenje i trening itekako mogu da funkcionišu zajedno.

To potvrđuje i naš sagovornik, odgovorom na pitanje koliko se američki sistem rada razlikuje od onog koji se praktikuje u Evropi.

"Pa, razlikuje se puno samim tim što se tamo otvara mogućnost da se uporedo bavite sportom i školom, što sam ja smatrao veoma bitnim, kao i moja porodica koja me je podržala u toj ideji osamostaljivanja i edukovanja. Što se tiče samog rada i organizacije, i tu se osjeti velika razlika jer su oni veoma posvećeni da naprave ambijent, u kojem igrači/đaci mogu na najbolji i najbrži mogući način da napreduju kako u košarci tako i u sportu. Ja sam imao sreću da budem u takvom ambijentu koji je uvijek zahtijevao rezultate od nas, i nisu prihvatali nikakve izgovore. Tako sam se i ja navikao da u svakom trenutku dam svoj maksimum i uvijek odgovorim na pravi način, i nađem načina da odbranim igrača kojeg je teško braniti ili napišem papir dug 20 strana za dan ili dva. Sve su to stvari koje nas čeliče, i od kojih se stvaraju dobre navike u budućnosti" - ističe Đurišić za naš portal.

Nakon diplomiranja na koledžu u Americi, Nemanja je karijeru nastavio u klubu u poljskom klubu Zejlona Gora.

U ovom klubu je proveo dvije sezone i ostvario sjajne rezultate – osvojio je dvije šampionske titule prvaka države. Đurišić je u sezoni za nama u poljskom klubu u prosjeku bilježio 10,1 poena i 4,7 skokova.

Foto: sportowefakty.wp.pl

Sada je vrijeme za još izazova, pa traži novo mjesto za uspjehe. Ipak, vrijeme provedeno u Poljskoj pamtiće po samo lijepim uspomenama.

"To je idealno mjesto za mene bilo, i mnogo mi je drago što sam prve godine imao prilike da se oprobam sa najboljima u Evropi i budemo dominantni u Poljskoj. Najviše od svega mi je drago što sam proveo vrijeme sa sjajnim ljudima oko sebe, i imao podršku u nekim teškim, a i lijepim trenucima" -  objašnjava Đurišić.

Nakon sjajne igre u Evropi, i iskustva na američkom košarkaškom parketu, zahvaljujući koledžu, logično pitanje koje se nameće samo po sebi je, u kojem klubu iz najjače lige na svijetu – NBA, Nemanja vidi sebe?

Pored svega, on skromno odgovara da čeka svoju priliku da se pod obručem oproba protiv najboljih igrača svijeta.

"Želja mi je, i trudiću se da stavim sebe u poziciji jednog dana da se oprobam protiv najboljih igrača svijeta. Neka me uzme bilo koji klub, biću zadovoljan" - kroz smijeh kaže Nemanja za naš portal.

Sada su međutim sve oči uprte u košarkašku reprezentaciju Crne Gore.

Nacionalni tim se trenutno nalazi na Zlatiboru, gdje će u sklopu priprema za prvenstvo Evrope boraviti do 10. avgusta. Krilni centar naše reprezentacije ističe da igrači uživaju u radu i druženju, naglašavajući da se svi odlično razumiju.

"Znači mi puno što provodim vrijeme sa reprezentacijom, zbog ljudi kojima sam okružen. Ovdje se svi razumijemo i komuniciramo veoma lako, i van terena i na terenu. Dopunjujemo jedni druge i napredujemo, uživamo u radu i usavršavanju i vjerujem da nam trener uliva puno energije i samopouzdanja, koje nam pomaže u našem ljetnjem izdanju, a i u klupskom kasnije" - kaže Đurišić.

Selektor Bogdan Tanjević, preuzeo je crnogorsku selekciju prije skoro dvije godine, i u tim doveo neka nova imena.

Sudeći po igrama u kvalifkacionim mečevima za Eurobasket, trofejni stručnjak je unio sjajnu atmosferu u tim, što potvrđuje i Nemanja.

"Selektor je donio najbolju moguću atmosferu i selekciju igrača. Sve sam vam rekao" - bio je jasan Đurišić.

Foto: kscg.me

Nastup u nacionalnom dresu je za svakog igrača poseban osjećaj, u odnosu na igre koje pružaju u klubu.

Tome nesumnjivo doprinose i navijači reprezentacije, koji mogu da uživaju u igrama naših najboljih igrača.  Da je tako, zna i Nemanja.

"Znači nam što svi nestrpljivo iščekuju prvenstvo i vjerujem da svi imaju pozitivna očekivanja. Što se nas tiče, treninzi su puni pozitivne energije i atmosfere kojom mislimo da pravimo razliku. Doda se na to kvalitet koji je evidentan u timu, i stvarno vjerujemo da možemo da pariramo svakoj ekipi. Vjerujemo u najbolje" - ističe Đurišić.

Na predstojećem Evropskom prvenstvu, reprezentacija Crne Gore će igrati u grupi sa Španijom, Mađarskom, Češkom, Rumunijom i Hrvatskom. Naše izabranike prvi meč očekuje već 1. septembra, i to protiv zvaničnih prvaka Evrope. Najbolje ekipe iz naše grupe – njih četiri, ukrstiće se sa grupom D, u kojoj su Srbija, Velika Britanija, Belgija, Letonija, Rusija i Turska.

Ono što sve zanima je, koliko Crna Gora može da pruži na ovom takmičenju? Naš reprezentativac je bio kratak i jasan.

"Sve" - zaključio je Đurišić za Kolektiv.me.