Pu, spas za sve nas

Napisao:  Pročitano 2904 puta ponedeljak, 24 jul 2017 14:31

Mlada reprezentacija Crne Gore osvojila je 11. mjesto na juče završenom Evropskom prvenstvu održanom na Grčkom Kritu.

Tim koji je uz velike poteškoće selektirao trener Dušan Dubljević ostvario je zacrtani cilj: opstanak u A diviziji i šansu za generaciju košarkaša koja dolazi da se oproba sa najboljim reprezentacijama u svom uzrastu.

Međutim, kako se u našoj zemlji sve što nije medalja, pa često ni ako ona nije ona najsjajnija, smatra neuspjehom, ovaj rezultat okrnjenog državnog tima predvođenog nikšićkim stručnjakom, u pojedinim neinformisanim medijima, a posljedično i dijelu naše javnosti, dobio je negativne kritike i prozivke.

Srećom tu smo mi - da napravimo objektivnu analizu i objasnimo zbog čega je opstanak u A diviziji veliko postignuće ove generacije.

Bez namjere da kao papagaji ponavljamo u kakvim ligama, što se kvaliteta tiče, igraju naši reprezentativci, za koje naknade i u kakvim uslovima, već samo da pojasnimo činjenično stanje: 

1. Selektoru se na prozivci nisu odazvali igrači koji su u njegovim zamislima planirani kao nosioci igre. Neki opravdano, neki ne (čime bi KSCG trebalo da se ozbiljno pozabavi). Najveći hendikep bila je odsustvo momka koji bi zasigurno bio lider ekipe, Ognjena Čarapića, koji se tokom cijele prošle sezone mučio sa teškim povredama i nije se oporavio za smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

2. Čarapić je plej, a opštepoznato je da Crna Gora u svim selekcijama kuburi sa nedostatkom kvalitetnih igrača na poziciji organizatora igre. Zato je Dubljević morao da ''na jedinici'', najosjetljivijem mjestu za ravnotežu u timu, improvizuje i eksperimentiše sa Bakićem, koji je u Teodu prošle sezone igrao isključivo beka, a koji je na EP-u pokazao da je dorastao povjerenom zadatku. Bakić je prosječno bilježio 12,7 poena i dijelio 4 asistencije po meču, a u odlučujućem okršaju za opstanak protiv Slovenaca na terenu je proveo svih 45 minuta!

3. Crnogorci su na megdan svima izašli sa centrom koji ne doseže ni do 2 metra, ali zato nedostatak visine nadoknađuje velikom borbenošću, osjećajem za igru, talentom i liderstvom. Riječ je o Milošu Popoviću, koji je turnir na Kritu završio kao drugi strijelac (18,4 poena) i drugi skakač (12,2 uhvaćene lopte).

4. Crna Gora je sa svima igrala ravnopravno, na jednu loptu. U izuzetno jakoj grupi porazila je Tursku nakon produžetka, poslije dodatnih pet minuta je poražena od Francuza, a možda jedini kiks se dogodio protiv Islanda. Da smo kojim slučajem savladali ostrvljane u 1/8 finala bismo išli na slabašnu Švedsku, ali nas je poraz koštao duela sa domaćinom, selekcijom Grčke. U tom okršaju smo na minut prije kraja prišli na poen zaostatka, ali nismo uspjeli da kompletiramo preokret, pa je umjesto borbe za visok plasman, koji smo prikazanim partijama u potpunosti zaslužili, uslijedila bitka za goli život. Za one kojima je samo kritika znana, ali ne i epilog turnira: Grčka je osvojila zlatnu, a Francuska bronzanu medalju.

5. Umjesto da plaču nad prosutim mlijekom i raspredaju priče šta bi bilo kad bi bilo, naši momci su u odlučujućem meču za opstanak, nakon novog produžetka, trećeg na turniru, savladali Sloveniju i tako pokazali karakter i pobjednički mentalitet.

6. U generaciji koja je obezbijedila opstanak čak 8 igrača rođeno je 1998. godine i samim tim će imati šansu da ponovo nastupi u A diviziji na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

Igrom, angažmanom i posvećenošću svojih izabranika bio je zadovoljan i selektor Dubljević, koji je nakon boja sa Slovencima za naš portal izjavio:

''Na turniru nas je dočekala izuzetno jaka grupa. Dvije košarkaške velesile kao što su Turska i Francuska, i dobra generacija Islanda. Sve tri utakmice smo odigrali na jednu loptu, gdje su nas produžeci sa Turskom i Francuskom koštali boljeg nastupa u posljednjem kolu protiv Islanda, u kojoj smo poslednju četvrtinu igrali bez Bakića zbog 5 faulova, što je dodatno uticalo na krajnji ishod. Prije toga smo ispustili pobjedu protiv Francuske za prvo mjesto u grupi, i na kraju završili četvrti što nas je odvelo na domaćina Grčku u osmini finala. Igrama u grupi smo bili zadovoljni, ali ne i mjestom na tabeli. Igrači su u osmini finala pozitivno odreagovali i pokazali jak karakter u utakmici sa domaćinom. U utakmici sa Slovenijom, koja je bila direktan duel za opstanak, u dramatičnoj završnici sreća, koja je izostala u utakmicama sa Francuskom i Grčkom, nije nam okrenula leđa i zasluženo smo obezbjedili opstanak u eliti'' - kazao je Dubljević, i dodao:

''Na samom startu priprema suočili smo se sa velikim brojem otkaza, nekih opravdanih, nekih ne, a pored toga nekoliko igrača smo morali da čekamo oko nedjelju dana da se priključe pripremama zbog obaveza u klubovima. Veliki hendikep je bio je nedolazak Čarapića i Radonjića zbog povreda, koji su trebali da budu jedni od nosilaca ovog tima. Svemu tome se nadovezala rana povreda Vuković Nikole, koji je nakon samo 5 dana morao da napusti pripreme zbog loma nosa i iščešenja ramena. I prije ovih problema, cilj je bio opstanak u elitnom rangu takmičenja. Na kraju moramo istaći veliki rad i požrtvovanje ove grupe u pripremnom periodu, kao i nevjerovatno dobru atmosferu i zajedništvo koje je vladalo unutar tima.''

Zato je naslov, izraz koji je originalno nastao u igri Žmurke i koji je označavao da su svi koji su se krili spašeni potezom jednog od učesnika igre, a kasnije se proširio i na mnoge druge situacije, gdje inicijativa ili ideja jednog člana ili neke grupe znači prevazilaženje zajedničkog problema, veoma prikladan da opiše uspjeh Dubljevićeve čete.

Iskustvo igranja na Evropskom prvenstvu i snažni mečevi veliko su iskustvo za momke poput Popovića, Starovlaha i Bakića, koji će u bliskoj budućnosti konkurisati za dres A selekcije, a obezbijeđena je prilika za sljedeću generaciju da koplja ukrsti sa najboljim vršnjacima iz Evrope. Na taj način se stvaraju uslovi da se konstantno podiže nivo kvaliteta naših mladih igrača, a samim tim i cjelokupnog košarkaškog pokreta. Mnogo je veći motiv igračima da u reprezentaciji nastupaju protiv Turske i Francuske, nego protiv San Marina ili Bjelorusije (uz dužno poštovanje prema tim reprezentacijama), a i medijima i javnosti je interesantnije da prate nastupe naših u eliti, u odnosu na B diviziju. Zato da, ovo je spas za sve nas i momci, čestitamo vam na tome!