Filip Knežević: Kada mi je doktor rekao da ću ponovo igrati košarku, bio sam najsrećniji čovjek na svijetu!

Napisao:  Pročitano 6333 puta četvrtak, 02 februar 2017 10:24

''Život piše drame'' je popularna rubrika čuvenog Politikinog ''Zabavnika'' u koju bi se savršeno uklopila jedna životna epizoda Filipa Kneževića, koja, hvala nebesima, ima ''happy end''.

Bio je 10. april 2010. godine kada se Filip, u društvu brata i tri druga, vraćao iz Kolašina, gdje je gledao utakmicu polufinalnog turnira juniorskog prvenstva Crne Gore između Budućnosti i Mornara. Dan ranije njegov KK Centar je nakon žestoke borbe poražen od favorizovane Budućnosti, a Filip se sjajno držao protiv dvije godine starijih protivnika.

Usput je počela da pada kiša i put je postao veoma klizav. Filipov brat, koji je bio za volanom, izgubio je kontrolu nad vozilom u jednoj oštroj krivini. Automobil je udario u zaštitnu ogradu pored puta, prešavši u drugu kolovoznu traku i okrenuvši se za 90 stepeni. Nažalost, vozilo koje je dolazilo iz suprotnog pravca nije uspjelo da se pravovremeno zaustavi, već je naletjelo pravo na vrata suvozača, mjesto koje je zauzimao Filip... Mladi košarkaš je bez svijesti prevezen u bolnicu, a u stanju kome je proveo narednih 15 dana...

''Kada sam otvorio oči osjećao sam se malo ošamućeno, kao nakon popodnevne dremke. Tih dana je najteže bilo mojoj porodici i mojim prijateljima koji su morali da sve to prožive''.

Srećom, Filip nije pretrpio povrede kičme i ubrzo je stao na noge. Ipak, oporavak je bio težak i dug, ali našem junaku nije teško pao, jer je od doktora dobio vijest koja je tada bila najljepša muzika za njegove uši:

''U momentu kada mi je doktor saopštio da ću i dalje moći da igram košarku, mislio sam da ću ''pući od sreće''! U tom trenutku sam sigurno bio najsrećniji čovjek na svijetu!'' - kaže ovaj kršni Bjelopoljac.

Tada 15-godišnji dječak je zbog ove saobraćajne nesreće propustio Evropsko prvenstvo održano u našoj zemlji, na kojem bi, bez ikakve sumnje, ostavio snažan lični pečat.

''Da nije bilo tog udesa, danas bismo uživali gledajući majstorije igrača ACB lige'' - prenio je španski list ''Deportes Ribel'' izjavu predsjednika Filipovog aktuelnog kluba, EBA ligaša Čantade, Hoze Luisa Garsije.

Upornost i svakodnevni naporan rad i trud ove momčine, na kraju su se isplatili: Filip se vratio na teren i privukao pažnju španskih ekipa. Dvije godine nakon udesa došlo je vrijeme da se napravi prvi skok u karijeri i oprosti se od matičnog kluba.

''U KK Centar sam napravio prve košarkaške korake i taj period ima važno mjesto u mojoj karijeri. Prošao sam sve mlađe kategorije u klubu i osvojio nekoliko medalja, a kruna je bila igranje za reprezentaciju 2009. godine u Litvaniji'' - rekao nam je 205cm visoki košarkaš.
 
Filip se odmah privikao na Iberijsko poluostrvo i nakon kaljenja u Kaseresu i Gandiji zaradio poziv člana elite, ACB ligaša Andore! I ne samo to, najmlađi Knežević je u najjačem rangu španske košarke debitovao 4. januara 2015. godine, ni manje ni više, nego protiv evropskog giganta, madridskog Reala!
 
photo: Facebook
 
''Ispunio mi se dječački san. To je bila moja prva sezona u Andori. Kada sam ulazio u igru publika je ustala na noge da me podrži. Čuvao sam Felipea Rejesa i taj trenutak ću pamtiti dok sam živ. Moj debi dobija još više na značaju ako imamo u vidu da je Real te sezone bio prvak Evrope'' - prisjeća se mladi centar, ne skrivajući emocije.
 
Porodica Knežević ima na šta da bude ponosna. Filip, dečko koji je pogledao smrti u oči i poručio joj da ''prošeta'', ima dva brata, Stefana i Nemanju. Svi košarkaši, svi visoki preko dva metra, svi sjajni momci - ljudine!
 
''Moja braća su mi idoli, bez njih ne bih uspio. Kad se približi vikend, odnosno utakmice, razgovaramo, savjetujemo se i bodrimo međusobno, to nam svima puno znači. Preko ljeta smo skupa u Bijelom Polju i u tom periodu zajedno treniramo i spremamo se za naredne izazove'' - ponosno ističe ovaj 22-godišnjak.
 
Filip danas igra u Čantadi, ekipi koja u svojoj grupi EBA lige čvrsto drži primat. Naš današnji sagovornik je lider i, prema statističkim parametrima, najkorisniji igrač tima, u kojem ni najveći optimisti na početku sezone nisu sanjali da će se boriti za promociju u viši rang.
 
''Donio sam pravu odluku dolaskom u Čantadu. Ispostavilo se da je to pravi potez posle povrede i operacije meniskusa. Niko nije očekivao da ćemo imati skor 12-2 u ovom trenutku, jer je cilj bio ostati u ligi. Trener Alberto Fafian izvlači maksimum iz svakog igrača na obje strane terena. Krasi nas čvrsta odbrana i raznosvrsnost u napadu''' - objasnio nam je, uvijek veseli i nasmijani, Bjelopoljac u čemu je snaga njegove ekipe.
 
Za kraj intervjua, Filip nam je rekao da se nada da će ga, prije svega, zdravlje poslužiti i da će karijeru nastaviti u Španiji, kako bi ispunio svoju veliku želju:
 
''Cilj mi je da opet igram protiv Reala!''
 
photo: Facebook