Nele u Kaunsu: Pešićevo predavanje i fenomenalni kadeti

Napisao:  Pročitano 1751 puta utorak, 11 avgust 2015 10:24

Naš saradnik Nebojša Nele Niković, košarkaški trener koji već godinama radi na Novom Zelandu, ovih dana se nalazi u Kaunasu, gdje učestvuje na Fibinom seminaru FECC (Fiba Europe Coaching Certificate). Nele je za naš portal detaljno opisao prva dva dana boravka u ovom litvanskom gradu.

Dan 1

Maršuta - PG-BG-Moskva-Vilnius-Kaunas - nedjelja 9/8/15

Ranim letom iz Podgorice od svega 30 minuta, započeta je ruta preko Beograda, zatim Moskve do Viljnusa. Na aerodromu u Viljnusu su nas čekali predstavnici FIBA-e i morali smo čekati posljednjeg trenera koji dolazi čak iz Sierra Leone (FIBA Africa). Tek smo u 1 sat poslije ponoći autobusom krenuli za Kaunas.

Po dolasku u hotel, dobili smo raspored sjutrašnje (danas već jučerašnje) aktivnosti. Kompletan broj trenera prijavljenih za FECC 2015-2017 je 68, što je najveći do sada. Na spisku trenera su i naši mladi treneri, kolege Boško Radović i Dušan Dubljević.

Sjutradan (juče) nas očekuje gust raspored, od 8 ujutru do 11 uveče, kada završavamo sa pregledom utakmice Crna Gora - BiH.

Sad je vrijeme odmora. Čujemo se uskoro.

Dan 2

Akreditacija i oprema je podijeljena u 8 sati ujutru, a nakon potvrde prisutnih pa zatim doručka, počeli smo sa uvodom u sedmodnevnu kliniku koju je otvorio Majkl Švarc. Da nas razbudi, zaslužan je bio Svetislav Pešić sa svojom energijom i predavanju o profilima igrača, od 10-12 časova.

Radilo se o vrlo zanimljivom predavanju, na kojem je trener Pešić govorio o uticajima promjene pravila na igru, i stoga, inovaciji iste. Zanimljivo da je za razvitak igrača Pešić pomenuo da moramo raditi i trošiti energiju sa onima koji znaju igrati košarku, a ne sa igračima koji je samo vole. Formula za uspjeh je pravilno korišćenje vremena i precizna primjena metode obuke pojedinih vještina koje se mogu usavršiti samo sa igračima koji već posjeduju dobru bazu.

Trenirati što više individualnu tehniku, brzim tempom i jakim intenzitetom, je takođe važna stvar koju Pešić akcentuje.

Nakon ovog predavanja, imali smo 2 sata pauze koju je kolega Boško Radović iskoristio za šetnju centrom grada, dok sam ja odmarao od prošle, kratke noći. Sljedeće na redu, u 2:30 popodne, bilo je teorijsko predavanje Brajana Bjađolija o kondicionoj pripremi (Strength & Conditioning).

Interesantan podatak, koji se kosi sa razmišljanjem većine trenera, je da nije poželjno jesti hranu neposredno pred utakmicu (pre-game meal). Šećer koji bi tada unijeli hranom, ne dopire do mišića već ostaje u drugim organima. Najpoželjnije je jesti odmah nakon utakmice, ili do maksimum 45 minuta nakon aktivnosti. Unos hrane je idealnih 20gr proteina i 60gr ugljenih hidarata. Kod ovog obroka treba izbjegavati masti, jer mast (fat) usporava protok proteina u krvi (mišićima). Ovo je jako bitno za oporavak.

Nakon užine, treneri su podijeljeni u grupe (discussion groups). Moja prva diskusija je bila sa Alsim Altaj, konsultantkinjom psihologije/antropologije. Određenih 90 minuta nijesu bili dovoljni za detaljisanje, pa sam se morao zadovoljiti propratnim pitanjima nakon diskusije. Altaj je odgovarala na pitanja pada motivacije kod igrača, načinu odnosa trenera sa stručnim štabom i igračima, karakteristikama i nošenju sa pritiskom, itd.

Sljedeće, i ujedno završne, na redu su bile utakmice Engleska - Litvanija i Crna Gora - Bosna i Hercegovina. Moram priznati da sam uživao u igri naše reprezentacije koja je krunisana pobjedom. Titić i Slavković su pokazali kvalitet u posljednjem minutu utakmice, a vrijedi istaći cjelokupan tim i bodrenje, što kolega iz Srbije i Albanije, tako i crnogorske klupe, koja je bila najzvučnija kad je bilo najpotrebnije. U jako tijesnoj završnici, trener Dušan Dubljević i stručni štab su bili više nego zadovoljni.

Pred spavanje, večera u 11:30 pred ponoć je bila baš onako kako je sugerisano - malo tunjevine i piletine, sa hljebom i tjesteninom.

Laku noć!