One (Kuz)man show: Podrška javnosti će biti potrebna Budućnosti tokom čitave sezone

Napisao:  Pročitano 2346 puta utorak, 09 oktobar 2018 11:19

Vlada Kuzmanovića nema potrebe posebno predstavljati, tako da to nećemo ni raditi. Bivši bek šuter Budućnosti i dugogodišnji stručni konsultant na evroligaškim utakmicama na Sport klubu u kolumni za naš portal dao je svoje viđenje novog izdanja Evrolige, koja počinje ove sedmice, i pozicije Budućnosti u njoj.

Prije svega veoma mi je drago što se klub u kojem sam i sam osjetio čari Evrolige, ponovo, zasluženo, našao među najboljim timovima Evrope. Prošlo je mnogo vremena, sistem takmičenja je znatno drugačiji i Budućnost se suočava sa velikim izazovom, ne samo što se tima tiče, već i organizaciono. Ne sumnjam da će Morača biti spremna za nove okršaje u okviru Evrolige, ali bih iskoristio priliku da se vratim par mjeseci unazad....

Velika, (ne)očekivana pobjeda nad Crvenom Zvezdom i uspjeh kakav se u Podgorici ne pamti od početka vijeka, nije zasluženo ni proslavljen, a uslijedio je šok koji je dobar nauk za ono što je pred Podgoričanima. Poraz od Mornara je pokazao da u košarci nema opuštanja i da će svako, naročito u sistemu Evrolige, biti itekako kažnjavano. Ubijeđen sam da je najiskusniji među njima, trener Džikić pokušavao da svoj tim vrati u kolosjek, da im objasni da je svaka odigrana utakmica i pobjeda, već daleka prošlost kada se uporedi sa onim što tim čeka. Nije uspio, ali osim novog rivalstva u crnogorskoj košarci, nije mnogo toga izgubljeno. Naprotiv, mislim da je to bio dobitak za crnogorsku košarku. Preslikano na Evroligu, na ono što Budućnost čeka za nekoliko dana, znači da neće biti moguće uživati u pobjedama duže od neprospavane noći.

Budućnost je već tada produžila ugovore sa nosiocima i na vrijeme kreirala tim za koji će tek vrijeme pokazati koliko može. Zagovornik sam teorije da najskuplji tim nije i najbolji, da novac nije presudan, jer novac samo pokazuje činjenično stanje da postoje bogate i manje bogate zemlje. Mnogo važnije će biti povjerenje u trenera i stvaranje dobre hemije sa novim igračima. Na tome izrazito rade oni timovi koji pripadaju drugoj grupi zemalja. Takođe nešto o čemu ne treba da razmišljaju, ono oko čega javnost ne treba da stvara pritisak je potencijalni učinak Budućnosti u novoj sezoni. Imidž i respekt će graditi korak po korak, iz utakmice u utakmicu i vjerujem da će bez straha otvoriti evroligašku sezonu jer kako god bilo, Budućnost nema šta da izgubi u ovoj sezoni. Igračima koji uopšte ili skoro uopšte nemaju iskustva u nastupima na ovako jakim utakmicama, podrška javnosti, navijača, uprave i svih onih koji jedan sistem čine, biće potrebna tokom cijele sezone. U slučaju pobjede na otvaranju, poznajući tamošnje prilike, Budućnost će već biti viđena kao učesnik plej ofa, iako sada nakon poraza od Zvezde sve djeluje ''crno''! Naravno poraz odvodi priču u potpuno drugom smjeru. Ono što su igrači pokazali u derbiju za vikend, sigurno nije recept za uspeh u prvom kolu EL i malo je, ali dovoljno vremena da Džikić, mada sam sklon da kažem, tandem Džikić-Flajs, otklone neke primjetno loše navike, naročito kod igrača koji su novajlije u sistemu i uz to obezbijede bezrezervnu podršku uprave, kako god se situacija na terenu odvijala. To je preduslov da bi ovi momci učinili sve da debitantska sezona u ligaškom formatu Evrolige, ostane upisana u istoriji podgoričkog šampiona.

Kuzma je nakon uvodnog dijela odgovorio na naša pitanja:

Ko je u prelaznom roku uradio najbolji posao i koga vidite kao favorita u predstojećoj Evroligi?

- Kada smo pratili Makabi prije par sezona, pomislili smo da će se prošetati do final 4 sigurno. Ono što se desilo je zaista sramotna sezona za izraelskog velikana. Dakle govoriti o dobrom poslu pojednih timova, možemo samo kroz nekoliko kola, kada se neke stvari budu jasnije vidjele na samom terenu.

Osim košarkaških velesila kao što su Real, Fener, CSKA, Olimpijakos, itd, ko bi mogao prema Vašem mišljenju da iznenadi i umiješa se u borbu za F4? Ko bi mogao da bude ''Žalgiris 2019. godine''?

- Svake sezone postoji onih 5 koji su favoriti. Nekad se ušunja neko, nekada protekne bez iznenađenja, ali uvijek postoje Fener, CSKA, Real, Pao, Oly. Barsa već godinama gubi taj priključak, i Pešić sigurno ima ozbiljan zadatak pred sobom, Makabi je u pomenutoj sezoni dodirnuo dno, ni prošla nije bila sjajna, a radi se o poprilično skupoj ekipi. Žalgiris sada ne nastupa više kao potencijalno iznenađenje i imaće znatno teži zadatak ove sezone. A tu je i treća grupa...Budućnost, Gran Kanarija, Bajern...svi će biti željni dokazivanja i imaće dobru šansu za to.

Kako vidite Real bez Dončića i kako ocjenjujete njegove šanse ove sezone? Fener i Željko su uvijek favoriti, šta im je nedostajalo prošle godine za titulu i da li smatrate da će ove u teškoj finansijskoj situaciji za klub uspjeti da te mane otklone?

- Vidio sam vijesti vezane za Fener. Mislim da osim trenutnih poteškoća, to neće biti dugoročniji problem. Vjerujem da bi Evroliga reagovala pošto u ovakvom sistemu bilo kakvo narušavanje pravila EL, ne bi mogla da se dese. Ipak ne valja što se oko toga diže prašina jer igrači, makar to bile i glasine, ne mogu da ostanu imuni na takve vijesti. Što se tiče Reala... Izgubili su jedan rijedak biser i sigurno da neće tako lako nadomjestiti odlazak Dončića, ali ako se Ljulj vrati u svoju formu, naći će Real načina da izbaci nekog novog igrača. Možda ne da bude nosilac u ovoj sezoni, ali nekoga za budućnost sigurno.

Šta učešće u jednom velikom takmičenju kao što je Evroliga može da donese gradu, državi, navijačima i košarkaškom pokretu u našoj zemlji?

- Svakako veliki događaj za CG i Podgoricu. Nemali broj navijača će posjetiti grad i okolinu, vjerovatno obići i obalu i pojačati sliku o onome što CG može da pruži iz oblasti turizma. Naravno veliki broj ljudi iz poslovnog svijeta će vidjeti neku svoju mogućnost. Uz spektakle sa tribina, CG ima lijepu priliku da pošalje sjajnu sliku o sebi. Koliko je samo pjesma tokom himne EL u Areni i Pioniru poslala sjajnu sliku u svijet o Beogradu, zar ne?

Osim kvaliteta protivnika, koji je na visokom nivou, šta smatrate da će Budućnosti predstavljati dodatni problem u takmičenju koje ima izuzetno gust i naporan raspored?

- Glavni problem je neiskustvo, ali kako rekoh ne samo igrača već svih učesnika jednog ogormnog sistema koji treba da zadovolji standarde EL. Biće tu propusta, cajtnota, svakakvih problema, ali će oni biti prevaziđeni i svi će mnogo iskusniji izaći iz ovoga, posle samo jedne sezone. Osim toga klubu će u određenim situacijama možda biti potrebna dodatna pomoć u prevozu, jer ne znam kakve su avionske linije iz Podgorice. Svakako i u ono vrijeme, početkom vijeka, država je znala da pomogne da se ti problemi prevaziđu.

Prvi protivnik Budućnosti 12. oktobra u Podogrici je Milano, koji izgleda napokon želi da ostavi pečat u Evropi, što mu godinama ne polazi za rukom. Koji je ''recept'', ako ga ima, za pobjedu protiv Milaneza?

- Recept je jednostavan i često ga koristim pred svaku utakmicu koju komentarišem. Da momci daju sve od sebe. Da shvate da sigurno igraju protiv skupljih, ali katkad ne mnogo boljih igrača. Da vjeruju u sebe i da vjeruju u trenera i kad se utakmica završi svaki obrazovan navijač će znati da li su učinili sve da pobijede. Ako jesu, to će se i prepoznati, teško je prevariti prave navijače. Od Milana, kao i obično, ne očekujem mnogo. Ipak i njih ćemo ocijeniti kroz nekioliko kola.