KK Junior: Punoljetstvo rada je pečat kvaliteta

Napisao:  Pročitano 1644 puta petak, 24 avgust 2018 13:27

Nikola Peković, Danilo Nikolić, Ivan Zejak, Dušan Perović, neki novi klinci kao što su Vuk Popović i Aleksandar Kartalović, biseri crnogorske košarke Jovan Kljajić i Fedor Žugić... Ova imena za koja ste čuli, ili ćete tek čuti, su samo neki od bivših, aktuelnih i budućih asova koji su u određenom trenutku svog košarkaškog i ljudskog sazrijevanja prošli kroz školu Košarkaškog kluba Junior.

2019-ta, koja nam se užurbano primiče, biće 18. godina rada podgoričkog kluba, koji iza sebe ima brojne pobjede, medalje, trofeje... Tim povodom kontaktirali smo nosioca ovog projekta, Dejana Vukmanovića, pod čijim nadzorom radi pet trenera i preko 300 djece u salama pet podgoričkih škola (Trgovinska, Mašinska, ''Vladimir Nazor'', balon sala kod škole ''Pavle Rovinski'', ''21. maj'').

''Počeli smo sa pedesetak klinaca početkom ovog vijeka, a danas smo najmasovniji klub u zemlji'', sa ponosom nam je kazao ovaj bivši košarkaš i sudija, ''Gledao sam klub kako raste, kako se razvija i bori za svoje mjesto na košarkaškom nebu. S obzirom da imam četvoro djece, ''Junior'' mi dođe kao još jedno, ono najzahtjevnije, koje kompletira petorku'' - sa osmjehom nam je kazao Dejan, a potom nastavio:

''Punoljetstvo koje će klub uskoro proslaviti je, u neku ruku, pečat kvalitetnog rada. Rad sa djecom je veoma težak i odgovoran posao i sigurno ne bismo ovako dugo trajali da se ne vodimo principima poštenja, poštovanja, kako među nama trenerima, tako i prema našim članovima, roditeljima, sudijama i protivnicima, kao i fer-pleja, kako na terenu, tako i van njega, što su, uostalom, prave sportske vrijednosti. Ništa nije teško kada se voli svoj posao, a ja i nakon svih ovih godina osjećam isti entuzijazam kao kada sam počinjao.''

Junior je jedan od rijetkih klubova u Crnoj Gori koji ima sve takmičarske selekcije u mlađim kategorijama, jer Vukmanović smatra da svi polaznici, od najranijeg uzrasta, treba da kroz takmičenja nauče da sarađuju, grade timski duh, pobjeđuju, ali i gube, gradivši na taj način snažan karakter.

''Ima puno talentovane djece koja ne vole da rade, a ima i onih koji su manje talentovani, ali ambiciozni i radni. Potrebno je nekoliko godina da se ta djeca posmatraju, nakon čega prirodna selekcija odlučuje ko će biti buduća zvijezda, a kome će košarka ostati samo hob, a to je najčešće period oko šesnaeste, sedamnaeste godine. Smatram da je košarka jedan od najboljih sportova, jer se motorika jako brzo razvija. Istovremeno, predstavlja sport koji zahtijeva visok nivo inteligencije, jer se u principu važne odluke moraju donijeti u sekundi'' - objašnjava Vukmanović.

Dejan je u klubu učitelj i mentor licenciranim trenerima, sa dugim stažom i iskustvom u košarci. Jedan od njih je Miloš Stijepović, koji je igračku karijeru gradio u Italiji, a sada stečeno znanje teži da prenese mladim ''Juniorima''.

''Nama u klubu je cilj da klincima usadimo ljubav prema ovom divnom sportu i da ih naučimo da ga praktikuju, kroz dobro druženje i zabavne, ali istovremeno kvalitetne treninge. Međutim, smatram da je još važnija vaspitna funkcija sporta i na nama je da damo doprinos u njihovoj transformaciji iz djece u vrijedne, radne i sposobne mlade ljude, bez obzira da li će košarka biti njihov životni poziv'' - kaže Stijepović.

Prošla sezona Juniora bila je veoma uspješna: selekcija minibasketa je učestvovala na finalnom turniru crnogorskog prvenstva, mlađi pioniri i pioniri su stigli do polufinalnog turnira, kadeti su učestvovali u Superligi, dok su juniori dogurali do F8. U klubu se nadaju da će iduća, koja počinje 1. septembra, biti čak i bolja.

''Tokom ljeta smo radili individualno sa igračima i odradili dva tradicionalna kampa u Čanju i na Zlatiboru, na kojima se sjajno treniralo. Sada je sve spremno za početak nove sezone, uzbuđeni smo i željno iščekujemo  novu avanturu i pohod na nove pobjede'' - zaključio je Vukmanović.

KK Junior je počeo sa upisom novih članova. Svi zainteresovani roditelji djece starije od 7 i više godina starosti mogu više informacija o upisu dobiti na brojeve telefona  068 026 040 i 067 226 040 ili putem maila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. kao i Facebook stranice Kosarkaski klub Junior.