Sergej Rudović: Crnogorac sam porijeklom, sanjam da branim boje svoje zemlje!

Napisao:  Pročitano 3736 puta sreda, 16 maj 2018 12:45

Prethodnih dana u našem elektronskom poštanskom sandučetu zapazili smo poruku zanimljive sadržine. Njen autor je mladi košarkaš Segej Rudović, koji nam se predstavio i zamolio da putem našeg portala uputi apel institucijama koje bi mogle da mu pomogne da ostvari svoj san - da zaigra za reprezentaciju Crne Gore!

''Zovem se Sergej Rudović, rođen sam 2003. godine u Švedskoj. Porijeklom sam Crnogorac, ali sam po rođenju dobio švedsko drzavljanstvo. Tamo sam živio do svoje 7 godine, nakon čega sam se sa roditeljima vratio u svoju domovinu, Crnu Goru, u kojoj sam boravio od 2010. do 2015. godine'' - uveo nas je ovaj 15-godišnjak u svoju životnu priču.

Sergej je 'igru pod obručima' zavolio u Crnoj Gori i u njoj napravio svoje prve košarkaške korake.

''Košarku sam počeo da treniram u Kk Jadran iz Ulcinja, odakle sam prešao u Antivari iz Bara. Međutim, sudbina je htjela da se moji roditelji, pa i ja sa njima, poslom ponovo otisnu u bijeli svijet. Sada živimo u Danskoj, gdje sam nastavio sa košarkaškim usavršavanjem u BMS Harlev'' - kazao nam je saigrač srebrnog kadeta sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva u Podgorici, Danijela Marsenića.

Mladi bek je opijen košarkom i tvrdi da svakodnevno naporno radi kako bi uspio da izraste u kvalitetnog igrača, a prvi rezultati su već 'opipljivi':

''Iz godine u godinu idem uzlaznom putanjom, zahvaljujući velikom trudu, radu i posvećenosti, istovremeno vodeći računa da ne zapostavim školu. Na turniru ''Scania cup'', na kojem se okupljaju najbolji U17 timovi Skandinavije, naša ekipa je stigla do meča za trofej, u kojem smo, nažalost poraženi, ali ja sam proglašen za MVP-ja finala'' - pohvalio nam se Sergej.

Rudović ima kristalno jasan cilj i želju: da jednog dana obuče ''crveni'' dres crnogorske reprezentacije. Međutim, naš pasoš još uvijek nema.

''U švedskoj reprezentaciji sam prošao medju 15 najboljih i od 1. do 3. juna ću učestvovati na prijateljskom turniru u Štokholmu. Međutim, moja želja je da zaigram za moju zemlju, Crnu Goru i iskreno se nadam da ću dobiti pasoš prije Evropskog prvenstva naredne godine, jer želim da pokušam da se nametnem selektoru za taj turnir. Prošle godina sam bio na pripremama sa reprezentacijom Crne Gore u Tivtu, ali zbog čekanja na crnogorsko državljanstvo nisam nastavio dalje'' - tužno se prisjeća ovaj mladić, koji potom apeluje:

''Moja duša i srce pripadaju mojoj voljenoj Crnoj Gori. Moji preci i moj otac su državljani te zemlje. Moja najveća želja je da na terenu, pod zastavom i bojama moje zemlje pjevam našu himnu! Ako Košarkaški savez Crne Gore, ili bilo koja druga institucija, imaju mogućnost da ubrzaju cijelu proceduru dobijanja pasoša, ja ih molim da to urade, na čemu bih im bio beskrajno zahvalan. To je jedina prepreka u ostvarijenju mojih snova!''