Ivino zbogom košarci: Reprezentacija je ono što me je najviše radovalo i najviše rastuživalo

Napisao:  Pročitano 2826 puta četvrtak, 10 maj 2018 11:35

Jedna od najboljih crnogorskih košarkašica, Iva Radosavljević, javnosti poznatija pod djevojačkim prezimenom Perovanović, završila je sezonu u dresu istanbulskog Bešiktaša, nakon čega je ''okačila patike o klin''.

Ivin staž u seniorskoj košarci je dočekao punoljestvo, pa je dugogodišnja ''petica'' naše reprezentacija odlučila da je bilo dosta, te da je vrijeme da se posveti porodici.

''Prvi razlog što sam odlučila da završim karijeru je privatni život. Košarka više nije broj jedan, jednostavno promijenili su mi se prioriteti. A, iskreno, nakon 18 godina profesionalnog bavljenja košarkom, došlo je i do zasićenja'' - objasnila nam je 34-godišnja košarkašica razloge svoje odluke, čije efekte, kako kaže, još uvijek u potpunosti ne osjeća:

''Ovo je period kada inače odmaram, sezona je tek završena i željna sam pauze, tako da za sad nemam nikakav osjećaj. Vjerovatno ako bude “krize” za košarkom to će biti u septembru, jer to je period kad se obično vraćam na “posao”.

Iva je u karijeri igrala u Poljskoj, Italiji, Španiji i Češkoj, ali kao najdraža iskustva izdvaja ona u klubu u kojem je počela, podgoričkoj Budućnosti i klubu u kojem je okončala, turskom Bešiktašu:

''Bešiktaš je klub u kojem sam završila karijeru i gdje sam provela prelijepe tri sezone, tako da bih Istanbul i Tursku izdvojila od ostalih država. Što se tiče kluba za koji sam najviše vezana i na čije sam rezultate najviše ponosna - to je Budućnost. Osvojili smo titulu prvaka Savezne republike Jugoslavije i to je moja prva i najdraža titula. Tu sam postala igrač, najviše radila i najviše naučila. Vidim da je Budućnost opet uspješna, što mi je posebno drago. Mladim igračima bih preporučila da se kale u našim klubovima, jer mislim da tu imaju najviše šansi da napreduju. Kad se ode u inostranstvo od nas očekuju dobre igre i rezultate, a ne posvećuju puno vremena radu i napretku'' - savjetuje svoje mlađe koleginice iskusna košarkašica.

Tokom cijele karijere Iva je ponosno nosila crveni dres crnogorske reprezentacije, za koji kaže da je nešto posebno:

''Reprezentacija je ono što me najviše radovalo i najviše rastuživalo. Igranje za klub se ne može porediti sa igranjem za nacionalni tim. Taj osjećaj kad se obuče dres reprezentacije i kad se predstavlja svoja zemlja se ne može opisati riječima. To je ono na što sam najviše ponosna. Izdvojila bih naše prvo evropsko prvenstvo na kojem smo zauzele 6. mjesto. Ujedno to prvenstvo me najviše boli jer smo imale najveću šansu da se plasiramo u polufinale i možda osvojimo neku medalju'' - sa pomiješanim osjećanjima nam kaže Iva.

Što se budućnosti nacionalnog tima tiče naša sagovornica je optimista, ali smatra da je potrebno mnogo rada da bi se opstalo na visokom nivou:

''Mislim i nadam se da se ne dovodi u pitanje plasman na evropsko prvenstvo sljedeće godine i želim im sve najbolje, jer znam koliko se bore i koliko se daju za dres reprezentacije. Ne znam koga bih imenovala za moju nasljednicu, jedina mlada igračica koju vidim kao vođu reprezentacije u budućnosti je Božica (Mujović). Ostale treba mnogo, mnogo da rade...''

Iva još uvijek ne zna da li će u nekoj novoj ulozi ostati u svijetu sporta:

''Još uvijek ne razmišljam šta dalje, uživam u pauzi i porodičnom životu. Trenutno ne vidim sebe u sportu, ali nikad ne reci nikad. Možda se to promijeni kad odmorim od košarke...'' - zaključuje sjajna košarkašica, kojoj naša redakcija želi sve najbolje u 'novom životu'.