Mijović: Vraćamo vjeru u projekat Budućnosti, nadam se da će juniorska ABA zaživjeti

Napisao:  Pročitano 1540 puta ponedeljak, 13 novembar 2017 12:36

Sezona 2017/18 donijela je brojne novosti kada su u pitanju juniorske selekcije crnogorskih klubova. Formirana je jedinstvena liga naše zemlje, u kojoj se nadmeće 15 ekipa, a Budućnost i Mornar će se takmičiti i u juniorskoj ABA ligi, čiji su polufinalni turniri na programu krajem tekućeg mjeseca u Zagrebu i Beogradu.

Tim povodom smo kontaktirali trenera juniorske ekipe podgoričkog kluba, Petra Mjovića, sa namjerom da čujemo njegovo mišljenje o kvalitetu takmičenja u kojima se razvijaju njegovi puleni.

''Odigrali smo tek 6. kola u domaćoj juniorskoj ligi, što je premalo za izvlačenje ozbiljnijih zaključaka. Nisam do kraja upoznat sa mogućnostima svih 15 ekipa, a moje lično mišljenje je da je ideja o ujedinjavanju najboljih klubova iz svih regija u jednu grupu dobra, ali da bi trebalo da broji manje ekipa, jer je u posljednjih nekoliko godina Crnu Goru napustio veliki broj talentovane djece i nisam siguran da imamo kvalitet da svih 15, ili kako je bilo prvobitno planirano 18 klubova, budu na ozbiljnom nivou rada sa mlađim kategorijama. I za mnogo veće baze od naše bi odlazak Drobnjaka i Kljajevića u Megu, Brnovića, Kljajića i Vlahovića u Španiju, supertalentovanog Matije Radunovića i Grbovića u Vizuru, Bulajića u Ulm, Simonovića u Sijenu Vukčevića u Real i još pregršt mladih i talentovanih igrača bio težak, i smatram da je naša košarka dosta izgubila njihovim odlaskom'' - kazao je za nas nekadašnji pomoćni trener francuskog Roana i crnogorske reprezentacije.

Budućnost je ove sezone promijenila klupsku politiku, odlučivši da formira tim sastavljen prevashodno od crnogorskih košarkaša, te da ojača mlađe kategorije. Prvo su dovedeni provjereni treneri Kovač i Mijović, a potom mlade nade poput Vujisića, Bojića, Žugića...

''Mi kao klub pokušavamo od ove sezone da stvorimo uslove da se praksa egzodusa mladih igrača prekine, ali i da pojedine vratimo u svoje redove. Neće biti lako, jer treba povratiti poverenje i djece i roditelja, a to možemo samo radom, istrajnošću i vjerom u projekat'' - rekao nam je trener koji je proteklih godina radio na Kosovu i u Aziji.

Od ove sezone juniorske selekcije crnogorskih predstavnika u ABA ligi igraće polufinalne turnire regionalnog takmičenja. Budućnost od 24 do 26. novembra očekuju izazovi u Zagrebu, a protivnici su Igokea, Cedevita, Partizan i Olimpija.

''Projekat ABA lige je zanimljiv i nadamo se da će u narednim sezonama zaživjeti na mnogo većem nivou, a možda i kao liga koja bi nam omogućila i dobre utakmice i sedmično poređenje sa najboljim ekipama iz regiona. Ova sezona nam donosi dva turnira, od kojih očekujem da budu na visokom nivou, jer se radi o timovima koji dosta ulažu u svoje akademije i posljednjih godina postižu izvanredne rezultate i na takmičarskom nivou, ali i na polju promocije seniorskih igrača. Mi se nalazimo u jakoj grupi sa Cedevitom i Partizanom, Olimpijom i Igokeom. Očekujem dobre igre i borbu za plasman među ekipe koje će igrati na finalnom turniru. Hendikep za nas predstavlja činjenica da Slavković, Vujović i Bojić ne treniraju sa nama, ali se nadam i da će nekoliko dana zajedničkog treninga biti dovoljno da se koliko-toliko uigramo i spremno odemo na turnir u Zagreb. Cilj nam je da pored dobrog rezultata afirmisemo i igrače koji su u našem klubu i da vidimo i približimo sebi sliku koliko su blizu ili pak daleko od seniorske košarke. U svakom slučaju u Zagreb idemo sa kvalitetnim timom, momcima koji vec tri mjeseca veoma vrijedno rade i velikom željom da za sebe zaslužimo finalni turnir u Laktašima i jos dvije izuzetno kvalitetne utakmice'' - poentirao je Mijović.