Danijel Marsenić: Brat, sestra i Partizan su ''krivi'' što igram košarku u Danskoj

Napisao:  Pročitano 4582 puta utorak, 24 oktobar 2017 12:49

''Nešto je trulo u državi Danskoj'' - citat je iz Šekspirovog Hamleta. Ko zna, možda je to razlog što je umjesto reprezentacije bogate skandinavske zemlje u kojoj je rođen i odrastao, Danijel Marsenić odlučio da brani boje male Crne Gore, zemlje svog porijekla?

Šalu na stranu: Na početku razgovora sa 16-godišnjim plejmejkerom, članom kadetske selekcije naše države, koja nam je donijela istorijsku medalju u košarci, saznali smo kako je došlo do njegovog poziva među ''crvene''.

''Moj otac se preselio u Dansku prije 28 godina, majka prije 20. Ja sam se u Danskoj rodio, tamo sam odrastao i napravio prve košarkaške korake, ali sam u Crnu Goru dolazio svakog ljeta kod moje rodbine. Prilikom jednog boravka obratio sam se Košarkaškom savezu Crne Gore, pojasnivši da imam želju da nastupam sa svoju zemlju, Crnu Goru. Nakon toga me kontaktirao direktor Danilo Mitrović, i ubrzo sam dobio poziv, koji sam rado prihvatio i koji za mene predstavlja velku čast. Koristim priliku da se lično zahvalim Danilu, ostalim ljudima iz saveza i trenerima, što sam dobio priliku da se borim za mjesto u timu i proživim nevjerovatnu avanturu sa srebrnim kadetima'' - objasnio nam je Danijel na početku intervjua.

Danijel je vrlo rano počeo da trenira košarku u BC Herlev, klubu koji do današnjeg dana nije mijenjao, a za to su glavni ''krivci'' njegovi brat i sestra.

''Počeo sam da se bavim košarkom kada sam imao 7 godina. Oduvijek sam želio da treniram fudbal, ali obzirom su mi i brat i sestra igrali košarku, ''navukli'' su me na jedan trening i tu se moja fudbalska karijera završila i prije njenog početka'' - sa osmjehom nam je mladi organizator igre pojasnio razlog zbog kojeg je odabrao baš ''igru pod obučima'', a zatim nastavio:

''U skandinavskim zemljama ovaj sport i nije baš popularan, ali sam ja uvijek gledao utakmice sa naših prostora, pogotovo Partizana, čiji sam veliki navijač, pa sam samiim tim još više zavolio košarku. Pored ''crno-bijelih'' uživao sam u majstorijama Dejana Bodoroge, jako inteligentnog igrača, sa specifičnim stilom igre, dok se danas ugledam na Stefana Jovića (iako je Zvezdaš), na čijoj poziciji igram.''

photo: BC Herlev Facebook page

Danijela smo zamolili da nam objasni razliku između dva košarkaška sistema u kojima stasava, danskog i crnogorskog:

''U Danskoj treniram svaki dan po dva sata. Njihov sistem rada se razlikuje od našeg po tome što imaju mnogo ''laganiji'' pristup treninzima, pa i utakmicama. U Danskoj košarka nije popularan sport i u njega se mnogo ne ulaže.''

Danijel je na Evropskom prvenstvu u Podgorici bio važan šraf u mašineriji selektora Ostojića. Sigurnog driblinga, podignutog pogleda kao na slici naslovnice, naš ''Danac'' je ulivao mir i sigurnost u napade ekipe koja ostvarila nevjerovatan i neočekivan rezultat.

''Primarni cilj nam je bio opstanak u A diviziji, ali smo zajedničkim radom i trudom stigli do čudesne medalje. Vjerovali smo u to što radimo i smatram da je naša najveća snaga bila glad i želja za pobjedama. Tokom ljeta smo naporno trenirali, odlično smo se pripremili za prvenstvo. Ja lično sam od početka vjerovao da možemo biti iznenađenje šampionata i mislim da nisam jedini'' - u jednom dahu nam je saopštio Danijel.

Zanimalo nas je i može li se opisati osjećaj igranja u polufinalu Evropskog prvenstva u krcatoj ''Morači'', pobjeda protiv jake Srbije, a potom finale u fenomenalnoj atmosferi domaćeg igrališta. 

''Taj osjećaj je zaista teško opisati riječima. Prvi put u život sam dobio priliku da igram pred tolikom publikom, kojoj bih htio da se ovim putem zahvalim na velikoj podršci. Ogromna mi je čast što sam bio dio ovog uspjeha i nadam se da će ih ubuduće biti još više. Nevjerovatna je radost i ponos igrati pred svojom publikom i boriti se za grb svoje zemlje.''

Za kraj razgovora sa nama, Danijel je istakao svoje košarkaške ambicije i snove:

''Trenutno igram u Danskoj, ali moja želja jeste da se bavim košarkom u zemljama koja imaju mnogo jače lige. Hoće li to biti Crna Gora, Srbija ili neka druga država, nisam siguran. Moj najveći san je da jednog dana obučem ''crno-bijeli'' dres Partizana.''

 photo: fiba.basketball