Moćna Srbija preko Rusa za Ex-Yu finale!

Napisao:  Pročitano 704 puta petak, 15 septembar 2017 23:26

Osveta se servira hladna: na najbolji način Đorđevićeva četa vratila je Rusima za poraz u grupi - prolaskom, preko njih, u finale!

Tri, četiri, sad: 5-0 za Srbiju - slobodno Kuzmića, kucanje Birčevića, dvojka Jovića. Zatim 6-0 za Rusiju, seriju Srba kida Vorontsevich dvojkom, zatim tip-in, pa kucanje Mozgova i to je 6-5 za Ruse. Zatim počinje duel između Bogdanovića i Shveda, mini serija jednog, pa mini serija drugog, 16-15 za Srbiju.

Odlični Lučić sa 5 poena protiv 5 poena Khvostova i Vorontsevich-a, pa po 2 poena Milosavljevića i Micića za 25-20 čvrstu ekipu Srbije.

Druga četvrtina počinje Bobijevim košem, a Rusi uzvraćaju trojkom Khvostova, zatim počinje Bobi-Bogdan show i potpomognuti Jovićem i Mačvanom idu na +16: 42-26. Sa druge strane “stidljiv” doprinos Shveda i Khvostova za 14 poena Rusa u drugih 10 minuta protiv 23 postignuta poena “orlova” za velikih 48-34 na velikom odmoru.

Vorontsevich trojkom na startu drugog poluvremena nagovještava da se Rusi ne predaju, ali Bogdanović uzvraća brzopoteznom paljbom. Zatim Mozgov 2, pa Kuzmić i Lučić po 2, za ponovnih +16 za odlične “orlove”.

Srbija ulazi u seriju grešaka i Rusi to kažnjavaju bombama Shveda, Fridzona i Vorontsevich-a i kucanjem Mozgova, te idu na 52-57 u roku od 3 minuta! Kako drugačije umiriti ovaj “rush” Rusa sem trojkom u režiji Milosavljevića, pa Bobijevim kucanjem, a onda dvojkom Jovića! Kakav talas Rusa i fenomenalna reakcija Srba! Još jedna trojka Shveda, po poen Marjanovića i Bogdanovića i kucanje Kurbanova za 66-57 pred ulazak u posljednjih 10 minuta za “orlove”.

Deset minuta za sve ili ništa Rusa, tako i kreću: mini brejk od 4-0 za ponovnih minus 5.

Zatim trojka Gudurića, koju kvari namjernim faulom koji Rusima omogućuje 4 poena u jednom napadu.

Seriju Bogdanović, pa Marjanović, zatim kapiten Mačvan, kida Shved trojkom i dovodi svoje ponovo na jednocifrenu razliku 75-68.

Zatim Zubkov dvojkom, pa nevjerovatni Shved još jednom trojkom dovode svoj nacionalni tim na samo -2, 73-75. U trenutku dok se Shved dizao na pomenuti šut za 3 poena, u sudaru sa Khvostovom, Jović povrjeđuje stopalo i izlazi, te Đorđević neočekivano “baca u vatru” Micića, a ovaj na “emergency situation” odgovara na najbolji mogući način, sa 8 metara za ponovnih +5.

Jedno bacanje od dva pogađa Vorontsevich, a zatim fantastični Bogdanović, pogađa trojku, pa na sljedeća 2 poena Mozgova, odgovara teškom dvojkom sa vrha reketa za 83-76.

0/2 Lučića surovo kažnjava nezaustavljivi Shved još jednom trojkom za -4 i time pali svijetlo na kraju tunela, 30 sekundi prije kraja. Do kraja, neuspješni presing Rusa, uz jedan neuspješan pokušaj Shveda za 3, Lučić i Milosavljević kažnjavaju sa 4 pogođena bacanja za konačnih 85-79.

“Imali smo snagu u očima” rekao je Saša Đorđevič na kraju meča sa Italijom, e tako je bilo i večeras! Imali su snagu da više puta prave po 7, 10, 15 razlike, poslije furioznih naleta žilavih Rusa.

Bogdan Bogdanović je po milioniti put pokazao od čega je satkan, kolika je klasa. U nedostatku Teodosića, postao je lider svoje reprezentacije, sa velikim L i u pravom smislu te riječi, a ponajviše kada se utakmica lomi: lopta Bogdanu i igra se. 24 poena i 4 asistencije, postigao je večeras novi as Sacramento Kings-a.

18 poena, 6 skokova i 4 asistencije za, nezgrapnog diva sa mekim rukama, Bobana Marjanovića, čija forma iz utakmice u utakmicu raste i uz Bogdanovića najvažnija je karika Saletove čete. Osim što je u potpunosti nadigrao, cjenjenijeg od sebe u NBA ligi, Mozgova, zatvarao je reket u odbrani i ulivao je sigurnost u igri svog tima, što bi jedan moj prijatelj rekao “napravio je popis”.

Odlična rola, meni dva mnogo mila igrača, Lučića i Milosavljevića. Mila zbog njihovog pristupa svakom meču, bilo za klub, ili za reprezentaciju, išao šut ili ne, njih dvojica daju svaki put 101% sebe.

Lučić je postigao 13 poena, uz 8 skokova, dok je Milosavljević zabilježio 7 poena.

Nadam se da povreda Jovića nije ozbiljna, njegov način igre je ono što treba prvo Bogdanoviću, zatim ostatku tima. Igra odbranu, dijeli lopte u napadu, nema potrebu da “davi” loptu, da šutira mnogo, još jedan igrač koji voli da preuzme odgovornost kad je gusto, naročito ulazima, u koje se uzda više nego u šut od spolja. 8 poena, 6 asistencija i oporavak do finala!

Shveda ne znam kako bih opisao, on je uvijek na granici između genija i ludaka, a nekad je i to dvoje zajedno. 34 poena za njega, toliko raznovrsnom igrom u napadu, sa isto toliko pretjerivanja u ponekim trenucima, iz razloga što ga saigrači bukvalno ostavljaju samog u napadu i čekaju da napravi čudo svaki napad. Kad god su ostali “priskakali u pomoć” Rusi su stizali, igrali bolje. Prosto se čovjek iz meča u meč trošio mnogo više, upravo zbog te “usamljenosti” u napadu i “izmišljanja” nevjerovatnih šuteva.

Na momente su ga pratili Vorontsevich, koji je postigao 14, Mozgov sa 11 poena i 9 skokova i Khvostov sa 10 poena.

Rusima ostaje da se bore za bronzanu medalju, prekosjutra u 16:00h, protiv “detronizovane” Španije.

Finale se igra u nedjelju u 20.30h, očekuje se mnogo lijepa utakmica, pogotovo jer će biti obilježeno bojama Ex-Yu! Igraće, kao što znate, Srbija - Slovenija, pa nek’ pobijedi bolji!

 

Photo: fiba.basketball