Kad se igra srcem: Slovenci demolirali Španiju!

Napisao:  Pročitano 1572 puta četvrtak, 14 septembar 2017 23:09

Očekivani duel branioca trona i reprezentacije koja je pokazala najljepšu košarku na prvenstvu pružio je upravo najljepšu košarku, ali samo sa jedne strane - sa strane Slovenaca!

Španci su otvorili meč svojim najjačim oružjem - centrima, Marc za 2. Slovenci su u svom stilu uzvratili tricom Randolpha, čija je igra sve bolja iz meča u meč, dok je već slijedećim napadom još jednom trojkom Blažić kaznio promašaj Španaca i Slovenija je povela 6-2.

Održavali su Slovenci prednost. Taktika Slovenije je bila da Rubio vani ostane usamljen, na 4/5 metara, ali je neočekivano pogađao (ko prati košarku zna da Rubio kuburi sa šutem tokom cijele karijere) i tako nanizao 6 poena, dok su Slovenci uzvraćali preko kapitena Dragića i Prepelič. Zatim su na koševe braće Gasol rezervisti Nikolić i Zagorac odgovorili na pravi način, da bi Dragić završio četvrtinu na najljepši mogući način - trojkom, za 25-19.

Druga četvrtina počela vatrometom: kucanje Randolph-a, trojka “Chacho” Rodrigueza, trojka Prepeliča, 30-22.

Izlaskom braće Gasol, Španija se malo trgnula i prišla na 35-37 koševima braće Hernangomez.

Dok su, zatim, po povratku na teren Gasoli uspjeli neutralisati poene Vidmara i Zagorca, te su na odmor pošli sa minusom od samo 4 poena, dakle 49-45 za Sloveniju.

Treća četvrtina i 5.brzina za Slovence, dvije kontre Blažiča, pa polaganje Vidmara samo je nagovijestilo Špancima da ipak ne znaju s kim imaju posla. Svaki promašaj Španaca Slovenci su kaznili košem, na svaki koš Španaca Slovenci su imali odgovor. Nijesu glavni akteri ove četvrtine bili Dončić i Dragić, kako smo navikli, kako su i Španci očekivali, već Randolph i Dimec! Dimec pod košem i Randolph trojkama  “razmontirali” su odbranu Španije za 73-57 na ulasku u posljednji kvartal.

Klemen Prepelič, heroj iz sijenke koji u prosjeku bilježi 13 poena po meču, otvorio je četvrtinu trojkom (a kako bi drugo Slovenci) sa 10 metara. Na 3 slobodna Hernangomeza i Rubiovo polaganje, uzvratili su Vidmar i “Dragon” i popeli se na +21! Zatim mini brejk Španaca od 5-0 preko San Emeterija i Gasola, ali i to, što bi Ameri rekli: “Rejected!”, koševima Vidmara, Randolpha i Nikolića Slovenci su vratili +21. Zatim floater Dragića, pa trojka Rubija, zatim koš Nikolića za konačnih 92-72 za nevjerovatne Slovence!

Za očekivati je bilo da će španski centri nadigrati slovenske i da će razigravani od strane Rodrigueza i Rubija oni biti najjače oružje i adut trenera Scariola, ali nije bilo tako! Udvajanjem braće Gasol, Rubio je ostajao sam, izuzev nekolika postignuta koša sa polu-distance i jedne pogođene trojke iz šest pokušaja, promašivao je, dodavao loše pasove, uvodio tim u kontra ritam. Sergio Rodriguez nije bio onaj koji žari i pali evropskim parketima, dobrom kolektivnom odbranom su igru popularnog Chacha sveli na svega nekolike iskre njegovog talenta. Kod Španaca su poene postizali: Pau 16, Rubio 13, Marc 12 i 10 skokova, Rodriguez 9, Hernangomez W. 6, San Emeterio 6, Hernangomez J. 5, Sastre 3, Oriola 2, Navarro 0.

Kako sam napisao u tekstu, Anthony Randolph je sve bolji i bolji, sve je više uključen u igru u napadu, sve više preuzima inicijativu.. 13 poena za njega danas, 3 skoka i 3 ukradene lopte.

Iako ne igra istu ligu, iako nije igrač napadačkih kvaliteta kao španski centri, Gašper Vidmar je danas bio rame uz rame sa njima, statistički gledano, ali je srcem bio daleko iznad. Cijelo vrijeme jako, na ivici faula u odbrani, da “zapliva” za loptu kad treba, da “popije” i lakat, baš onako kako treba da se igra za nacionalni tim. Za njega danas 12 poena i 5 skokova i nevjerovatno mnogo energije.

Više nije iznenađenje ako Prepelič pripali sa 10m i pogodi, u više navrata je to i pokazao. Danas za njega 13 poena.

Blažić je imao skromnu minutažu, ali je za to vrijeme što je igrao donio timu ono što najbolje zna, ono što ima: agresivnost, a uz to je postigao i 7 poena.

Sa klupe su opravdali svaki minut proveden na parketu Zagorac sa 5 poena, Nikolić i Dimec sa po 7 poena. Niti u jednom trenutku nijesu dozvolili da se osjeti odsustvo igrača iz prve petorke na terenu kojeg su mijenjali.

Dragić nije imao šutersko veče večeras, iako je postigao na kraju 15 poena (6/15 iz igre) uz 6 skokova i 5 asistencija, ali je razigravao saigrače, “odvlačio pažnju” na sebe i time kreirao prostor saigračima, širio im teren.

Isto kao i njegov “tata” na terenu, Dončić nije imao neko šutersko veče (3/10 iz igre), ali je imao srce veliko kao cijela Slovenija. 11 poena, 12 skokova i 8 asistencija zabilježio je ovaj fenomenalni osamnaestogodišnjak. Kako bi Saša Đorđević rekao: “Veliki igrači prave velika djela na velikim utakmicama”, a cijela ekipa je pogotovo večeras pokazala šta znači biti TIM, u pravom smislu te riječi, i igrati svi kao jedan.

 

Photo: fiba.basketball