Sportski je nadati se

Napisao:  Pročitano 984 puta nedelja, 08 septembar 2013 12:23

Crna Gora danas u 21.00h igra meč četvrtog kola Evropskog prvenstva u Sloveniji. U Jesenicama se večeras odlučuje sudbina naših košarkaša, u igri nas drži samo pobjeda. Protivnik nije baš adekvatan za ''vađenje'' - Litvanija.

O Litvancima ne treba trošiti previše riječi. Trostruki evropski šampioni ( posljednji put 2003.) na ovom turniru nastupaju bez svog dugogodišnjeg lidera Šarunasa Jasikevičijusa, ali tim koji je otputovao u Sloveniju zaslužuje respekt. Tu su iskusna braća Lavrinovič, najbolji mladi igrač Evrope za prošlu sezonu Valančiunas, i veliki broj vrlo kvalitetnih igrača sa NBA i evroligaškim iskustvom: Kleiza, Javtokas, Mačiulis, Kalnietis, Motiejunas...

Na ovom prvenstvu prikazali su timsku igru. Jedini ''dvocifreni'', što se košgeterskog učinka tiče, je Kalnietis. Plej Lokomotive Kuban postiže 14,3 poena po meču. Slijede ga Mačiulis sa 9,7 i Darius Lavrinovič sa 9.

Najbolji skakač ekipe do sada je Valančiunas sa 6,3 skoka po meču, a  najbolje dodaje loptu Kalnietis sa 4,3 asistencije u prosjeku.

Nadu daje činjenica da Litvanci u prva tri kola nisu briljirali. U prvom meču poraženi su od Srbije, a potom su u neizvjesnim mečevima savladali Letoniju i Makedoniju. 

Prosječno postižu samo 66 poena po meču, što znači da će naša reprezentacija morati da smanji broj nerezonskih šuteva kako Litvanci iz kontra-napada ne bi popravili taj prosjek. Takođe naši bekovi moraju biti koncentrisani u odbrani protiv Kalnietisa. Ovaj  27-godišnji košarkaš svojim koševima i asistencijama proizvodi više od trećine poene litvanske selekcije!

U napadu će ''crveni'' morati da se oslone na veći broj košarkaša. Podatak da smo jedino u pobjedi protiv Makedonije imali četvoricu igrača sa dvocifrenim brojem poena ( Rajs, Bjelica i braća Šehović ) nije slučajan. U porazu protiv Letonije to su bili samo Rajs i Sekulić, a protiv BiH Rajs i Dubljević. Amerikanac je standardan, ostali reprezentativci će morati da daju više u ovom segmentu igre.

Najveći posao selektor Pavićević će ipak morati da odradi na psihološkom planu. Nije lako ''svariti'' dva bolna poraza u tijesnim završnicama. Djelovi prelijepe košarke smjenjivali su se sa velikim i neobjašnjivim padovima u igri koji su protivnicima dozvoljavali da se ''šetaju'' do našeg obruča i uvode već dobijene mečeve u finiše za infarkt. Odstranjivanje Dašića je dodatno smanjilo kvalitet i broj rotacija na parketu tako da odnijeti pobjedu protiv Litvanaca zvuči kao ''nemoguća misija''

Ipak ovi momci su u više navrata pokazali da su najbolji kada je najteže, da imaju karakter, da su veliki borci i da mogu na naprave iznenađenje. Ako Litvanija večeras padne, druga faza će biti udaljena samo jedan korak!

Idemo na pobjedu!