Radović: Bili smo tim sa najviše uzbuđenja na prvenstvu

Napisao:  Pročitano 1149 puta nedelja, 05 avgust 2018 22:10

Košarkaška juniorska reprezentacija Crne Gore okonačala je Evropsko prvenstvo u Letoniji na 8. poziciji. Jedna od najtalentovanijih crnogorskih generacija posljednjih godina, sastavljena od kadetskih vicešampiona i godinu starijih Titića, Žižića, Drobnjaka, Brnovića, Obradovića itd. šampionat ''Starog kontinenta'' završila je sa skorom od jedne pobjede i 6 poraza.

''Crveni'' su loše počeli Eurobasket, neočekivanim porazom od Velike Britanije, sjajno su odreagovali protiv Litvanije, ali su gotovu pobjedu ispustili u posljednjih 30 sekundi. Potom se identičan scenario ponovio protiv Srbije i Francuske, a istu bolest naši momci su odbolovali i večeras u utakmici za 8. mjesto, u kojoj su od ponovo od gotovog napravili veresiju protiv ''košarkaških'' ostrvljana.

“Danas ista stvar kao i u prethodne tri utakmice, protiv Srbije, Litvanije i Francuske. Četvrta izgubljena utakmica na dva razlike, ono što je obilježilo čitavo prvenstvo su praktično naši mečevi na jednu loptu, bili smo tim sa najviše uzbuđenja na prvenstvu'', kazao je selektor Boško Radović.

Crnogorski košarkaši pokazali su atribute i karakter u meču eliminacione faze sa Španijom, izdigavši se nakon bolnih poraza u grupi, i, zahvaljujući zaista čudnom sistemu FIBA-e koji dozvoljava ekipama da se bez pobjede u grupnoj fazi i dalje bore za medalje, izborili 1/4 finale sa Francuzima. Na taj način ispunjen je i primarni cilj, koji je zaista teško mogao da izostane obzirom na kvalitet generacije - opstanak u A diviziji.

“Sva sreća da smo bili prisebni u najvažnijoj utakmici protiv Španije, održali smo prednost i opstali. Zašto potenciramo opstanak? Jer tako ostajemo u najjačim takmičenjima u svim uzrastima i iz toga reprezentativci, ovi momci, svako ljeto imaju najjače moguće provjere. Mi smo na prvenstvu, osim protiv Njemačke igrali izuzetno dobro. Falilo je sreće dosta puta, ali to je manje bitno. Sa ekipom koja je skupljenja pet dana pred početak došli smo do toga da imamo zicer za polufinale, pored svih problema, grešaka, loših odluka, dekoncetracije, bili smo blizu borbe za medalje, tu je falilo sreće u tom jednom šutu. Juče smo, istina, podbacili i to nije bilo čudno, došao je dan kad smo pali nakon tih nesrećnih poraza. Protiv Britanije smo imali želju, vodili smo i imali solidnu igru, međutim u posljednjoj četvrtini smo stali i otišli smo u poraz i na osmo mjesto'' - kazao je Radović nakon loše utakmice sa Njemačkom i novog poraza od Britanaca.

U četvrtfinalu Crnogorci su odigrali egal meč sa atletski superiornijim Francuzima. U završnici je Radović pri neriješenom rezultatu 25 sekundi prije kraja odlučio da ''trikolore'' pošalje na liniju penala i sam u posljednjem napadu odlučuje o svojoj sudbini, ali je dva faula i svoju petu ličnu neshvatljivo prepustio Titiću, do tog momenta lideru selekcije na terenu. Epilog: Francuzi promašuju bacanja, tog dana neraspoloženi Drobnjak predvodi posljednji napad koji ne koristi, a u produžetku bez pleja Barse i Kljajića hrabri ''sokolovi'' ne uspijevaju da trijumfuju.

“Ono što smo najavljivali kao cilj pred početak smo ispunili, završili smo na osmom mjestu. Kad smo krenuli potencirali smo da su nam prva i četvrta utakmica najvažnije na prvenstvu, nakon poraza od Britanije gdje smo bili ispod nekog željenog nivoa, odigrali smo odlično sa Litvanijom i Srbijom! Poslije tih poraza trebalo se dići, pokazati karakter i pobijediti super favorizovanu Španiju koja sem poraza od nas ima samo ubjedljvije pobjede. Zahvalio bih se momcima na frenetičnom radu svih 50 dana, zaslužili su u najmanju ruku da ostanu u diviziji, vjerovatno i više, sva ova dobra igra plod je njihovog velikog truda. Želim im mnogo sreće u klubovima i da napreduju'' - i pored svega zadovoljan je Radović.