Portoriko na skeneru: Jaki, ali ne i nepobjedivi!

Napisao:  Pročitano 758 puta petak, 06 jul 2018 10:44

Da bi se san o medalji nastavio crnogorski heroji moraju da sruše, preskoče, zaobiđu (ma kako god!) još jednu barijeru koja se odaziva na ime Portoriko.

Selekcija sa ostrva koje pripada središnjem dijelu američkog kontinenta rival je U17 reprezentacije Crne Gore u 1/4 finala Svjetskog prvenstva koje se održava u Argentini (večeras u 23h po našem vremenu).

Portorikanci su se u prvoj fazi takmičili u grupi A, u kojoj su zauzeli prvo mjesto. U uvodnom kolu su naši naredni rivali pobijedili favorizovanu Tursku (76:60), potom Dominikansku Republiku (69:84), a jedini poraz upisali su nakon žestoke borbe protiv Autralije (68:66).

U eliminacionoj fazi Portorikanci su nabasali na Kinu, koju su ispratili kući sa ubjedljivih 81:64.

U dosadašnje četiri utakmice Portoriko nešto bolje šutira za tri poena od naše reprezentacije (30,6%/26,1%), ali ''crveni'' bolje ''pucaju'' za dva poena (42,7%/47,1%) i hladnokrvniji su sa linije penala (53,6%/69%). Crnogorci dosta bolje skaču - 48 naspram 42 skoka po meču.

 

PORTORIKO   -   CRNA GORA

Ako čak i ovlaš preletimo ključne statističke podatke, ne može da nam ne ''zapadne za oko'' podatak da Portorikanci imaju čak 16 ukradenih lopti po utakmici (naši 6), i da čak 24,5 njihovih poena, od ukupno 76,8 (peti na SP ispred naših koji imaju 74,3) postižu iz grešaka protivnika. Od toga veliki broj poena, 19,3 bilježe iz kontranapada! Takođe, Portorikanci iz reketa ubaciju gotovo 10 poena više od crnogorskog nacionalnog tima - 42/32,5.

Zaključak je da se radi o izuzetno agresivnoj ekipi koja voli brzu igru sa dosta trčanja i koja nemilosrdno koristi greške protivnika, posebno postižući lake poene u kontranapadu. Utisak je da se radi o dosta zrelom sastavu, koji se ne ispucava za tri poena (21 šut po utakmici), već teži da izgradi šuteve iz bližih pozicija košu, sa višim procentom realizacije.

Lideri ekipe su im bekovi Žermejn Miranda Perez, koji bilježi 17,5 poena i 6,3 skoka po meču i Viktor Rosa Rolon, najbolji strijelac sa 18,5 pogodaka po meču. Opasan je i plej Kurbelo Rodrigez, koji postiže 12,3 poena i 6 asistencija, te centar Soza, autor 9,3 poena i 8 skokova do sada. Klupa im nije jaka, ni ''dugačka'', iako igrači koji nisu starteri postižu u prosjeku skoro dva poena više od naših rezervi (17,8/16).

Dakle, riječ je o veoma neugodnoj, ali nikako i nepobjedivoj ekipi. Jasno je da bi nas srljanje i brzopleta rješenja u napadu odvela u izvjesan poraz, pa je recept mirna igra, dugi napadi i čvrsta odbrana, koja bi napad rivala navela na teške šuteve daleko od obruča i usmjerila meč ka malom broju poena, što su situacije u kojima se Centralnoamerikanci ne snalaze najbolje.

Mirno, staloženo, hrabro - do čudesnog polufinala!