Ostojić: Bićemo spremni za Argentinu, ovi momci imaju karakter

Napisao:  Pročitano 850 puta sreda, 04 jul 2018 12:24

Na našem kontinentu smo bili drugi, što nam je donijelo prolaz na istorijsko Svjetsko prvenstvo, koje se ovih dana održava u Argentini.

Za 4 dana u Južnoj Americi crnogorska U17 reprezentacija odmjerila je snage sa predstavnicima tri različita kontinenta: Sjevernoamerikanci su bili bolji (Kanada), predstavnik Australije i Okeanije (Novi Zeland) nam nije bio ni do koljena, dok smo protiv Afrikanaca (Egipat) još jednom pokazali veliko srce i karakter, izbjegavši u 1/8 finala Hrvatsku.

U eliminacionu fazu plasirali smo se sa drugog mjesta u grupi C, pa ćemo prolaz među 8 najboljih U17 selekcija svijeta tražiti protiv domaće Argentine.

''Imali smo dvije pobjede u grupi, a u jedinom porazu protiv Kanade smo imali periode veoma dobre igre, ali su nas neke greške odvele u ubjedljiv poraz. Međutim, ovi momci su još jednom odigrali najbolje kad je bilo najeteže i ponovo demonstrirali čvrstinu karaktera, posebno u jučerašnjem meču protiv Egipta'' - kazao je za naš portal selektor Mladen Ostojić i dodao:

''U sva tri susreta smo igrali promjenljivo, ali se uvijek našao igrač sa klupe koji u pravom trenutku dao vrijedan doprinos. Moramo imati u vidu da je ovo prvo Svjetsko prvenstvo za ove momke, da smo upisali istorijske pobjede i kada sumiram utiske iz grupne faze moram biti zadovoljan.''

U 1/8 finala ''crveni'' idu na ''gaučose'', koji u dosadašnjem dijelu prvenstva nisu odavali utisak nepobjedivosti, naprotiv. U grupi D su pretrpjeli ubjedljive poraze od Hrvata i Francuza, a jedini trijumf (74:71) upisali su protiv Filipina. 

Brzim zavirivanjem u statistiku, odmah se da primijetiti da su naši momci superiorniji u svim kategorijama: bolje šutiraju za dva poena (47% naspram 41%), za tri (28% naspram 23%), bacanja (70% naspram 49%), imaju više skokova (43 naspram 41) itd.

Argentinci, dakle, nisu bauk, ali su ipak domaćini, pa iskusni stručnjak poput Ostojića noge drži čvrsto na zemlji:

''Moji pomoćnici Nikolić i Milošević prebdijeli su cijelu noć u skautingu Argentine, danas ćemo odraditi kratak trening i siguran sam da ćemo biti u potpunosti spremni za večerašnji susret. Suđenje je do sada bilo neutralno, na visokom nivou, nadam se da će tako biti i protiv domaćina, a za razliku od dosadašnjih utakmica, večeras će publika doći u velikom broju, pa ćemo vidjeti da li će to ''sasjeći noge'' domaćinu ili nama. Sistem takmičenja je takav da bi teško pao i seniorskim ekipama, ali je važno da su svi zdravi, nemamo povrijeđenih igrača, a imamo i malo više vremena od protivnika da se odmorimo i pripremimo. Ponavljam, ovi momci imaju karakter i ubijeđen sam da će dati sve od sebe, pa ćemo vidjeti ko će iz večerašnje bitke izaći kao pobjednik, nadam se da ćemo to biti mi.''

Ukoliko Crnogorci savladaju Argentinu, u 1/4 finalu će igrati sa boljim iz meča Portoriko-Kina. Međutim, korak po korak. Prvi je večeras u 20:30 časova po lokalnom, odnosno 1:30 ujutru po našem vremenu. Dakle, termos kafe u ruke, oči uprte u kompjuter (link utakmice), a srce uz ove fenomenalne momke u Argentini. 

Do nove velike pobjede!