Bojan Dubljević: Reprezentacija je čast, moja želja je velika, ali je nemoguće da igram kvalifikacije

Napisao:  Pročitano 1824 puta utorak, 14 novembar 2017 22:47

Prošao je sve mlađe selekcije reprezentacije, nikada nije odbio poziv selektora seniorske, kada je bio povrijeđen uvijek je posjećivao bazu našeg nacionalnog tima kako bi pružio podršku svojim saigračima.

Na svakom meču se borio kao lav, izgarao za ''crveni'' dres, vukao saigrače, ukratko: kapiten se ponašao kapitenski! Međutim, naš narod pamćenje kratko služi - sve dobro što je ovaj momak uradio u dresu sa državnim grbom odmah je zaboravljeno kada je stigla vijest da neće nastupiti u kvalifikacijama za Svjetski kup. Rat između Fibe i Evrolige i kvalifikacioni ''prozori'' tokom sezone spriječili su brojne igrače da brane boje svoje reprezentacije (izričita zabrana klubova), a među njima je i naš Bojan Dubljević, kojeg su pojedini mediji u našoj zemlji optužili da je stvarni problem nedostatak njegove želje da igra za ''crvene''! Da, Bojana Dubljevića, glavom i, posebno, bradom! 

Stameni Nikšićanin nam se zato obratio sa molbom da crnogorskoj javnosti prenesemo njegove riječi, kojima je objasnio aktuelnu situaciju.

“Prije svega želim da kažem da nisam izabrao da igram za Valensiju prije Crne Gore. Najveća čast je igrati za svoju zemlju i uvijek ću se odazvati njenom zovu i nositi dres ponosno, ali u ovom trenutku je nemoguće da igram za nacionalni tim, jer imam ugovor sa klubom. Jednostavno, nemoguće je da odem za Crnu Goru i igram kvalifikacije ukoliko klub to ne dozvoli. Ne radi se samo o meni, već o svim igračima iz pet španskih klubova koji igraju Evroligu. Takvu odluku su donijeli klubovi i mi to moramo ispoštovati. Zbog svađe i igre moći izmedju Evrolige i FIBA samo igrači ispaštaju. Ne zanima ih ni da li to igrač može fizički da izdži, da li je u stanju da igra 2-3 utakmice nedjeljno i povrh toga nastupa i u kvalifikacijama, a potom se vrati u klub i nastavi takvim tempom čitave godine. Prethodni sitem je funkcionisao:  za reprezentaciju se igralo ljeti, svi igrači su mogli da prisustvuju i samim tim takmičenje je bilo mnogo teže i zanimljivije. Ovako su igrači podijeljeni i, ponavljam, oni su ti koji ispaštaju. Iskreno nadam se da će se ovo prepucavanje između EL i FIBE što prije riješiti i da ćemo moći da igramo oba takmičenja. Žao mi je što neću moći da pomognem drugovima, iako je moja želja velika. U ovo trenutku je najvažnije da svi damo podršku momcima koji igraju kvalifikacije'' - kazao je jedan od najboljih crnogorskih košarkaša.

U redu je kritikovati, kada ima razloga za kritiku. ''Hejtovanje'' je već nešto drugo. Naprijed ''crveni'', Dubija čekamo na Svjetskom kupu!

photo: fiba.basketball