Darko Vujačić: Koja je poenta treniranja, ako ne vjeruješ da možeš da dobiješ svaku utakmicu?

Napisao:  Pročitano 2032 puta ponedeljak, 27 novembar 2017 13:49

Košarkaški klub Ulcinj je bez trunke sumnje hit dosadašnjeg dijela crnogorske ERSTE lige. Četa trenera Darka Vujačića nakon prvih pet kola ne zna za poraz, a posljednja u nizu njihovih ''žrtava'' bio je ABA 2 ligaš Teodo, koji je protekle subote bio prinuđen da u najjužnijem gradu Crne Gore položi oružja pred Šeferdom i drugovima.

Nekada sjajni šuter, danas trener Ulcinjana, Darko Vujačić, jedan je od rijetkih koji je od prvog dana priprema vjerovao u ovakav start svoje ekipe:

''Pripremni period koji smo prošli i način na koji su igrači bili posvećeni treninzima, kao i sjajna atmosfera među njima, ulivali su mi veliki optimizam pred početak prvenstva. Nisam od onih trenera koji gledaju roster ekipa i njihove budžete i na osnovu toga naslućuju koje ekipe će biti među prve 4 i plasirati se u play-off, već sam od onih koji smatraju da su važniji timski duh i igra. Od prvog dana sam pokušavao da svojim igračima stavim do znanja da moraju vjerovati i poštovati sebe, i da, ukoliko uvijek pruže svoj maksimum, mogu pobijediti bili koga, bez obzira na njegov sastavi kvalitet. Ne vidim poentu treniranja, ako ne vjeruješ da možeš svaku utakmicu da dobiješ! Prvo kolo protiv Ibra je pokazalo da smo na pravom putu, dobili smo vjetar u leđa i iz kola u kolo smo podizali formu, a samim tim je raslo i samopouzdanje.''

Uspjesi Ulcinja su još impresivniji, ako u obzir uzmemo činjenicu da Vujačić u rotaciji može da računa na svega 6,7 igrača:

''Trudićemo se da budemo pravi rival svim ekipama, tek smo na početku dugog prvenstva. U skraćenoj rotaciji biće teško izdržati visok ritam svih 40 minuta, taj problem se mogao vidjeti i osjetiti u posljednjoj utakmici protiv Teoda. Protiv takvih ekipa, koje imaju kvalitetniji sastavi i dužu klupu je teško biti na najvišem nivou tokom cijele utakmice. Bio sam prinuđen sa ''iscijedim'' Šeferda i Ilića, koji nisu izlazili iz igre i iznijeli su ogroman teret i u odbrani i u napadu. Za sad se momci dobro nose sa tim i vjerujem da ćemo nastaviti sa dobrim igrama. Znam da će biti teško izdržati u ovom ritmu koji namećemo iz utakmice u utakmicu i da je za to potreban veći broj igrača u rotaciji, ali se nadam da neće biti velikih padova u igri, iako je to za očekivati u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo.''

Jedan od najboljih poteza Ulcinjana u predsezoni je dovođenje američkog beka Kejsija Šeferda, koji briljira na početku šampionata.

''Šeferd je veoma talentovan igrač, koji posjeduje sve karakteristike za uspjeh na mnogo većoj sceni. Veoma je brz, eksplozivan, odlican šuter. Tokom ljeta sam sa prijateljem Bobanom Ninićem pratio igrače sa američkih koledža, i u moru njih odabrao sam Kejsija, znajući odmah da sam napravio pravu stvar kada su igrački kvaliteti u pitanju, a kasnije sam ga upoznao i shvatio da je riječ i o sjonoj osobi, pravom lideru u svakom smislu'', pohvalio je svog glavnog aduta trener prvoplasirane ekipe ERSTE lige i dodao da će sada biti teško zadržati ga u Ulcinju:

''Sjajnim igrama je privukao veliku pažnju na sebe, sigurno će se brojne ekipe interesovati da ga angažuju, u klubu smo svjesni te činjenice. Međutim, ove sezone smo potpisali višegodišnje ugovore sa 4 igrača, među kojima je i Šeferd, jer ne želimo svake godine da mijenjamo kompletan roster. U takvim okolnostima je teško raditi i očekivati bilo kakav rezultat.''

Ulcinj je nedavno potpisao saradnju sa još jednim Amerikancem, Kristavijusom Gilom, dajuću svježinu i novu energiju ukomponovanom sastavu koji predvodi Vujačić.

''Gilu će trebati vremena dok se uklopi u našu igru. Fizički još nije spreman da isprati naš ritam, ali nadamo se da će i on vrlo brzo postati važan dio tima i da će nam dosta koristiti'', kazao je Vuja i poenitrao:

''U cijeloj priči možda i najbitnija stvar  je povratak publike u dvoranu. Iz utakmice u utakmicu je prisutan sve veći broj navijača. To nam je bio jedan od ciljeva i želja ove sezone i srećan sam što uspijevamo da dobrim igrama zainteresujemo ljude u Ulcinju, kojih će, nadam se, na svakom meču biti sve više'.'

photo: mnesport.me