KK Montenegro: 18 godina kvalitetnog rada!

Napisao:  Pročitano 3633 puta subota, 06 februar 2016 12:50

Poznato je da je Nikšić grad košarke, koji je iznjedrio mnogo vrsnih košarkaša. U gradu pod Trebjesom punom parom radi nekoliko poznatih škola košarke, a jedna od njih je KK Montenegro, koja je Crnoj Gori dala nekoliko reprezentativaca u mlađim selekcijama, ali i ''izbacila'' afirmisane igrače poput Pavlićevića, Barovića, Gajovića...

Zato smo odlučili da kroz razgovor sa trenerom Bojanom Nikolićem crnogorskoj košarkaškoj javnosti predstavimo Montenegro.

Za početak: kada je osnovan KK Montenegro i ko radi u njemu?

- Košarkaški klub Montenegro osnovan je 1998. godine u Nikšiću. Osnovao ga je Migo Kovač, kojem ja dugo pomažem u radu. On me je uveo u svijet košarke i zahvaljujući njemu postao sam trener i naučio dosta toga o ovom pozivu. Takođe, tri godine sam njemu i Miodragu Kadiji bio pomoćnik u juniorskoj reprezentaciji Crne Gore.

Možete li nam nešto reći o najvećim uspjesima kluba i u kojim se on selekcijama danas takmiči?

- Za skoro 18 godina postojanja ostvarili smo brojne uspjehe, među kojima su titula kadetskog šampiona Crne Gore i treće mjesto u kadetskoj ligi Srbije i Crne Gore (generacija 88'), u kojoj si učestvovali brojni košarkaši koji su danas velika imena: Miloš Teodosić, Boban Marjanović, Vladimir Štimac, itd… Nakon toga smo se udružili sa KK Ibon i nastavili da nižemo uspjehe. U našem klubu su nastali treneri Vlado Todorović i Aleksandar Čurović, kao i brojni igrači: Nikola Pavlićević, Filip Barović, Miloš Kuveljić, Nikola Lalić, Nemanja Ćalasan, Luka Đjurović, Darko Kastratović i Goran Gajović. Takmičimo se u juniorskoj ligi i u pionirskoj gdje smo se plasirali u Superligu.

Brojni perspektivni igrači koji su prve korake napravili u Montenegru danas svoje karijere grade u inostranstvu. Možete li nam reći nešto više o njima?

- Jedan od naših najtalentovanijih košarkaša je Ivan Ćorović, koji je kapiten juniora Crvene Zvezde, sa kojom igra u Evroligi. Braća Tomašević (Drago i Bojan) su takođe članovi Crvene Zvezde. Drago je 1999. godište, dok je Bojan dvije godine mlađi i jedan je od najperspektivnijih igrača u Srbiji. Miloš Vujović je član italijanskog Virtusa, koji se nalazi u malom gradiću Porto San Đorđu. On je u Italiji već dva mjeseca i ugovor je potpisao na godinu dana. Još jedan naš košarkaš se nalazi u Italiji, a riječ je o pravom biseru crnogorske košarke - Jovanu Miljaniću. Ovaj dječak je rođen 2002. godine i igra za Tigulio iz Santa Margarite, koji nastupa u Evroligi za dječake. Naši članovi su Petar Nikolić, Mikonja Mrkić i Pavle Milić, koji nastupaju za Sutjesku 2 u Prvoj B ligi Crne Gore, a Sava Milatović je pozvan za pionirsku reprezentaciju Crne Gore.

Kakve su vaše ambicije za budućnost?

- Želja nam je da nastavimo da radimo kao i do sada i da pokušamo da ''proizvedemo'' što je više moguće igrača, a kada se sve to uskladi rezultati će dolaziti sami po sebi.