KK Gorštak: Samo prvi se pamti

Napisao:  Pročitano 4166 puta četvrtak, 19 decembar 2013 13:07

Košarkaški klub Gorštak postoji 27 godina i za to vrijeme je uspio da iz svoje škole ''izbaci'' legendu crnogorskog i evropskog sporta - Vlada Šćepanovića. Kolašinci se trenutno takmiče u drugoj crnogorskoj ligi, a prvoligaši su bili u šampionatu SR Jugoslavije 1995/96 i prvenstvu naše zemlje u sezonama 2010/11 i 2011/12.

Najpoznatiji aktivni predstavnik Kolašina i njegovog kluba je Žarko Rakočević, koji je branio boje Partizana i španske Valensije, a sada sa zapaženim rezultatima nastupa za mađarski Kormend.

Međutim ove sezone klub se nalazi u velikim finansijskim problemima i do samog starta drugoligaškog nadmetanja bilo je neizvjesno da li će se uopšte ove godine košarka igrati u ovom gradu na sjeveru Crne Gore. Gorštaci nemaju ni adekvatne uslove za trening, jer je u toku je rekonstrukcija dvorane u Kolašinu.

Ipak, i pored svih nedaća, izabranici Predraga Medenice su prije neuspjeha protiv Univerziteta Mediteran i Budućnosti 2, naredali 4 pobjede i do samog kraja će se boriti za ulazak u Superligu!

Predsjednik kluba Dražen Drašković je za naš portal odgovorio na postavljena pitanja u vezi svog kluba - sa ponosom nam je govorio o uspjesima Gorštaka, a rekao nam je i kakva je trenutna situacija u klubu i koji su glavni problemi sa kojima se susreće:

Kada je KK Gorštak osnovan i koji su ostvareni uspjesi kojima se klub diči?

- Košarkaški klub „Gorštak“ je osnovan 2. juna 1986. Najveći uspjesi: član Prve lige SRJ u sezoni 1995/96., kadetski prvak Crne Gore 1990 i 1991 godine, juniorski prvak Crne Gore 1992 i 1993 godine, juniorski viceprvak Crne Gore 1991. i 2002. godine. Na juniorskom prvenstvu SRJ 1993. osvojili smo titulu viceprvaka - u finalu smo poraženi od KK Partizana, od generacije koju je predvodio Predrag Drobnjak....Bili smo i članovi crnogorske Prve lige u sezonama 2010/2011 i 2011/2012... Kao uspjeh posebne vrijednosti smatramo to što je u našem klubu ponikao i dosta košarke naučio Vlado Šćepanović, svjetski i evropski košarkaški prvak sa reprezentacijom SRJ. Pored njega iz naših redova su i poznata crnogorska košarkaška imena kao što su Darko Peković, Dragan Pejić, Goran Todić, Aco Dulović, Žarko Rakočević, Marko Rakočević, Goran Bulatović, Boban Medenica.....

Kada ste krenuli sa pripremama za tekuću sezonu?

- Zbog brojnih organizacionih i kadrovskih problema pripreme smo počeli u prvoj nedjelji oktobra. Sa mlađim selekcijama (juniori, kadeti, pioniri, mlađi pioniri i minibasket) nismo ni prekidali sa treninzima tokom ljeta.

Koliko je izmijenjen igrački kadar u odnosu na prošlu sezonu i koje su ovogodišnje ambicije kluba?

- U odnosu na prošlu sezonu, značajno je izmijenjen igrački kadar: Boris Jeknić je prešao u Jedinstvo, Boban Medenica u Ulcinj, Luka Mijomanović je otišao na školovanje u Beograd... Umjesto njih smo angažovali Berišaja, Tomaševića, Ivezaja, Đokovića, a u prvom timu su priključeni juniori i kadeti: Radović, Milajić, Vlahović, Radojković, Simonović....
Ambicija seniorskog sastava je plasman u Superligu i kasnije borba za povratak u Prvu ligu, a mlađih selekcija je odigravanje što većeg broja utakmica i održavanje što više kvalitetnih i kompletnih košarkaških treninga!

Koji su problemi sa kojima se klub susreće u crnogorskom košarkaškom ambijentu?

- Najveći problemi su finansiranje i termini za trening. U Kolašinu gotovo da nema sponzora, a podrška od opštinskog budžeta je simbolična. Očekujemo da ćemo skorom rekonstrukcijom Sportske dvorane dobiti bolje uslove za trening. Košarkaški klub „Gorštak“ je krenuo da funkcioniše i postoji kada u Kolašinu jedva da je postojalo mjerno košarkaško igralište. Svojim sportsko-društvenim učinkom naš klub je gotovo „primorao“ nadležne da se u Kolašinu izgradi sportski kompleks koji će nakon rekonstrukcije omogućiti da ovaj grad bude centar kvalitetnih sportskih treninga na svim nivoima. Ono što je naš poseban ponos jeste da iz male baze (jedna osnovna škola) održavamo klub i stvaramo kvalitetne igrače u kontinuitetu. Naš slogan je „samo prvi se pamti“ i vjerujemo da su psihologija i karakter ''gorštaka'' takvi da budu prvi i najbolji!